Content XL-Potlood #84: Edgar Schreurs - MBS Installatietechniek B.V.

Amersfoort, donderdag 11 mei 2023

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Edgar Schreurs - MBS Installatietechniek B.V..

Als ondernemer blijf je voortdurend leren. Dit kan komen door nieuwe ervaringen, veranderingen in de markt of het maken van verkeerde keuzes. Maar ik denk dat je altijd het beste uit de situatie moet halen, waardoor je als persoon, en daardoor ook als bedrijf, kan groeien. 

Een aantal jaar geleden had ik een compagnon. We hadden een gezamenlijke opdrachtgever en leverancier, die beiden de voorkeur uitspraken dat wij zouden samenwerken, om zo een sterkere positie voor alle partijen te creëren. Daaropvolgend ga je met elkaar in gesprek, nadenken, nogmaals praten, overleggen met mensen om je heen om uiteindelijk tot een besluit te komen. We zijn samengegaan, maar dat bracht niet wat we beiden hadden verwacht. Eindresultaat: we gingen ieder onze eigen weg, achteraf gezien was het niet de juiste keuze. Heb ik er spijt van? Absoluut niet! Ik heb de keuze om samen te gaan met mijn volle verstand gemaakt en ik heb er veel van geleerd. Over hoe dingen anders hadden gekund, hoe ze niet moeten, maar ook over de dingen die we goed hebben gedaan. Ik heb van mijn fouten geleerd en de goede dingen meegenomen.

Nieuwe kansen

Mijn beide zonen zijn inmiddels ook werkzaam in het bedrijf, met als doel het later over te nemen. Dat maakt me trots en het is mooi om met een nieuwe generatie te kunnen sparren over de toekomst. Het verkennen van nieuwe mogelijkheden, zeker gezien de verduurzaming die ook in onze branche zijn intrede heeft gedaan, is een boeiend proces.

Als MBS Installatietechniek B.V. zijn we actief in de Automotive en de industrie. We richten complete werkplaatsen in en bouwen onder andere persluchtinstallaties en droge blusinstallaties. In de Automotive krijgen we steeds meer te maken met elektrische auto's, maar ook waterstof als brandstof ontwikkelt zich steeds meer voor de auto-industrie. Ook daar verdiepen we ons steeds meer in.

Oplossingen.

Gezien het groeiende werkaanbod en het schaarse aanbod van goede vakmensen, hebben we nagedacht over een oplossing. We hebben al een tijdje contact met Flexvak, een uitzendbureau voor de Automotive branche. Samen met hen zijn we gaan sparren. Zo is het idee ontstaan om mensen die de installatietechniek in willen, een verkorte opleiding te geven waarbij de praktijk centraal staat. Er zijn namelijk best veel mensen die een vak willen leren, maar niet volledig terug de schoolbanken in willen. Dit vormt een mooie oplossing, niet alleen voor ons, maar ook voor andere installatiebedrijven. We hebben dit idee verder uitgewerkt en gaan nu, in samenwerking met het MBO Amersfoort en de gemeente Amersfoort, deze opleidingen verzorgen. Op deze manier creëren we nieuwe instroom, waarbij nieuwkomers bij een installatiebedrijf aan de slag kunnen, maar wel met basiskennis op zak. Dit maakt het zowel voor de ondernemer als de nieuwkomer prettiger om een commitment aan te gaan. Wanneer ze de opleiding hebben voltooid, zijn ze in het bezit van een certificaat en hebben we er weer een vakman bij.

Dit alles maakt ondernemen zo mooi. Het continu zien van mogelijkheden, het uitwerken van ideeën en deze met passie voor het vak realiseren, geeft me enorm veel energie!


Nieuws

Content XL-Potlood #84: Edgar Schreurs - MBS Installatietechniek B.V.

Automotive
Bouw & Maakindustrie