CONTENT Xl-POTLOOD #68: Jeroen de Roon - Daaf

Amersfoort, woensdag 11 januari 2023

Na een heerlijke vakantie is ook ons Content XL-Potlood weer terug van weggeweest. Elke week komt het potlood weer in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Jeroen de Roon van Daaf. 

Het belang van een optimale candidate experience

In deze tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en het moeilijk is om goede medewerkers aan te trekken, helpt het om sollicitanten een complete en optimale ervaring te geven tijdens het sollicitatieproces. De zogenoemde ‘candidate experience’. Hebben ze dit niet? Dan heb je de kans dat ze afhaken en loop je wellicht de perfecte kandidaat mis. Zonde natuurlijk!

Wat is de candidate experience?

Als een kandidaat op zoek is naar een nieuwe baan doorloopt hij of zij verschillende stappen in een sollicitatieprocedure. De indrukken en ervaringen die de (potentiële) sollicitant heeft in iedere fase dragen bij aan de candidate experience. Deze experience omvat dus alle interacties die kandidaten met een organisatie hebben tijdens het sollicitatieproces. Hoe zij het proces ervaren, heeft invloed op de keuze om een baan wel of niet te accepteren.

Waarom is de candidate experience belangrijk?

De candidate experience moet de kandidaat een positief gevoel geven over jouw organisatie. Ook al heeft hij of zij de baan niet gekregen en het complete proces niet doorlopen.

Je hebt vast zelf ook wel eens ergens gesolliciteerd waar je pas na weken reactie kreeg óf zelfs helemaal geen reactie ontving. Je bent niet de enige: 75% van de kandidaten heeft dit wel eens meegemaakt. Zoals je kunt voorstellen, komt dit de candidate experience niet ten goede. Daarom is op tijd communiceren heel erg belangrijk! Doe dit niet alleen als je goed nieuws hebt voor de kandidaat, maar ook als je de kandidaat afwijst. Stuur een e-mail waarin je toelicht waarom diegene wordt afgewezen of nog beter: bel iemand persoonlijk eventjes.

Iemand met een positieve ervaring deelt dit sneller met anderen, dan iemand met een negatieve ervaring. Ook blijkt uit onderzoek dat bij kandidaten die de candidate experience als positief ervaren (in verhouding tot kandidaten met een negatieve ervaring) de kans dat ze:

  • het aanbod accepteren 38% hoger is;
  • klant worden meer dan 2x zo groot is;
  • in hun baan blijven 2x zo groot is;
  • op een hoger niveau presteren 2x zo hoog is.

Het effect van de candidate experience

Een goede candidate experience zorgt voor een goed imago voor de werkgever. Dit geldt ook als de kandidaat is afgewezen;

Mensen geloven mensen. Oftewel: als mensen jouw organisatie aanraden als werkgever, geloven ze dit eerder en trek je nieuw talent aan;

Een gevolg van een slecht proces is reputatieschade. Een slechte reputatie kan tot gevolg hebben dat je groot talent misloopt;

Reputatieschade kan effect hebben op je omzet. Mensen die een slechte ervaring hebben gehad met jouw organisatie verlies je ook als consument.

Kortom: zorg voor een optimale candidate experience, zodat al jouw (potentiële) kandidaten het beste proces doormaken. Heb je hier nog vragen over? We vertellen je graag meer met een kop koffie!

Nieuws

CONTENT Xl-POTLOOD #68: Jeroen de Roon - Daaf

Personeel
Werving & Selectie