Maarten van Heugten: 'Mbo'ers worden enorm onderschat'

Amersfoort, donderdag 11 april 2024

Maarten van Heugten, eigenaar van digital agency Interly en alumnus van het Creative College in Amersfoort, deelde recent zijn ervaringen in een gesprek met ROC Midden Nederland. Hier lees je de hoogtepunten uit dit interview waarin Maarten zijn reis van mbo-student tot succesvol ondernemer belicht en de onmisbare waarde van mbo-opleidingen in het bedrijfsleven onderstreept. Karim Bashandy, afdelingsmanager van het Business & Administration College, benadrukt de essentiële rol van mbo-studenten in het zakenleven, wijzend op hun directe bijdrage en het belang van praktijkgerichte vaardigheden die zij meebrengen naar elke onderneming.

Maarten, kun je ons vertellen hoe je van een opleiding in beveiliging overstapte naar mediavormgeving en vervolgens een succesvolle ondernemer werd?
"Ja, het was een interessante reis. Ik begon met beveiliging omdat ik toen veel aan fitness deed en dacht dat het een goede match zou zijn. Maar al snel merkte ik dat ik iets miste. Iets met meer creativiteit. Daarom stapte ik over naar Mediavormgeving bij het Creative College. Tijdens deze opleiding begon ik met freelancen, wat uiteindelijk leidde tot het oprichten van mijn eigen bureau, Interly."

Interessant! En hoe heeft jouw tijd op het mbo je voorbereid op het ondernemerschap?
"Het mbo heeft me niet alleen technische vaardigheden bijgebracht, maar ook het conceptueel denken en de module Ondernemen was cruciaal. Het gaf me een solide basis om op te bouwen en de moed om mijn eigen onderneming te starten."

Wat is volgens jou de grootste misvatting over mbo'ers in de arbeidsmarkt?
"De grootste misvatting is dat mbo'ers minder capabel zouden zijn. In werkelijkheid brengen ze essentiële praktische vaardigheden mee die in veel sectoren direct van waarde zijn. Sterker nog, vaak zijn het de mbo'ers die direct na hun opleiding een goede start maken in hun carrière."

Je hebt het over het belang van experimenteren tijdens je opleiding. Kun je daar een voorbeeld van geven?
"Zeker, bijvoorbeeld het bouwen van een eigen webshop. Het geeft je niet alleen inzicht in wat marketing en conceptontwikkeling daadwerkelijk inhouden, maar het leert je ook de waarde van vakken als commerciële calculatie, iets wat ik aanvankelijk onderschatte."

En tot slot, wat is je advies aan toekomstige studenten die hun opleidingspad kiezen?
"Mijn advies zou zijn om zoveel mogelijk te doen en uit te proberen. Ontdek waar je passie ligt en waar je energie van krijgt. Blijf experimenteren, dan vind je vanzelf je weg."

Nieuws

Maarten van Heugten: 'Mbo'ers worden enorm onderschat'

ROC Midden Nederland

http://www.rocmn.nl

Onderwijs