INTERVIEW 'Het Roer Om' met Maarten Roordink van Harvest Finance BV

Amersfoort, woensdag 1 november 2023

Ondernemers zijn vaak eigenzinnig, hebben hun eigen ideeën en idealen en maken daardoor soms – voor de buitenwereld - onnavolgbare keuzes. Keuzes die voor hen zelf glashelder zijn. In ‘Het Roer Om…’ zetten we zo’n ondernemer centraal. Hoe toepasselijk: in een sloep op één van de vele Amersfoortse wateren zetten we hem of haar letterlijk even aan het roer. Dit keer leende Mark Lijfhijt van ‘Aan Het Roer’ ons een prachtige sloep.

‘𝑰𝒌 𝒈𝒆𝒏𝒊𝒆𝒕 𝒗𝒂𝒏 𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒏𝒆𝒎𝒆𝒏𝒅𝒆 𝒈𝒓𝒐𝒆𝒊 𝒃𝒊𝒋 𝒎𝒊𝒋𝒏 𝒌𝒍𝒂𝒏𝒕𝒆𝒏!’

De ambitie om aan de andere kant van de tafel plaats te nemen, de wens om een accountantskantoor van de grond af aan op te bouwen, de rust van God in de rug om te ondernemen en het realisme dat je ook in stormachtige omstandigheden vast moet houden aan je koers als ondernemer. Zomaar enkele passages die je de komende 1250 woorden tegen zult komen als je dit interview met de Amersfoortse ondernemer Maarten Roordink (40) leest. Een interview met een bevlogen en ambitieuze ondernemer die tegelijkertijd oog heeft voor de balans: ‘Het optrekken met mijn gezin en het actief betrokken zijn bij sport en school van de kids, ja, dat vind ik belangrijk.’

We ontmoeten Maarten in de Eemhaven. Speciaal voor de fotosessie mogen we een mooie sloep lenen van Mark Lijffijt van Aan Het Roer. Reden van deze setting is de mooie mijlpaal voor Maarten die in het verschiet ligt: het 10-jarig jubileum als ondernemer met Harvest Finance én het omgooien van het roer begin 2023. Tijd voor een treffend vragenvuur!

Hoi Maarten, op welke wijze heb jij het roer om gegooid? 
“Ik ben geswitcht van een ‘artiest’ die optredens deed, naar een registeraccountant die een accountantskantoor van de grond af aan opbouwt.”

Kun je dat iets meer toelichten?
 
“Zeker. In 2014 startte mijn ondernemersavontuur na bijna 10 jaar in loondienst te hebben gewerkt. Na mijn ervaring bij met name de ‘Big Four’ accountantskantoren, ben ik gestart met het op interim basis ondersteunen van accountantskantoren. Ik stuurde teams aan die jaarrekeningcontroles uitvoerden. Echter, ik had de ambitie om aan de andere kant van de tafel ervaring op te doen en dus besloot ik mij te focussen op opdrachten in de financiële kolom bij ondernemingen. Eén van mijn eerste opdrachten was als financial controller bij een prachtig van oorsprong Amersfoorts bedrijf: Wolter & Dros. De jaren daarna deed ik steeds meer ervaring op binnen het Mkb-segment waarbij ook mijn management skills zich ontwikkelden. Ik heb hierbij de groei doorgemaakt van financial controller naar CFO/Financieel directeur. En toen kwam vorig jaar zomer een moment van reflectie. Ik voelde me in deze interim rol een artiest die een optreden deed. Optredens van circa 6 maanden tot 1,5 jaar en wat ik in deze periode het meest bleek te missen, was het opbouwen van een bedrijf met een eigen team van medewerkers. Het stond altijd vast dat ik op termijn weer weg zou gaan. Hetgeen ik als mensenmens ook van baalde. Heb je net een mooi team gebouwd, en dan voelde ik me als een kapitein die vroegtijdig het schip verlaat.”

“𝑰𝒌 𝒘𝒊𝒍𝒅𝒆 𝒏𝒊𝒆𝒕 𝒂𝒍𝒔 𝒌𝒂𝒑𝒊𝒕𝒆𝒊𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒔𝒄𝒉𝒊𝒑 𝒗𝒐𝒐𝒓𝒕𝒊𝒋𝒅𝒊𝒈 𝒗𝒆𝒓𝒍𝒂𝒕𝒆𝒏.”

Waarom ging je weg dan? 
“Ha, goede vraag. Ik kreeg regelmatig het voorstel om in dienst te treden, maar ik wilde zelf ondernemen. De vrijheid sprak me dan toch meer aan.” 

Wat is er nu concreet veranderd dan? 
“Ik heb sinds begin dit jaar Harvest Finance B.V. ingeschreven als accountantskantoor. Ik ben van accountant in business naar openbaar accountant gegaan. Erg tof want ik ben daardoor van één opdrachtgever in de week naar tientallen opdrachtgevers per week gegaan! En nog leuker: er komen steeds meer klanten bij, wat ook nodig is voor verdere groei. Wij zijn denk, ik op dit moment een van de weinige accountantskantoren die nog ruimte heeft voor nieuwe klanten. Recent is een nieuwe medewerker gestart en dat geeft ook weer ruimte voor verdere groei.”

