Content XL-Potlood #86: Thijs Tomassen - Thijs Tekst 't

Amersfoort, donderdag 1 juni 2023

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Thijs Tomassen van Thijs Tekst 't. 

Daar sta ik dan met een XL-potlood in mijn hand. Weet ik als tekstschrijver natuurlijk wel raad mee.

Een bekende dakloze uit Amersfoort, de in 2013 overleden Rini, noemde mij steevast ‘pennenlikker’. Vond ik wel een grappige geuzennaam. Ik ben allesbehalve een kantoorklerk, waar het woord meestal synoniem voor staat, maar ik snap de vondst van Rini; je kon me in die tijd regelmatig in het wild met pen en papier aantreffen. Ik beloof trouwens niet aan dit XL-exemplaar te likken.

Al vijftien jaar schrijf ik over en voor ondernemend Amersfoort. Met alle plezier; de verrijkende verhalen die ik ophaal bij bedrijven werken als brandstof. Elk interview is een hoorcollege, elke tekst stuwt me naar een volgend level. Als ik daar vervolgens ook nog andere mensen blij mee kan maken, maakt dat deze freelance job de mooiste die ik mij had kunnen wensen – zeker omdat ik als kleine jongen al de droom had om van de pen en de verhalen die daaruit voortvloeien te kunnen leven.

De opdrachten van bedrijven, organisaties en overheden koester ik ook omdat ze mij de ruimte bieden om vrij werk te maken. In 2016 voegde ik een nieuwe dimensie toe aan mijn werkzame leven als schrijver. Ik bracht mijn eerste boek uit: De flow van de keistad over 25 jaar Amersfoortse hiphop, waarin ik samen met fotograaf Frans Kanters en designer Raymond van den Hoek landelijk actieve rappers uit de stad portretteer. In 2020 volgde Atmosfeer, waarin ik wederom samen met Frans anderhalf jaar lang het Amersfoortse kunstenaarstrio Thijs Trompert, Marisja Smit en Antal Bos volg, die door het hele land en daarbuiten de indrukwekkendste bouwwerken en installaties maken.

Het maken van een boek biedt mij de mogelijkheid om dieper in werelden te duiken die mij fascineren. Wat de mensen waarover ik schrijf gemeen hebben, is dat ze creativiteit en ondernemingskracht bij elkaar brengen. Het is een winnende combinatie, met de tofste ontwikkelingen tot gevolg.

Zélfs in de situatie dat alles uitzichtloos lijkt, zo blijkt uit mijn derde en net verschenen boek de Ontluiking. De eveneens Amersfoortse fotograaf Mitchel Lensink en ik leggen daarin vast hoe de Nederlandse evenementenindustrie zich weet te herpakken tijdens en na de coronapandemie. Een jaar lang trokken we langs landelijke muziekfestivals, organisatoren en artiesten, met hoofdrollen voor diverse Amersfoortse ondernemers (o.a. Kultlab, Camiel de Kruijf, Basje Feenstra). Het resultaat is een kleurrijk tijdsdocument over veerkracht, creativiteit en hoop. De sector die plat ging, stond ook weer op – en hoe.

Daar stonden we versteld van. Deze ondernemende makers lieten zich niet kisten. Ze verkenden nieuwe wegen en ontwikkelden zichzelf op manieren die anders wellicht nooit aan de oppervlakte waren gekomen. Als alles verloren lijkt, hoeft dat niet het einde te zijn. De verhalen van deze strijders bewijzen dat. En daarmee bieden ze hoop in roerige tijden. Want hoewel de pandemie voorbij is, zijn er nog vele andere crises te bezweren. Dat kan alleen als we het samen doen.

Ik zou zeggen: bestel het boek op ontluiking.nl en laat je inspireren. Broed ik ondertussen, met het XL-potlood nog in mijn hand, op het volgende verhaal.

Fotocredits: Mitchel Lensink

Nieuws

Content XL-Potlood #86: Thijs Tomassen - Thijs Tekst 't

Marketing & Communicatie