CONTENT XL-POTLOOD #74: Simone van de Pijpekamp-Koenen - Bloemsierkunst Ilona

Amersfoort, woensdag 22 februari 2023

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-Contenter van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist iemand die wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Simone van de Pijpekamp - Koenen van Bloemsierkunst Ilona. 

Wat leuk dat ik van Maurice Hoogendoorn het Content potlood heb ontvangen. Het is altijd leuk deze verhalen te lezen en nu leuk om zelf eens met het potlood iets op papier te mogen zetten.

Het is wel lastig om je zo even te presenteren voor het Content publiek. Normaal ben ik altijd bescheiden en als men vraagt wat doe je, dan is mijn antwoord 'O iets met bloemen'. Maar eigenlijk heb ik het mooiste beroep wat er is. 'Waarom dan?' hoor ik jullie denken, 'dat is mijn vak toch?' Eigenlijk mag ik best wat trotser op mijzelf zijn en op wat ik in de afgelopen 26 jaar heb bereikt. 

Natuurlijk vindt iedereen zijn of haar vak mooi, maar ik mag elke dag mensen blij maken met een prachtig geschikt boeket bloemen voor een verjaardag, jubileum of nieuwe medewerker. Misschien krijg ik nog wel de meeste voldoening uit het maken van afscheidsbloemen. Dan bedoel ik niet die van een vertrekkende medewerker, maar een mooi arrangement voor een overleden dierbare. Hier kun je een persoonlijke noot in verwerken, iets wat de nabestaanden met je delen in een gesprek over de wensen van de overledene of de nabestaanden. In het bloemstuk kun je verdriet, geluk en herinneringen verwerken en dat is nu precies mijn grootste passie.

Met de inkoop van bloemen voor onze opdrachten hebben we veel aandacht voor bloemen met een keurmerk. Dit zorgt ervoor dat we duurzame boeketten kunnen schikken voor onze klanten welke duurzaamheid ook steeds belangrijker gaan vinden. Wil je zien hoe een dag van mij er uitziet en hoe de weg van een bestelling gaat? Neem eens een kijkje op www.ilonabloemen.nl/over-ons/

Duurzaamheid

De politieke agenda wordt de laatste maanden beheerst door onder andere de stikstof problematiek en duurzaamheid staat ook hoog op de agenda in Den Haag. Ook zijn we zelf allemaal wel bezig met duurzaamheid. Veel mensen hebben al zonnepanelen, verduurzamen hun huis of bedrijfspand, scheiden het afval en rijden elektrisch.

Ook in de bloemenbranche zijn we jaren geleden de weg naar duurzaamheid ingeslagen. Dit is ondergebracht in een keurmerk: De Barometer Duurzame Bloemist. De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijk keurmerk waarmee bloemisten kunnen aantonen dat ze duurzamer ondernemen. De bloemisten kunnen een brons, zilver of gouden certificaat ontvangen, afhankelijk van het aantal punten dat ze behalen. Naast de algemene eisen waaraan duurzame bloemisten moeten voldoen, kunnen ze punten scoren met keuzemaatregelen. Zo moet een zilveren bloemist bijvoorbeeld voor 30% duurzaam inkopen. Een onafhankelijke certificatie-instelling controleert iedere drie jaar of de bloemist aan de criteria van de Barometer voldoen. Bij een positieve beslissing reiken ze het certificaat uit. Periodieke inspecties door deze certificatie-instelling vindt plaats onder toezicht van de Raad voor Accreditatie, en op basis van Europese normen ISO/IEC17065.

Bloemsierkunst Ilona was in september 2019 in Amersfoort de eerste gecertificeerde duurzame bloemist volgens dit accreditatieprogramma. Naast het inkopen van duurzame bloemen, hebben we ons bedrijfspand gasloos ingericht, geheel voorzien van ledverlichting en hebben we nauwkeurig ons wagenpark gekozen. Daarnaast zijn we continue aan het kijken naar de nieuwste ontwikkelingen. Neem nu het waterstofstation bij ons op het industrieterrein 'De Wieken'. Onze auto’s zijn binnenkort aan vervanging toe en mogelijk is waterstof de brandstof voor onze nieuwe auto's.

Ik vind dat we met zijn allen moeten meewerken aan een beter milieu en een betere leefomgeving voor ons, maar ook zeker voor de volgende generaties. Al moeten we wel blijven nadenken wat is reëel is en moeten we zeker niet doorslaan.

Een bloemrijke groet!

Simone van de Pijpekamp-Koenen


Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #74: Simone van de Pijpekamp-Koenen - Bloemsierkunst Ilona

Retail