1 juni 2022: 'De dag van het laatste Afscheid!' - Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding

Amersfoort, woensdag 1 juni 2022

Het is vandaag 'De dag van het  laatste Afscheid'. En laten wij nu net binnen Content Amersfoort een heel fijn bedrijfslid hebben in de persoon van Linda van Alfen die een topper is op het gebied van uitvaartbegeleiding. We vonden dit een mooie gelegenheid om haar eens enkele vragen te stellen over haar passie voor dit vakgebied. Wat was ooit haar keuze om dit bijzondere beroep te omarmen?


Hoi Linda. Vertel eens: hoe mooi is het vak van uitvaartbegeleider?
‘Zelfstandig uitvaartbegeleider is voor mij het mooiste vak dat er bestaat. Op één van de meest kwetsbare momenten in iemands leven word je gevraagd om te begeleiden daar waar nodig. En ik doe dat, in 4 heel overzichtelijke stappen, in een relaxt tempo. Ik kijk en luister naar de nabestaanden, je komt heel dichtbij en maakt met elkaar een passend afscheid waar zij met elkaar goed op terug kunnen kijken. Als je vol liefde, tevredenheid en vaak met een glimlach terug kan kijken op het afscheid van jouw dierbare is dat het eerste stukje troost voor de periode die hierna volgt. Precies dat is het uitgangspunt van mijn aanpak. Ik leg de lat hoog voor mijzelf en wil maximaal dienstbaar zijn. Tijd en aandacht dat maakt kwaliteit!’

Wat is het meest memorabele afscheid dat je hebt meegemaakt?
‘Oei dat is een lastige vraag! In de afgelopen 6,5 jaar heb ik, samen met mijn collega Bernice, zulke prachtige en bijzondere uitvaarten meegemaakt. Naast persoonlijke uitvaarten op unieke locaties of met geweldige live-muziek, zijn de meest memorabele toch de uitvaarten die gekoppeld zijn aan een misdrijf, ongeluk of andere zaken waar o.a. ook pers bij komt kijken. Onze ervaring en geweldige samenwerking is dan essentieel. Maar ook de meest intieme uitvaarten waar creativiteit een verbindende factor kan zijn of families met complexe of verstoorde verhoudingen daar ben ik, denk ik op mijn allerbest.’

Waarom ben je ooit in deze business gestart?
‘Mijn schoonvader Joop is in 2003 overleden en hij had destijds een pakketpolis van Yarden. Wij waren gelukkig toen nog onervaren in het verliezen van een dierbare en kwamen terecht in een molen van een grote verzekeraar die ook uitvaarten begeleid. Ik heb mij destijds verbaasd over de beperktheid die werd aangeboden en de kosten die hieraan vastzaten.

Toen mijn schoonmoeder Syra in 2011 overleed dacht ik oké dit gaan we anders aanpakken, ondanks dezelfde pakketpolis. We hebben toen compleet de regie in eigen hand genomen en er een heel mooi persoonlijk afscheid van gemaakt op Rusthof in Leusden.

Na afloop zei Mike, mijn man: “Dit was top Lin! Daar moet je wat mee doen.”

Zo is het dus gekomen. Mijn commerciële ervaring, hotelschool-achtergrond en mijn ondernemerslust en -netwerk heeft mij na een gedegen post-HBO opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen en tal van stages gebracht om in 2015 compleet het roer om te gooien.’

Wat zijn de uitdagingen in jouw vakgebied momenteel?
‘Ik verkeer in de gelukkige positie dat mijn bedrijf groeiende is doordat mensen heel tevreden zijn over mijn diensten. In de directe omgeving van Amersfoort is mijn naam bekend. Je ziet een verschuiving plaats vinden dat families heel bewust kiezen voor een kleine zelfstandige uitvaartondernemer i.p.v. de grote uitvaartondernemingen. Er komen dus meer kleine uitvaartondernemers bij en ook het aantal opleidingen hiervoor nemen toe. Echter praktijkervaring is ook een essentieel ding. Kilometers maken daar gaat het om! Dit vak leer je niet in een schriftelijke cursus of een opleiding van 1 dag of van een paar bijeenkomsten zonder praktijkstages. Een andere uitdaging is een nieuwe vorm, die door een wetswijziging mogelijk in 2023 toegestaan is, naast cremeren, begraven of je lichaam aan de wetenschap beschikbaar stellen namelijk: een 4e optie, Alkalische Hydrolyse of resomeren zoals de “merknaam” heet. Er is een buitenlands bedrijf dat hier het patent op heeft.

Je lost dan als het ware op en het restant is een droog fijn wit poeder. Er komen verschillende installaties in Nederland. Er zijn ook beperkingen aan deze methode en dat vraagt uitdaging en vooral een hoop uitleg aan families.

Duurzaamheid vind ik ook een uitdaging binnen mijn vakgebied. We willen allemaal groener en verantwoordelijker voor de generaties na ons.’

Tot slot: heb je binnen jouw vakgebied nog tips voor de mensen?
‘Jazeker! Mijn tips zijn:

  • Beter een spaarpotje dan een uitvaartverzekering. Als dit lastig is ga dan voor een spaardeposito specifiek voor de uitvaart hierbij heb je altijd vrije keus door wie je de uitvaart laat uitvoeren.
  • Praat over de dood, wat zijn je wensen? Niets vervelender als dit niet bekend is en er onverwachts naar gegist moet worden. De huidige campagne van SIRE vind ik dan ook echt heel waardevol.
  • Betrek kinderen bij een afscheid! Hoe jong ook, ooit komen zij in contact met de dood. Als dit al op jonge leeftijd en heel goed begeleid wordt is dit iets waar zij juist hen hele leven iets aan hebben. Mijn ervaring is dat ouders of grootouders wel eens anders beslissen en dit is zo jammer.
  • Als iemand ongeneeslijk ziek is en weet dat het einde nadert, bereid zaken voor. Dit kan heel veel rust geven voor de persoon zelf maar ook voor de familie. De voorbereidingen die dan zijn getroffen geven rust op het moment direct na het overlijden. Als uitvaartbegeleider ben ik vaak vooraf al betrokken en heb dan al een band met de familie en de persoon zelf. Achteraf geven families juist aan dat dit zo prettig is geweest


Nieuws

1 juni 2022: 'De dag van het laatste Afscheid!' - Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding

Zakelijke Dienstverlening