Onderzoek Lease a Bike toont aan, de leasefiets is een hit!

Amersfoort, maandag 11 juli 2022

Het is alweer even geleden, maar mei was de maand van de fiets! Tijdens de Amersfoortse Fietsmaand hebben we samen met Lease a Bike de fiets extra onder de aandacht gebracht. De fiets heeft namelijk effect op vitaliteit, is duurzaam en het gebruik van de fiets bespaart je direct kosten. Het is dan ook niet gek dat 1 op de 2 werknemers interesse heeft in een fiets van de zaak. Een droomfiets via je werkgever bespaart op zijn minst 25% t.o.v. kopen. Het aanbieden van een leasefiets is ook voor een werkgever erg interessant, want fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim tot wel 25%. Ook geeft 70% van de werknemers met een leasefiets aan vaker en verder te fietsen. Lease a Bike heeft divers onderzoek gedaan onder zowel werknemers als werkgevers om de impact van de leasefiets en het fietsgedrag van werknemers in kaart te brengen. In 2021 hielden zij een onderzoek naar de effecten van de leasefiets onder 1500 werknemers. In mei 2022 deden zij onderzoek bij de werkgevers. 302 werkgevers lieten weten wat voor hun de drijfveer was om een leasefiets aan te bieden. 

Sinds 1 januari 2020 is fietslease veel aantrekkelijker geworden. Waarom is het voor werkgevers zo interessant om dit aan te bieden en wat is precies de impact van dit nieuwe Fietsplan op het fietsgebruik van werknemers? De impact is groot! Er zijn echt prachtige resultaten behaald onder de werknemers. 70% fietst namelijk meer tussen wonen en werk met een e-bike, 75% fietst meer privé, voor 60% vervangt de fiets ander vervoer en voor nog eens 75% vervangt dit de auto. Daarnaast maakt de leaseregeling het voor een groter deel van de Nederlandse bevolking mogelijk om überhaupt een e-bike aan te schaffen. De doorslaggevende factoren zijn hierbij het voordeel van gespreid kunnen betalen en het fiscale voordeel.

Van de 64% van de bedrijven die nog geen fietslease aanbiedt aan haar werknemers, is 74% wel geïnteresseerd of zelfs al van plan dit te introduceren. Voor werkgevers zijn de doorslaggevende factoren om de leasefiets aan te bieden, de gezondheid van werknemers, kostenbesparing voor werknemers en het behouden en motiveren van werknemers. Verder is in 2022 het aantrekken van nieuwe werknemers een belangrijke reden geworden voor bedrijven om zakelijke fietslease aan te bieden aan werknemers.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek? Lees hier het volledige onderzoek over de impact van de fiets op werkgevers en werknemers.

Nieuws

Onderzoek Lease a Bike toont aan, de leasefiets is een hit!

Zakelijke Dienstverlening
onderzoek