Content XL-Potlood #89: Niels Haverkort & Dexter de Vos - DEFINE Recruitment

Amersfoort, donderdag 29 juni 2023

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Niels & Dexter van DEFINE Recruitment.

Sollicitatietips voor Ondernemers

Gezien de huidige krappe arbeidsmarkt, vormt het werven van nieuwe collega's tegenwoordig een grote uitdaging. Gelukkig zien we dat steeds meer organisaties verder kijken dan enkel diploma's en werkervaring. We adviseren bedrijven om zich voornamelijk te richten op persoonlijkheid, vaardigheden en drijfveren.

Deze benadering biedt een nieuw perspectief waarbij je organisatie enerzijds wordt aangevuld met de vaardigheden die je bedrijf kan doen groeien. Anderzijds kun je deze nieuwe collega meer perspectief bieden, wat kan resulteren in langere en intensievere dienstverbanden.

Er bestaan diverse methoden om nieuwe collega's te vinden, van het adverteren van je vacature tot het inschakelen van een bureau of het aanbieden van een aanbrengbonus aan je collega's. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk dat de sollicitant ook overtuigd is van jou als werkgever. Dit brengt ons tot de vraag: Hoe ziet jouw sollicitatieprocedure eruit?

Hoe vlieg je het aan wanneer iemand bij je solliciteert? Wat vertel je over je organisatie? Wat laat je zien? Wie betrek je erbij? Wanneer kan iemand beginnen? Hoe ziet het inwerktraject eruit?

Om onze mede-Contenters hiermee op weg te helpen, hebben we vijf tips & tricks:

1. Snelle opvolging

Heb je een sollicitatie ontvangen? Ongeacht via welk kanaal, houd er rekening mee dat deze kandidaat waarschijnlijk ook elders sollicitaties heeft lopen. Een snelle en adequate opvolging is dus noodzakelijk. Nodig de sollicitant binnen drie werkdagen uit voor een gesprek. Probeer flexibel te zijn met je agenda en nodig wanneer dit moet iemand uit buiten de reguliere kantoortijden. Dit verkleint de kans op afwijzing.

2. Stem een duidelijke procedure af

Het opstellen en afstemmen van een sollicitatieprocedure met de betrokkenen is cruciaal. Er is geen 'standaardmanier', maar het is wel belangrijk om de sollicitant meer te laten zien dan enkel de ruimte waar het gesprek plaatsvindt.

3. Wie betrek je bij de sollicitatieprocedure?

Bij een vervolggesprek kun je collega's kennis laten maken met de sollicitant. Dit kan een doorslaggevende factor zijn in de beslissing van de sollicitant, dus onderschat het belang hiervan niet.

4. Bied een kijkje in de keuken aan

Zou jij een nieuwe baan aannemen bij een bedrijf waar je nooit 'de keuken' hebt gezien? Neem de sollicitant tijdens een tweede gesprek bijvoorbeeld mee voor een rondleiding door je zaak.

5. Inwerken

Zorg voor een helder inwerktraject. Hierdoor laat je weinig aan het toeval over tijdens de proeftijd. Stem dit inwerktraject af met je nieuwe collega, zodat hij of zij weet wat er verwacht wordt en de beste kans heeft om een goede indruk te maken.

Hopelijk bieden deze handvatten hulp aan onze mede-Contenters. Iedereen is welkom om hierover te sparren en nader kennis te maken – we zetten graag een kop koffie!




Nieuws

Content XL-Potlood #89: Niels Haverkort & Dexter de Vos - DEFINE Recruitment

Zakelijke Dienstverlening
Werving & Selectie