Het is dus een goede keuze geweest?
 
“Zeker weten. Het heeft mij zowel persoonlijk als zakelijk veel gebracht. Het is een mooie uitdaging om een accountantskantoor van de grond af op te bouwen.” 

In 2024 vier je je tienjarig jubileum! 
“Ja, dat klopt. Ik kijk nu al terug op een hele mooie periode. Ik ben zelf gelovig en ik ben destijds gestart met ondernemen, omdat ik heel duidelijk ervoer dat God mij rust gaf bij deze keuze. De naam Harvest Finance komt ook voort uit het Bijbelse principe van zaaien en oogsten. Ik ben van mening dat ik met mijn kennis en deskundigheid mag ‘zaaien’ in ondernemingen zodat deze ondernemingen uiteindelijk de zakelijke successen kunnen ‘oogsten’. Wanneer ik terugkijk op de afgelopen periode kan ik stellen dat ik erg gezegend ben. Hier ben ik dankbaar voor.” 

Wat maakt het ondernemersbestaan voor jou zo leuk?
 
“De vrijheid die je hebt om keuzes te maken. Of het nu op strategisch gebied is, bijvoorbeeld de koers van de onderneming, of waar je in wilt investeren. Daarnaast is de flexibiliteit erg fijn. Ik vind het belangrijk om veel met mijn gezin op te trekken. Samen op vakantie gaan, meegaan met het sporten en actief zijn bij activiteiten op hun school.”

Wat is – in jouw ogen – de meest belangrijke eigenschap die een ondernemer moet hebben? 
“Je staat aan het roer als ondernemer. Zoals ik nu op deze mooie sloep. En als ondernemer moet je over doorzettingsvermogen bezitten en koersvast zijn. We komen allemaal wel eens in stormachtig vaarwater terecht, dat het even wat minder soepel loopt en je weerstand ervaart. Dan is het goed om door te zetten en koersvast te blijven.”

En welke eigenschappen moet een accountant hebben? 
“Vernieuwend en alert. De wereld verandert snel en als ondernemer moet je snel op nieuwe kansen en mogelijkheden in kunnen spelen. Ook jouw accountant moet vernieuwingen en nieuwe ontwikkelingen zien. Wij vinden het als kantoor belangrijk om onze eigen processen zo efficiënt en effectief mogelijk in te richten, zodat jij als ondernemer je kan richten op je eigen corebusiness. Dan blijft er ook meer tijd over voor het adviseren van en als sparringpartner optreden voor onze cliënten. Dit is namelijk waar wij de meeste waarde kunnen toevoegen.”

Wanneer is een dag voor jou geslaagd? 
“Als ik merk dat wij als accountantskantoor waarde toevoegen. Ik geniet ervan om onze cliënten te zien groeien en dat we dit als team bereiken.” 

Waar sta je zelf over vijf jaar?
 
“Ik wil in de komende jaren het team verder uitbreiden naar 10 medewerkers. Ik wil bewust niet groeien naar een groter accountantskantoor, omdat ik sterk geloof in een vast aanspreekpunt voor onze cliënten en bijbehorende persoonlijke aandacht.”

“𝑾𝒆 𝒌𝒐𝒎𝒆𝒏 𝒂𝒍𝒍𝒆𝒎𝒂𝒂𝒍 𝒂𝒍𝒔 𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒏𝒆𝒎𝒆𝒓𝒔 𝒘𝒆𝒍 𝒆𝒆𝒏𝒔 𝒊𝒏 𝒔𝒕𝒐𝒓𝒎𝒂𝒄𝒉𝒕𝒊𝒈 𝒗𝒂𝒂𝒓𝒘𝒂𝒕𝒆𝒓 𝒕𝒆𝒓𝒆𝒄𝒉𝒕. 𝑫𝒂𝒏 𝒊𝒔 𝒉𝒆𝒕 𝒈𝒐𝒆𝒅 𝒐𝒎 𝒌𝒐𝒆𝒓𝒔𝒗𝒂𝒔𝒕 𝒕𝒆 𝒃𝒍𝒊𝒋𝒗𝒆𝒏.”

Het einde van het jaar nadert. Wat voor tips zou je de ondernemende lezers mee willen geven? 
“De ondernemende lezers zou ik willen uitdagen om eens na te gaan of ze klaar zijn voor het nieuwe jaar. Hiermee bedoel ik; ben jij als ondernemer in staat om goede sturing te geven aan jouw onderneming? Kun jij als een kans zich voordoet snel schakelen, omdat jij bijvoorbeeld al tussentijdse cijferinzichten tot jouw beschikking hebt? Begrijp jij de financiële cijfers van jouw onderneming voldoende? Wanneer het antwoord op een van de vorige vragen ‘nee’ is, zou ik je willen adviseren om eens vrijblijvend een afspraak met mij in te plannen.”

Harvest Finance BV 
Stadsring 157 B 
3817 BA Amersfoort 
Tel. Nr. 033-2003200 
info@harvestfinance.nl 
www.harvestfinance.nl

Nieuws

INTERVIEW 'Het Roer Om' met Maarten Roordink van Harvest Finance BV

Finance