Verbinden, innoveren, groeien: In Gesprek met Jasper Swart, Hogeschool Utrecht

Amersfoort, dinsdag 21 november 2023

De Hogeschool Utrecht in Amersfoort, een voorhoede in innovatief onderwijs, verwelkomt Jasper Swart in zijn nieuwe rol als verbinder onderwijs en werkveld. In dit interview verkent Jasper zijn rol, de dynamiek van Amersfoort, en de toekomstige richting van De Nieuwe Poort. Met zijn unieke achtergrond en visie op onderwijs en bedrijfsleven, biedt Jasper een boeiende kijk op de kansen en uitdagingen in het hedendaagse onderwijslandschap.

Hoi Jasper, welke rol vervul je binnen De Nieuwe Poort?
"Ik ben sinds 1 oktober verbinder onderwijs en werkveld bij de Hogeschool Utrecht op locatie Amersfoort. Deze functie is een nieuwe rol binnen onze instelling. Voordat ik deze rol aannam, was ik teamleider bij het instituut voor Associate Degrees, ook gevestigd in Amersfoort. Mijn primaire focus ligt op het opbouwen van sterke samenwerkingen met bedrijven en andere stakeholders in de regio, om zo het beroepsonderwijs binnen De Nieuwe Poort en Amersfoort te bevorderen.

We streven ernaar om van onze locatie aan De Nieuwe Poort 21 een levendige urban hub te maken. Een plek waar ondernemerschap en netwerkmogelijkheden centraal staan en volop kunnen bloeien. Een ander cruciaal doel is het verhogen van de instroom van professionals uit de regio in onze bestaande deeltijdopleidingen en maatwerkprogramma's. We richten ons hierbij op werkende personen in de regio Amersfoort die zich verder willen ontwikkelen of omscholen. Zo bieden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om in twee jaar tijd een Associate degree (Ad, een HBO-diploma) te behalen, waarbij studenten één dag per week naar school gaan naast hun baan." We hebben al 10 deeltijd opleidingen actief op De Nieuwe Poort, maar dat mogen we nog meer uitdragen naar buiten.

Bevallen de eerste maanden? 
"Absoluut! De energie is hoog. Er is veel dynamiek in Amersfoort, en de betrokkenheid van lokale ondernemers, bedrijven en instellingen is opmerkelijk. Ze zijn gericht op doen, wat perfect past bij onze visie."

Welke indruk krijg je van Amersfoort?
"Amersfoort is een ondernemende stad waar leren en vakmanschap centraal staan. De stad is rijk aan onderwijsinstellingen die gefocust zijn op beroepsonderwijs, waarbij het opleiden van professionals die in de regio aan de slag gaan, een belangrijke doelstelling is. Dit draagt bij aan het behoud van talent voor de regio. Opvallend is ook dat de gemeente Amersfoort, het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen een gemeenschappelijke agenda delen: het opleiden en behouden van talent in de regio. Deze gedeelde visie versterkt de positie van Amersfoort als een belangrijk centrum voor onderwijs en ondernemerschap."

Wat deed je hiervoor?
"Twintig jaar geleden begon ik mijn carrière als docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht in Utrecht. Na twee jaar maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven, waar ik 17 jaar lang diverse commerciële functies bekleedde bij voedingsmiddelenbedrijven. Begin 2022 kreeg ik weer de drang om terug te keren naar het onderwijs en ging opnieuw in gesprek met de HU. Dit leidde tot mijn huidige rol bij Hogeschool Utrecht in Amersfoort. Mijn keuze om hier te starten was mede ingegeven door de praktijkgerichte en ondernemende omgeving van de HU Amersfoort. We leren hier door te doen, wat mij en veel – aspirant – studenten enorm aanspreekt."

Heb je al veel ondernemers gesproken?
"Ik heb al met veel ondernemers gesproken en wat opvalt, is dat velen van hen zelf het initiatief nemen om contact te zoeken, zowel direct als via netwerken. Dit illustreert het ondernemende karakter van Amersfoort. Aangezien mijn rol zich vooral op externe relaties focust, verwacht ik dat het aantal contacten met ondernemers verder zal toenemen. We hebben besloten om naast mijn rol ook 2 parttime accountmanagers aan te stellen vanuit de De Nieuwe Poort, die verantwoordelijk zullen zijn voor specifieke groepen ondernemers en bedrijven in de regio. Dit zorgt voor directe communicatielijnen en stelt ons in staat om snel in te spelen op hun wensen en behoeften. Naast ondernemers heb ik ook veel contact met de gemeente Amersfoort en verschillende ondernemersverenigingen en netwerken in de regio. Het is werkelijk fascinerend om te zien hoeveel ondernemende initiatieven er in Amersfoort zijn."

Waar zie je kansen tussen De Nieuwe Poort en het bedrijfsleven?
"De sleutel tot succes ligt in de sterke verbinding tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Wanneer deze twee goed met elkaar verbonden zijn, kunnen we ons richten op de actuele en relevante vraagstukken in de regio. Dit stelt ons in staat om op termijn een significante bijdrage te leveren aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt in diverse sectoren. We werken nauw samen met de gemeente, bedrijfsleven en andere onderwijsinstellingen om deze maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Het is mijn droom dat De Nieuwe Poort een centrale plek wordt waar we deze ontmoetingen faciliteren. Een plek waar mensen moeiteloos samenkomen en verbinden. Door van onze locatie een bruisend centrum te maken, bevorderen we het leren van en met elkaar in een dynamische en rijke leeromgeving."

Welke kansen laten we nu nog liggen?
"Door kennis en ervaring te delen, blijft het onderwijs up-to-date en profiteert ook het bedrijfsleven van het vroegtijdig scouten van talent. Structurele samenwerkingen zijn hierin cruciaal."

Wat wil je op korte termijn bereiken?
"Binnen een jaar willen we een ontmoetingsplek hebben gecreëerd op De Nieuwe Poort-locatie en ons eerste onderwijs-bedrijfsleven evenement hebben georganiseerd."

En op de lange termijn?
"Over 5 jaar zie ik De Nieuwe Poort locatie als een bruisende urban hub waar verschillende groepen samen leren en innoveren."

Afsluitende woorden?
"Ten eerste, wil je na het lezen van dit artikel je kennis met de volgende generatie young professionals delen, stuur mij dan gerust een bericht op jasper.swart@hu.nl. Ten tweede, ondervind je moeilijkheden bij het vinden van personeel in jouw sector? Ik nodig je graag uit voor een kop koffie om samen oplossingen te verkennen, zoals de inzet van studentenprojectgroepen. Ten slotte, als je interesse hebt in omscholing of bijscholing van je personeel, bespreek ik graag de mogelijkheden tijdens een bezoek aan jouw kantoor."

Nieuws

Verbinden, innoveren, groeien: In Gesprek met Jasper Swart, Hogeschool Utrecht

Onderwijs