Estafette column - Ton Eijbergen – Flexvak BV

29 juni 2021


‘Hé, hoe is het? Hoe gaat het hier? Loopt het een beetje? Ook zo druk? Prik gehad?’

Zo’n beetje de eerste openingszin van elk zakelijk gesprek zodra je ergens binnen komt lopen. Zo verliep het ook recentelijk met Danny Rietveld. Even sparren over hoe het gaat. Ook zijn vraag: Werkt Content Amersfoort voor jouw bedrijf? 

Mijn antwoord: ‘Ja, weet je Danny, Volgens mij werkt het wel voor FlexVak, maar onze branche is nu ook wel heel erg populair. Elk bedrijf dat zich door de crisis heeft geworsteld en weer aan het bouwen is, elk bedrijf dat stil gelegen heeft start weer op en elk bedrijf wat spek op z’n botten heeft wil gelijk weer voor de koplopers positie gaan. Kortom: iedereen heeft weer (tijdelijk) personeel nodig en dan kloppen ze aan bij Flexvak.’

Normaliter is dat fijn. Dan zouden wij ook weer groeien en kunnen we wellicht wat goed maken van het klote jaar 2020. Maar gaat het lukken de mensen te vinden die het werk moeten doen? Ja, dat is ons vak gebied: mensen vinden, mensen aan ons binden, mensen uitzenden. Kortom, ons hele team staat weer op z’n kop: iedereen is druk om kandidaten te bellen, spreken en te plaatsen op opdrachten bij onze klanten. Wel gaaf, want het bruist weer als vanouds: de telefoon op kantoor blijft gaan, de contracten worden razendsnel geprint en getekend. Toch is de meest gestelde vraag: Hoe lang gaat deze gekte door?

Op de arbeidsmarkt lopen vraag en aanbod behoorlijk scheef. Er is een enorm te kort aan arbeidskrachten. ‘Als ik morgen 100 man aanneem, kan ik ze overmorgen allemaal aan een baan helpen’, hoor ik mezelf tegen Danny zeggen. Maar goed, die 100 kandidaten zijn er gewoon weg niet! Mensen in de installatie techniek? In de ICT? In de accountancy? In de productie? In de bouw? Bijna niets of niemand meer beschikbaar. Iedereen is al aan het werk. Hoe dan? Heeft de vergrijzing Nederland in de Covid periode zo hard geraakt? Zoveel mensen met pensioen? Ziek? Overleden? Zijn de Oostblokkers ineens allemaal naar huis? Of hebben de studenten massaal besloten door te studeren en niet naar de arbeidsmarkt te gaan?

Moeten we met z’n allen via het platform niet in gesprek gaan over de doelgroep die net buiten de boot dreigt te vallen? De parttimers (2 keer 20 uur per week is ook full time), de 55plusser (die moet ook gewoon nog 12 jaar productief zijn) en last but not least: de groep mensen met een bepaalde afstand op de arbeidsmarkt. Laten we ze opleiden, begeleiden, coachen en begrip opbrengen dat ze niet gelijk 40 uur per week productief zijn. Laten we afspraken maken met elkaar want we hebben elkaar hard nodig! Wellicht een keertje sparren?

Volgende columnist: Sander van Dronkelaar van Drenth Makelaars

Voor het door geven van de pen richt ik mij op nog zo’n markt die indirect te maken heeft met mensen! Mensen hebben dringend behoefte aan huisvesting. Woningen: daar zijn ook niet aan te komen Zo lijkt het tenminste. Waar is daar de oplossing te vinden? Voor de volgende column geef ik daarom graag de pen aan Sander van Dronkelaar van Drenth Makelaars .uit om de estafette over te nemen!

Nieuws

Estafette column - Ton Eijbergen – Flexvak BV

Anders