Content XL-Potlood #83: Rolf Segerink - Segerink Adviesgroep

Amersfoort, woensdag 3 mei 2023

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Rolf Segerink - Segerink Adviesgroep.

Plotseling ligt het Content potlood op mijn bureau en ben ik gevraagd om een leuk stukje te schrijven over mijn bedrijf en waar we nu de hele dag mee bezig zijn. Tja, wat schrijf je dan? Laat ik eerst maar eens beginnen met kort en bondig uitleggen wat we precies doen. Wij helpen onze klanten – grote en kleine bedrijven – op het gebied van werknemerspensioenen, pensioen voor de ondernemer en verzekeringen op het gebied van schade en verzuim.

Van dit onderwerp zal menig ondernemershart niet direct sneller gaan kloppen en dat begrijp ik. Gelukkig geldt dat niet voor ons. Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst met je klanten en de ontwikkeling van je bedrijf bezig zijn. Maar, verzekeringen horen hier nu eenmaal bij, want er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor het voortbestaan van je bedrijf in gevaar kan komen. En daar helpen wij onze klanten graag bij.

Daarnaast is pensioen voor de werknemers vaak een belangrijk onderwerp. Misschien ben je als ondernemer wettelijk verplicht om dit te regelen vanuit een CAO of Bedrijfstakpensioenfonds,  maar we zien in de praktijk dat dit nog weleens fout gaat, met alle financiële gevolgen van dien. Hier helpen wij bij. Ben je als bedrijf wel vrij om te kiezen hoe je het pensioen wilt aanbieden aan de werknemers, dan pakken wij ook dit graag op.

Hoewel het misschien een beetje gek klinkt, zijn we kritisch als het gaat om de klanten met wie we willen samenwerken. We investeren daarom de eerste tijd in een persoonlijke kennismaking om te kijken of we goed bij elkaar passen. Voelt het voor ons beiden goed? Dan gaan we aan de slag. Zodra we een beeld hebben van wat de ondernemer belangrijk vindt en een overzicht van de risico’s, dan volgt ons advies en kopen wij de oplossingen vervolgens scherp in. Maar, daarmee zijn we niet klaar. Ook in de volgende jaren voeren wij minimaal één keer per jaar een gesprek bij de ondernemer om te controleren of alles nog correct is en verwerken wij eventuele wijzigingen. We kiezen er bewust voor  een kleine organisatie te blijven. Annelice – mijn collega – en ik kennen onze klanten, dus bij ons geen bandje of wisselende accountmanagers, maar direct contact met mensen die jou als ondernemer kennen. Mocht het nodig zijn dan plannen we een afspraak op locatie, ook dat vind ik belangrijk.

Onze grootste uitdaging voor de komende jaren? De Wet Toekomst Pensioenen. Het gaat te ver om hier nu over uit te wijden, maar bel me gerust als je hier meer over wilt weten, want dit gaat alle bedrijven met pensioen voor de werknemers raken. Vind ik dit een verbetering? Nee, over het algemeen niet. Zitten ondernemers hier op te wachten? In mijn dagelijkse praktijk merk ik van niet. Maar ja, deze wet is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer en het wachten is alleen nog op de Eerste Kamer. Het gevolg van deze wet is dat alle pensioenregelingen aangepast moeten worden, of je dat nu wilt of niet. Als je onder de verplichting valt van een CAO of Bedrijfstakpensioenfonds, dan volg je die. Maar wij hebben ongeveer 100 relaties in de boeken waarbij de onderneming niet onder een verplichtstelling valt, maar een eigen pensioenregeling voor haar medewerkers heeft afgesloten. Zodra de wet definitief is, gaan wij hiermee aan de slag. Uiteraard weten onze relaties voor de belangrijkste punten al wat er moet gebeuren en hier gaan wij hen de komende jaren bij helpen. We vergeten ook de medewerkers niet, want zij hebben ongetwijfeld veel vragen over alle veranderingen. Daarom zullen we veel presentaties voor de werknemers gaan geven om hen goed te kunnen informeren en eventuele onduidelijkheden weg te nemen. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen goed op de hoogte is van alle veranderingen en de eventuele impact daarvan op hun persoonlijke situatie.

Wanneer iedereen uiteindelijk aangeeft te begrijpen wat er is veranderd, waarom dat is en wat dat voor hem of haar betekent, dan hebben wij een mooi traject achter de rug waar we weer veel energie uit kunnen halen.

Nieuws

Content XL-Potlood #83: Rolf Segerink - Segerink Adviesgroep

Zakelijke Dienstverlening