Content XL-Potlood #96: Arian Schoen - Fit Together

Amersfoort, donderdag 14 september 2023

Elke week komt het Content XL-Potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat die een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie kan geven of juist iemand die wel eens de spotlight verdient. Deze week is ons potlood terechtgekomen bij Arian Schoen van Fit-Together.

‘Ik ga dit ooit anders doen…’ 
Deze uitspraak kwam jarenlang regelmatig in me op in mijn jaren als drukke IT-ondernemer. Ik was altijd bezig met mijn bedrijf. Zodra ik wakker werd, ging mijn hoofd in actiestand: to-dolijstjes maken, doelen stellen en me voorbereiden op een dag vol belletjes, meetings en schermwerk. Wetende dat het anders moet — én kan — maar toch blijven doen wat je doet, ook al ben je die laptop af en toe echt zat. Dat is wat ik jarenlang heb gedaan en ik denk dat veel ondernemers dit zullen herkennen.

Om het een en ander nog verder uit te beelden op papier: ’s Avonds kwam ik vaak moe thuis, maar voelde me tegelijkertijd rusteloos. Ik gaf op zo’n dag alles voor het team, de klanten en de projecten. Met mijn resultaatgerichte karakter was een dag eigenlijk nooit echt klaar. Nog even wat werken en dan op de bank neerploffen, voordat morgen het hele riedeltje weer van vooraf aan start.

Sporten Onderaan het Lijstje 
Van sporten en actief bewegen kwam het maar zelden. Ik gaf al mijn energie aan mijn werk en wat er over was ging naar mijn gezin en vrienden. Ik stelde geen prioriteiten: het overkwam me gewoon. Sporten stond sowieso onderaan mijn lijstje. Met de jaren kwamen de kilootjes erbij, dus eens in de zoveel tijd meldde ik me weer aan bij een sportschool en ging vol goede moed van start, om na een paar weken te verzanden in een oud patroon: Te druk, geen zin, blessures spelen op, te moe. ‘Laat maar zitten, ik ga morgen wel’ was dan het credo. En hoewel die excuses logisch zijn, voelde het niet goed: ‘Ik ga dit ooit anders doen…’ bleef mijn voornemen.

‘𝑫𝒐𝒐𝒓 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒆𝒏 𝒌𝒐𝒏 𝒊𝒌 𝒅𝒆 𝒅𝒓𝒖𝒌 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒏𝒆𝒎𝒆𝒓𝒔𝒄𝒉𝒂𝒑 𝒔𝒊𝒎𝒑𝒆𝒍𝒘𝒆𝒈 𝒃𝒆𝒕𝒆𝒓 𝒂𝒂𝒏!’

Na wat jaren ontdekte ik een sport waar ik enthousiast van werd: mountainbiken. Op de trails door de bossen kun je maar aan één ding denken: op je fiets blijven zitten. Een perfecte manier om je hoofd leeg te maken en echt op te laden. Dat was het begin van een nieuw inzicht. Sporten gaf me niet alleen fysiek een boost, maar er gebeurde ook iets mentaal: Mijn stresslevel daalde en ik werd creatiever en meer oplossingsgericht. Iets wat wetenschappelijk al lang bewezen is, maar wat ik zelf moest ervaren om het te geloven. Door sporten kon ik de druk van het ondernemerschap simpelweg beter aan.

Carrièreswitch 
Fast forward naar eind 2022. Het jaar waarin ik mijn IT-bedrijf heb overgedragen aan een nieuwe eigenaar en ik de tijd kreeg om rustig na te denken over mijn volgende stap. Dit was mijn kans om het anders te gaan doen, om passies bij elkaar te brengen. Ik raakte in gesprek met Jairo, mijn personal trainer en de ondernemer achter Fit-Together. We ontdekten dat we veel gemeen hebben in visie en passie voor sport en ondernemen en hoe we anderen gunnen om ook te ontdekken wat bewegen met je doet. We weten allebei: sporten is geen luxe. Je kunt het je niet veroorloven om niet te bewegen, zeker niet als je druk bent en veel stress ervaart. We besloten om de handen ineen te slaan.

Mijn carrièreswitch was een feit: van het bieden van complexe IT-oplossingen achter een bureau naar het investeren in gezondheid in de gym van Fit-Together. En ik kan je vertellen: dat vraagt iets heel anders van je! Waar ik 20 jaar lang gewend was om te adviseren op bedrijfsprocessen en techniek, maak ik me nu vooral druk over onze missie om ondernemend Amersfoort in beweging te brengen. Deze switch is behoorlijk buiten mijn comfortzone en een bijzonder spannende stap, maar het gaat mij niet gebeuren dat ik mijn leven lang blijf uitstellen wat ik weet dat ik zou moeten doen. En dat gun ik anderen ook!

Arian Schoen 
Mede-eigenaar Fit-Together 
Reageren kan via info@fit-2gether.nl

Nieuws

Content XL-Potlood #96: Arian Schoen - Fit Together

Sport