Content XL-Potlood #100: Jordy Havik - Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort

Amersfoort, donderdag 23 november 2023

Elke week komt het Content XL-Potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat die een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie kan geven of juist iemand die wel eens de spotlight verdient. Deze week is ons potlood terechtgekomen bij Jordy Havik van Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort.

Kijkend op de website van Content zien we dat we #100 zijn om een stuk te mogen schrijven voor het Content XL-Potlood. Leuk, zeker nadat we afgelopen week onze eigen najaarsproeverij hebben gehad waar we 108 wijnen ‘presenteerden’ bij de Observant. Met deze proeverij en het naderen van Kerst gaan we weer een megadrukke maar bovenal gezellige tijd tegemoet.

November 2019. Dat was de eerste keer dat we samen op pad gingen. Ik weet nog dat ik zelf aan het twijfelen was over mijn werk in een groothandel. Is dit wat ik wil de rest van mijn werkzame leven? Het ultrakorte bezoek aan een wijnhuis in Portugal was de bevestiging dat dit is wat ik wil doen. Mijn vader was niets anders aan het doen dan het schudden van vele handen en het begroeten van oude vrienden. Daar heb ik misschien wel de belangrijkste les geleerd. Er zei iemand tegen mij: in deze branche word je niet zo snel steenrijk, maar wel zielsgelukkig. Eenmaal in dienst gekomen zijn we nog een paar keer op wijnreis geweest, waarbij het bovenstaande altijd terugkomt. Als we dus als vader-zoon op wijnreis zijn, ontmoeten we voor hem oude en voor mij nieuwe vrienden. Vaak zijn deze producenten al op leeftijd waarbij ze geholpen worden of dat hun kinderen het al volledig hebben overgenomen. Gekscherend praten we dan over old generation, new generation.

Vaak zijn dit soort wijnreizen een herinnering. En mensen komen bij ons ook om die herinneringen juist opnieuw op te halen, na een heerlijke vakantie. Dit is zeker het geval in de snel veranderende en dynamische wereld van wijn. Waar mensen vroeger alleen maar bijvoorbeeld een Bordeaux dronken, is er nu een scala aan wijnlanden en druivenrassen binnen en buiten Europa. Niet alleen de wijnlanden verschuiven door klimaatverandering. Ook het aanbod wordt groter en gevarieerder. Denk bijvoorbeeld aan biologische wijn, orange-wine, natuurwijn, en wat ook steeds populairder wordt: alcoholvrije wijn.

 We verwijzen vaak naar de combinatie van vrienden en wijn. Ook tijdens de afgelopen proeverij hebben we gezien hoe belangrijk en leuk dit is. De mensen die hebben geholpen, hebben allemaal één of meerdere cursussen bij Huub gevolgd. De meesten zijn zelfs vinoloog geworden, en er is één persoon die de 'meester' heeft overtroffen en nu de titel Magister Vini draagt. 

Kortom, werken in en met wijn is fantastisch; het is veel meer dan simpelweg een fles uit een rek pakken en verkopen. Achter elke wijn zit een verhaal, van de wijnboer of wijnmaker tot aan de consument. Of het nu voor eigen gebruik is of als relatiegeschenk, wij staan altijd voor u klaar. Wij zeggen daarom ook: prijs water, drink wijn.

Een smaakvolle wijngroet!

Nieuws

Content XL-Potlood #100: Jordy Havik - Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort

Retail
Relatiegeschenken