Zuivelhoeve Amersfoort: Wouter en Anaël klaar voor 2e Kerst in Amersfoort!

Amersfoort, woensdag 1 november 2023

Amersfoort herbergt vele hardwerkende retailers. Ondernemers voor wie velen sympathie hebben. De hashtag #weesloyaalkooplokaal is niet voor niets één van de meest gebruikte hashtags. Onze retailers en horecalieden houden de Amersfoortse binnenstad levendig, bezorgen je een fijne dag in de stad én – jawel – bezorgen je een lokaal identiteitsgevoel. In het item ‘De Retailer’ zoeken we iedere editie zo’n hardwerkende, gewaardeerde ondernemer. In deze 3e editie: Wouter en Anaël van Zuivelhoeve Amersfoort.

Ga er maar aan staan: als partners bevind je je midden in de tropen jaren. Je hebt twee jonge kids en je bent pas 9 maanden aan de slag als ondernemer van Zuivelhoeve Utrecht. Je bent goed en wel opgestart, hebt een eerste trouwe klantenkring opgebouwd en dan komt dé kans in Amersfoort voorbij. De vestiging van Zuivelhoeve Amersfoort in de Langestraat komt beschikbaar. Een kans die ze niet konden laten lopen, zoals ze zelf zeggen. En zodoende begint het ondernemende avontuur opnieuw. “De formule was natuurlijk niet nieuw. En qua reistijd was het een hele verbetering. Ondanks de vrij snelle switch was het op vele vlakken een hele vooruitgang. We moesten alleen de winkel in Utrecht ook nog een tijdje draaiende houden. Maar we hebben er geen moment spijt van gehad. Het is hier fantastisch in Amersfoort!”

We interviewen deze editie Wouter Noels en Anaël Kuikman (beide 36). Sinds 1 april 2022 is het ondernemende stel het gezicht van kaasspeciaalzaak Zuivelhoeve Amersfoort. “Heerlijk, het is nu nog maar 5 minuten fietsen naar de winkel in plaats van 45 minuten reizen naar Utrecht. En de school van onze oudste zoon is echt om de hoek. Daarbij heb je met een winkel in je eigen stad een stuk betere connectie met de stad en haar inwoners, omdat je er zelf ook onderdeel van uitmaakt. Op het schoolplein, in de sportschool en op straat komen we nu ineens meer ‘bekenden vanuit de winkel’ tegen. Ook is de winkel twee keer zo groot dan die in Utrecht, wat meer mogelijkheden geeft wat betreft assortiment en presentatie.”

Op naar de 2e Kerst! 
We ontmoeten Wouter en Anaël in de laatste maanden van het jaar. Maanden die traditiegetrouw maar één ding betekenen: knallen! “Het najaar en de feestdagen zijn voor ons hoogtijdagen. Het is in de winkel – en daarbuiten dankzij zakelijke aanvragen, kerstpakketten en andere offertes – een stuk drukker. Maar daar doen we het voor. We hebben enorm veel zin in de 2e kerst die we in Amersfoort mogen gaan draaien!’ De twee jonge ondernemers kregen het ‘Zuivelhoeve-virus’ overgedragen dankzij vrienden: ‘Zij hadden al jaren een Zuivelhoeve in Barneveld en zij zeiden altijd: ‘Dit is echt iets voor jullie!’. En ze hebben gelijk gekregen.” 

Goed team 
Toch blijft het bewonderenswaardig: thuis samen aan de keukentafel en in de winkel samen achter de toonbank. “Het is soms puzzelen, dat klopt. We zijn zeven dagen per week open en er is altijd wel één iemand in de winkel. We zijn gelukkig een goed team, vullen elkaar feilloos aan en we hebben een ‘alles kan-insteek’. Na een roerig opstartjaar in 2022 door de switch van Utrecht naar Amersfoort, staat dit jaar in het teken van ‘neerdalen’. Het is vooral hartstikke leuk om leuke dingen te bedenken die bij de seizoenen passen. Voor 2024 willen we ons graag op de kaart zetten dankzij deelname aan branche wedstrijden. Dan willen we aan een breder publiek laten zien wat we allemaal nog meer in onze mars hebben.”

‘𝑾𝒆 𝒘𝒆𝒓𝒌𝒆𝒏 𝒍𝒐𝒌𝒂𝒂𝒍 𝒎𝒆𝒕 𝒗𝒆𝒆𝒍 𝒇𝒊𝒋𝒏𝒆 𝒑𝒂𝒓𝒕𝒊𝒋𝒆𝒏 𝒔𝒂𝒎𝒆𝒏.’

Borrelplank als hoofdmaaltijd 
Een vraag die bij een kaasspeciaalzaak niet mag ontbreken is natuurlijk welke favoriet zij zelf in de schappen hebben liggen. Wouter: “Sjah, wat niet? Het verschilt per dag en per seizoen. Begin oktober komt altijd de Mont ‘d Or binnen. Een heerlijk seizoenskaasje. Heerlijk kaasfonduen met lekkere Zwitserse kazen tijdens koudere dagen, daar kijken we ook altijd reikhalzend naar uit. Er staat altijd een gevulde pot met cashewnoten bij ons thuis en in de la vind je altijd wel een lekker stuk chocolade.” Anaël: “Op vrije dagen trekken we graag een fles wijn uit de winkel open, of een Amersfoorts biertje. Als we vrienden over de vloer hebben zijn onze borrelplanken eigenlijk altijd wel de hoofdmaaltijd.”

