Content XL-Potlood #97: Anita van den Berg - Warmtebedrijf Amersfoort

Amersfoort, donderdag 5 oktober 2023

Elke week komt het Content XL-Potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat die een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie kan geven of juist iemand die wel eens de spotlight verdient. Deze week is ons potlood terechtgekomen bij Anita van den Berg, regiodirecteur van Warmtebedrijf Amersfoort.

Het klimaat verandert
De gevolgen van de klimaatverandering zijn er. We merken dit bijna elke dag. Het wordt steeds warmer en dat heeft gevolgen voor mens, natuur en milieu. Dat is niet iets van ver weg, dat merk je al in je eigen tuin, op je vakantie of door minder insecten in de zomer. Wat verder weg, maar niettemin zichtbaar in de media: ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. De klimaatverandering en de gevolgen zijn voor mij een stimulans geweest om met de energietransitie aan de slag te gaan. Ik vroeg mij af; “wat kan ik bijdragen?”

Amersfoort aardgasvrij 
Jarenlang was ik werkzaam in verschillende functies in de regio Den Haag. Maar ik had de behoefte om meer lokaal een bijdrage te leveren aan de energietransitie. En dat is gelukt. Ik ben nu regiodirecteur van het Warmtebedrijf Amersfoort. Geweldig: de mooiste stad van Nederland, mijn stad! Wij zijn een lokaal missiegedreven bedrijf dat al sinds 2015 warmte levert aan De Nieuwe Stad. En dat zijn we nu aan het uitbreiden. Wij zorgen voor de aanleg van het stadsbrede slimme groene warmtenet in Amersfoort. Daarmee leveren we bedrijven die een aansluiting willen fossielvrije warmte. Daar komt geen aardgas meer bij kijken. De totale CO2-uitstoot van onze klanten daalt daarmee met 90%. Dat zet zoden aan de dijk.

Niet makkelijk
De energietransitie is één van de grootste en misschien wel de meest uitdagende opgave voor Amersfoort. En voor mij daarmee ook een enorme uitdaging. Maar ik hou wel van uitdaging, van iets bouwen, iets neerzetten. Dan kan ik over tien jaar terugkijken en zeggen; “dat is mijn bijdrage geweest aan de CO2-reductie, aan het klimaat.”

Bedrijven als aanjager van energietransitie

Elke dag gaat de schop weer in de grond en leggen we weer meters van ons leidingnet aan. En sluiten we bedrijven aan. Dat maakt mij trots. Er wordt veel gepraat over de energietransitie, maar hier in Amersfoort doen we het gewoon.

Samen
We kunnen het niet alleen. Daar hebben we andere bedrijven voor nodig. En die moeten willen verduurzamen. Voor het klimaat natuurlijk, maar ook voor hun portemonnee. En omdat ze misschien moeten voldoen aan verplichtingen zoals bijvoorbeeld de label C-verplichting voor kantoren. Bedrijven kunnen de aanjagers zijn van de energietransitie in Amersfoort. Een aansluiting op het warmtenet is een relatief simpele manier om grote stappen te maken in de verduurzaming. 

De Hoef, Isselt, Stationsgebied
Je kunt Amersfoort niet in één keer verduurzamen. Daar waar er vraag is van pandeigenaren, huurders en projectontwikkelaars leggen we het leidingnet aan. Wij volgen de vraag zeg maar. Gelukkig weten steeds meer ondernemers ons te vinden. Nu zijn we actief op De Hoef, Isselt en in het Stationsgebied. Dus ben je ondernemer en wil je meer weten over een aansluiting op het warmtenet, bel me gerust. Ik vertel je graag meer bij een kop koffie.

Geen tijd meer
Soms vind ik het allemaal wat te langzaam gaan, maar dan denk ik altijd maar aan de transitie van destijds van steenkolen naar aardgas. Dat heeft ook tijd gekost. Het verschil met nu is dat we geen tijd meer te verliezen hebben. Het klimaat wacht niet. Daar ben ik mij zeer van bewust. Met mijn bijdrage aan de energietransitie wil ik de klimaatverandering afremmen en Amersfoort helpen naar aardgasvrij.

Nieuws

Content XL-Potlood #97: Anita van den Berg - Warmtebedrijf Amersfoort

Duurzaamheid