De Amersfoortse woningmarkt: Q1 2023 dalende prijzen, stijgende kansen

Amersfoort, dinsdag 18 april

Ieder kwartaal praat Sander van Dronkelaar namens Drenth Makelaars ons bij omtrent de cijfers van de landelijke én Amersfoortse woningmarkt. Hierbij zijn bijdrage omtrent het eerste kwartaal van 2023. Amersfoort, de stad met de Koppelpoort, de charmante binnenstad en de groene omgeving is een plek waar velen graag willen wonen. Maar met de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt, is de situatie toch net even anders dan voorheen.

De markt lijkt goed te draaien, maar de woningprijzen dalen. Hoe zit dat nou precies? En waar liggen de kansen voor mensen die naar of binnen Amersfoort willen verhuizen? Wij spraken met Amersfoortse makelaar Sander van Dronkelaar van Drenth Makelaars om te achterhalen wat er speelt.

"De rente stijgt, en dat heeft invloed op de woningmarkt," zegt Sander van Dronkelaar, die bekend staat als een makelaar die zich echt inleeft in zijn klanten en hun behoeften. "Mensen kunnen minder lenen en dat drukt de prijzen. Maar de wil om te kopen is er nog steeds."

Ondanks de dalende woningprijzen blijven Amersfoorters optimistisch en zien ze kansen om een huis te bemachtigen. Verkopers hebben te maken met dalende vraagprijzen en opbrengsten, maar voor kopers betekent dit meer vierkante meters voor hetzelfde geld.

Van Dronkelaar deelt zijn visie op deze situatie: "Nu de prijzen dalen, is het voor kopers zeker interessanter om een woning in de regio Amersfoort te kopen. Ze krijgen meer waar voor hun geld. Maar ook voor verkopers zijn er nog steeds mogelijkheden. Het is belangrijk om de juiste prijs te bepalen en realistische verwachtingen te hebben. Wij helpen onze klanten met het vinden van de juiste balans daarin."

In een markt waar de prijzen dalen en de rente stijgt, is het cruciaal om te weten waar je aan toe bent. Van Dronkelaar benadrukt hoe belangrijk het is om goed geïnformeerd te zijn: "Zowel kopers als verkopers moeten goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de woningmarkt en de financiële mogelijkheden die ze hebben. Neem de tijd om samen met de makelaar je situatie door te nemen en op basis daarvan een plan op te stellen."

Het lijkt erop dat de Amersfoortse woningmarkt zich aanpast aan de nieuwe realiteit van stijgende rente en dalende prijzen. Als je altijd al hebt gedroomd van een huis in deze prachtige stad, of binnen Amersfoort wilt verhuizen naar een nieuwe plek: nu is het misschien wel het perfecte moment om de sprong te wagen.


De woningmarkt in korte cijfers, het 1e kwartaal 2023 vergeleken met 1e kwartaal 2022

12% minder woningen verkocht: van 398 naar 348 woningen verkocht.

4,6% hogere gemiddelde vraagprijs: van 407.850,- naar 426.667,- euro.

8,5% lagere gemiddelde verkoopprijs: van 455.067,- naar 415.985,- euro.

7,1% lagere gemiddeld prijs per m2: van 4.294,- naar 3.986,- euro per m2.

111% langer verkooptijd: van 18 naar 38 dagen.

Nieuws

De Amersfoortse woningmarkt: Q1 2023 dalende prijzen, stijgende kansen

Makelaardij