Creatief & Lokaal minded! 
Wouter en Anaël leerde elkaar kennen tijdens de studiejaren van de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. “Onze kijk op de winkel is dan ook erg horeca gerelateerd. De klanten zijn onze gasten, en de gast is koning. Geen vraag is ons te gek en we denken altijd in oplossingen. De vestiging in Amersfoort leent zich ook uitstekend om leuke, nieuwe ideeën uit te voeren. Tot nu toe is bijna alles wat we hebben geprobeerd in de winkel wel een succes geweest. Zo hadden we eens een hele Emmentaler van 90 kilogram midden in de winkel, en natuurlijk de seizoensnotenmix en onze maandborrelplanken. We willen vernieuwend blijven en onze creativiteit op het gebied van eten en drinken uitvoeren. En omdat er voldoende ruimte is, kunnen we af en toe flink uitpakken. Met Pasen bijvoorbeeld hadden we midden in de winkel een complete Paastafel gedekt ter inspiratie voor de Paasbrunch. De dagelijkse reacties daarop geeft een enorme kick!” Wouter: “Zuivelhoeve is soft franchise. Daardoor kunnen we ook lokaal samenwerken met partijen die we graag mogen. Denk aan de Amersfoortse bierbrouwerijen: je kunt hier bier vinden van De Drie Ringen, Mirakel, Eembier en ook van de Gooische bierbrouwerij uit Hilversum. We hebben koffie van Little Roastery uit Amersfoort, wijn van Weldam Wines en ook werken we samen met meerdere horecazaken in Amersfoort. Daar leveren we wekelijks kaas en onze zelfgemaakte notenmixen, worsten, et cetera. We hebben ook al veel zakelijke klanten in de stad waarvoor we geregeld relatiegeschenken en borrelplanken voor verzorgen. Deze klantenkring hopen we via Content ook verder uit te breiden.”

‘𝑾𝒆 𝒘𝒊𝒍𝒍𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒏𝒊𝒆𝒖𝒘𝒆𝒏𝒅 𝒃𝒍𝒊𝒋𝒗𝒆𝒏 𝒆𝒏 𝒃𝒆𝒛𝒐𝒆𝒌𝒆𝒓𝒔 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 𝒘𝒊𝒏𝒌𝒆𝒍 𝒗𝒆𝒓𝒓𝒂𝒔𝒔𝒆𝒏!’

“We hebben klanten die wekelijks een pondje kaas komen halen, of met volle tassen de winkel verlaten, maar ook die alleen met kerst of in de zomervakantie langskomen. Veel collega-ondernemers uit de straat komen geregeld langs voor hun dagelijkse boodschappen en we zijn voor veel mensen een vast punt op hun route door de stad om even een praatje te komen maken. We hebben een vaste klantenkring en dat is echt superleuk! We adviseren hen eens iets nieuws als we een mooi product binnen hebben waarvan we denken dat dat wel binnen hun smaak zal liggen. Maar er is ook een grote groep dagjesmensen en toeristen die de winkel binnenkomt. Deze zomer duidelijk al meer dan vorige zomer. Amersfoort is duidelijk aan het groeien in populariteit onder toerisme, en die komen graag onze winkel binnenlopen.”

‘𝑾𝒆 𝒃𝒆𝒅𝒊𝒆𝒏𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒆𝒍 𝒛𝒂𝒌𝒆𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆 𝒌𝒍𝒂𝒏𝒕𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝑨𝒎𝒆𝒓𝒔𝒇𝒐𝒐𝒓𝒕 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒘𝒊𝒆 𝒘𝒆 𝒅𝒆 𝒓𝒆𝒍𝒂𝒕𝒊𝒆𝒈𝒆𝒔𝒄𝒉𝒆𝒏𝒌𝒆𝒏 𝒎𝒐𝒈𝒆𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒛𝒐𝒓𝒈𝒆𝒏!’

Geslaagde dag 
Een dag in de winkel als die van Wouter er Anaël is nooit hetzelfde. Wouter: “Het kost enorm veel tijd, aandacht en passie om met de producten om te gaan die we in de winkel hebben liggen en daar zijn we dagelijks druk mee bezig. Denk aan kazen affineren, schoonmaken, behandelen, bijsnijden, door laten rijpen, en ga zo maar door. Het branden van verse noten en alles vers bijgevuld houden om er voor te zorgen dat iedere klant met een lekker stukje kaas, zakje noten of vers geschepte tapas naar huis kan.” Anaël: “We vinden het enorm belangrijk dat de winkel er mooi, aantrekkelijk en schoon uitziet, want een eerste indruk kun je maar één keer maken op een nieuwe klant. Ik zeg dan ook wel eens: een geslaagde dag is als aan het einde van de dag de winkel er weer helemaal mooi strak bijstaat voor de volgende dag en dat klanten een echt ‘wauw effect’ krijgen als ze binnenkomen.”

Zuivelhoeve Amersfoort 
Langestraat 133 
3811 AE Amersfoort 
033-200 7040 
info@amersfoort.zuivelhoeve.nl 
www.winkels.zuivelhoeve.nl/amersfoort 

Openingstijden: 
Maandag 12.00 – 18.00 uur 
Dinsdag 09.00 – 18.00 uur 
Woensdag 09.00 – 18.00 uur 
Donderdag 09.00 – 21.00 uur 
Vrijdag 09.00 – 18.00 uur 
Zaterdag 09.00 – 17.00 uur 
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Nieuws

Zuivelhoeve Amersfoort: Wouter en Anaël klaar voor 2e Kerst in Amersfoort!

Retail