Week van het Onderwijsbedrijf I Bert van Wede - OIB Holding bv

Amersfoort, maandag 13 november 2023

'De Week van het Onderwijsbedrijf'. Een initiatief waarmee Content een week lang de acht onderwijsbedrijven die Amersfoort rijk is in de spotlight zal zetten. Eén voor één zullen de onderwijsbedrijven met bijbehorende managers en gezichten zich introduceren. Een ronde langs de velden zou je het kunnen noemen. Allereerst, dit zijn de acht onderwijsbedrijven:

  • Fit Academie Bokkeduinen
  • Leerhotel Het Klooster
  • Salon De Nieuwe Stad
  • Admin Company
  • Green Outlet Amersfoort
  • First Class Amersfoort
  • 't Koppelt
  • De Garage

De 'Week van het Onderwijsbedrijf' trappen we logischerwijs af met de initiator achter de acht onderwijsbedrijven: Bert van Wede (61).

Minimaal vier keer per week, soms vijf, rijdt hij op en neer tussen Amersfoort en 's-Hertogenbosch. In 2020 verliet hij Amersfoort voor de liefde: "Maar je levert natuurlijk niet de mooiste baan van je leven in. Daar heb je een stukje rijden voor over." Maar toch, dan moet je wel heel gepassioneerd zijn over hetgeen je doet als werk. "Ja, maar dit is geen werk. Dit is mijn kindje. Of beter gezegd: dit zijn mijn 8 kindjes." Het zijn de eerste woorden die de passie en liefde van Bert van Wede voor de onderwijsbedrijven van Amersfoort kenbaar maakt. "Ik ben een geboren en getogen Hooglander die er ook trots op is om 'Keientrekker' te zijn. Ja, echt, die bestaan ook! In 2020 heb ik Amersfoort als inwoner verlaten om met Toke samen te gaan wonen. In 's-Hertogenbosch. Soms is het wel eens pittig, maar ik heb een mooie balans gevonden tussen hard werken en ook de nodige ontspanning. Ik heb zowel privé als zakelijk mooie mensen om mij heen en dat maakt mij gelukkig. Verder ben ik gek op Amersfoort. Ik heb veel favoriete plekjes. Ik zit bijvoorbeeld graag in de schaduw van De Lange Jan, ik fiets graag in Hoogland-West en bij mijn oude tennisvereniging ALTA kom ik ook graag. Verder heb ik natuurlijk nog 8 andere favoriete plekjes die de komende week worden uitgelicht!"

"Ik heb nog 8 favoriete plekjes die deze week worden uitgelicht!"

"Wat mij ook gelukkig maakt, is dat ik eindverantwoordelijk mag zijn voor de acht onderwijsbedrijven die deel uitmaken van OIB Holding B.V. OIB staat overigens voor Onderwijs In Bedrijf. MBO Amersfoort is voor 100% aandeelhouder van deze organisatie. Met OIB realiseert MBO Amersfoort zijn onderwijskundige doelstellingen; MBO-studenten goed voorbereiden op het werkveld en de arbeidsmarkt."

Hoe is het ooit begonnen? Bert: "In 2005-2006 wilde MBO Amersfoort de opleidingen meer praktijkgericht vormgeven. We zijn gestart met de horeca-opleidingen. Op 1 april 2007 opende Leerhotel Het Klooster zijn deuren. Toen dit concept waardevol bleek te zijn voor de studenten hebben we het verder uitgerold. Op dit moment hebben we acht onderwijsbedrijven waar we zelf exploitatieverantwoordelijke zijn. Maar er zijn ook 10-12 organisaties waar we, met dezelfde doelstelling, samenwerken met partners. Denk hierbij aan de zorg, bijvoorbeeld Silverein, kinderopvang, logistiek en detailhandel."

"Vakvaardigheid en Goed Werknemerschap zijn voor ons sleutelwoorden!"

"Het is ieder jaar weer geweldig om jonge MBO’ers een goede voorbereiding te geven op hun stages en uiteindelijk tot beroepsbeoefenaar. Wij combineren in onze onderwijsbedrijven scholing met een meer dan realistische werkomgeving. Vakvaardigheid en Goed Werknemerschap zijn voor ons de sleutelwoorden. Onderwijsbedrijven zijn “gewone bedrijven met een bijzondere opdracht”: het opleiden van MBO-studenten. Ook onze “gewone bedrijven” hebben in 2023 met de uitdagingen te maken gehad waar velen van ons mee hebben te dealen. Personeelstekorten, enorme stijgingen van de energie- en alle overige prijzen. Als je dan met elkaar het hoofd goed boven water houdt en ook de MBO-studenten goed aan het werkveld aflevert dan ben je trots en rijk tegelijk. De basis van de onderwijsbedrijven is en blijft het praktisch opleiden van de MBO-studenten van MBO Amersfoort. Dit verandert niet. Wel passen we met enige regelmaat de commerciële bedrijfsvoering aan. Daar heb ik uiterst kundige managers voor die de komende week uitgebreid aan het woord komen. Laat ik met deze aftrap van de week even geen gras voor hun voeten wegmaaien."

First Class
Het is onmogelijk om voor Bert één favoriet onderwijsbedrijf te kiezen. Toch vragen we het hem: "Alle onderwijsbedrijven zijn mij even lief. We zorgen met deze 8 bedrijven echt voor de brug en daarmee verbinding tussen het onderwijs en het werkveld. Echter, als ik dan een antwoord moet geven, met de nadruk op moeten, dan zeg ik First Class. In deze lunchroom en grand café met catering- en to go-functie aan het Piet Mondriaanplein kunnen we voor onze niveau-1 studenten echt het verschil maken tussen “meedoen” of “aan de kant komen te staan”. Dat is echt een bijzondere opdracht. Daar is manager JP al jaren aan de slag en dat zijn pittige jaren geweest met de corona en alles. Dus ja, dan zeg ik bij dit antwoord toch First Class."

Toekomst: 9e onderwijsbedrijf?
Bert zit inmiddels in zijn 61e levensjaar. Hoe ziet hij zijn toekomst? "Ik heb al eerder aangegeven dat ik de mooiste baan heb die er is. Ik hoop dat velen dit ook kunnen zeggen. Dus blijf ik eraan werken om jonge mensen goed voorbereid op de arbeidsmarkt te laten landen. Een andere wens is ook een rol te hebben in het hele opleidingspad binnen het beroepsonderwijs. Je hebt het dan over de doorlopende leerlijn van VMBO naar MBO en indien studenten door willen gaan ook naar het HBO. Maar wel op een praktijkgerichte manier! Als ik een rol kan blijven vervullen om Amersfoort - en eigenlijk Nederland – te voorzien van goede vakmensen dan ben ik van toegevoegde waarde. Op dit punt wil ik ook aangeven dat de herwaardering van het beroepsonderwijs van enorm belang is. Demissionair minister Robert Dijkgraaf doet hier geweldig werk." En komt er nog een 9e onderwijsbedrijf? "Niet direct een eigen ontwikkeling, maar we denken wel na over een samenwerking met partners om onze juridische en secretariële studenten relevante praktijkervaring op te laten doen. Wie weet, op naar 2024!"

Meer informatie: OIB staat voor Onderwijs in Bedrijf (van MBO Amersfoort)

Nieuws

Week van het Onderwijsbedrijf I Bert van Wede - OIB Holding bv

Onderwijs
Zakelijke Dienstverlening