CONTENT XL-POTLOOD #66: Frank van Reij - Zwaartafelen

Amersfoort, woensdag 7 december 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Frank van Reij van Zwaartafelen. 

Altijd leuk als mensen aan je denken, dus dank je wel dat ik nu iets mag vertellen, vooral als je eigenlijk totaal niet weet wat je op papier moet zetten. Gelukkig zag ik de bijdrage van Ineke Swart over structuur. Dat is dus iets wat ik totaal niet heb, dus ik ga het maar eens hebben over mijn eigen tekortkomingen.

Iedere ochtend word ik wakker, of het nu om 4 uur is, of iets later, de hersens beginnen dan eigenlijk gelijk onrustig te worden. Vervolgens draai ik me nog een keer of zes om en dan schiet ik rechtop: ‘Ja, dit ga ik vandaag doen!’ Ik spring onder de douche, drink een kop koffie en rij vervolgens met gierende banden naar de zaak. Eenmaal op de zaak aangekomen zie ik dat alle stoelen nog precies staan zoals we ze zaterdag hebben achtergelaten. Eerst even de stoelen op zijn plek zetten dus. Ondertussen kijk ik naar de vloer, hoe komt die Sahara hier eigenlijk terecht? Oh ja, onze honden waren hier zaterdag. Ook nog even stofzuigen. Inmiddels is het al 10:00 uur, ben ik dertig vragen verder en nu kunnen we aan de slag. ‘Frank, had jij geen afspraak?’ Neeeeeeeh, zeg maar dat ik er aan kom! Mijn gehele planning is volledig teniet gedaan en dan moet de middag nog beginnen …

Maar, als ik heel eerlijk ben, zo werk ik wel het best. Ik ben zo blij dat ons hele team niet zo in elkaar zit, want dan was het een verschrikkelijke bende.

Toen ik ooit begon was die bende er wel. Team? Welk team … Structuur? Waar? Hoe bedoel je?
Regelmatig denk ik nog terug aan die tijd, wat waren we een stelletje ongeregeld, maar wat hebben we verschrikkelijk veel gelachen!

In 2014 kwam mijn vrouw Laura hier werken. Naast dat we haar keihard nodig hadden, omdat we het werk niet aankonden, was deze baan voor Laura een mooie kans om misschien ook wat meer thuis te kunnen zijn voor onze kinderen. Gelukkig is Laura net zo’n druktemaker als ik, dus dit veranderde natuurlijk al snel in een bijna fulltime baan. ‘Frank, hoe kun je nou geen planbord hebben? Hoe doen jullie dat met transport? Hoe kunnen jullie die tafel al klaar hebben terwijl deze pas over een maand weg moet en de planning van volgende week nog niet eens is opgepakt?’ Uh, ja, dat materiaal stond gewoon in de weg … Nou je raadt het al, binnen een dag hadden we een planbord, een werkplaatsplanning en hielden we continu contact met onze klanten. Vanaf het moment van verkopen tot aan de levering. Oh oh oh, wat was dat een opluchting!

Daarna begonnen we langzaam met collega’s aan nemen. De meeste van onze collega’s hebben we op andere plekken ontmoet, bijvoorbeeld tijdens een hapje eten. We werden dan zo leuk geholpen door iemand in bediening en dan vroegen we: zoek je toevallig nog een leuke baan? Uiteraard bedoeld als grapje, maar een paar weken later stond hij of zij dan bij ons in de zaak. ‘Waren jullie toen serieus?’ Ook kwam er een keer een stel bij ons in de winkel om meubels te halen. Laura en ik keken elkaar dan aan: hé, dat is een leuke gozer! ‘Heb je het een beetje naar je zin op je werk?’ begonnen we ons gesprek dan. En zo hebben we eigenlijk een heerlijk team om ons heen gecreëerd, met alleen maar leuke mensen. Op de laadklep van onze vrachtwagen staat ook: Alles met maten! Maatwerk met maten haha, dat vonden we wel grappig.

Toen ik ooit met Zwaartafelen begon waren er misschien 4 of 5 aanbieders in Nederland die net dit soort meubels maakte als wij. Gezien ik uit de IT kwam was het voor mij heel makkelijk om een simpele website te maken. Wat organische trucjes hier en daar, en we stonden lekker hoog op Google. Helaas is dit in al die jaren wel wat veranderd. Tegenwoordig heb je in één straat al drie aanbieders en de ene nog goedkoper dan de andere. Ook de manier hoe Google en social media werkt, is totaal veranderd. Je ontkomt er dus niet aan om er iedere maand een klap geld tegenaan te gooien. In de winkel vragen we altijd: hoe ben je bij ons terecht gekomen? Met de auto, krijgen we dan vaak als eerste te horen haha, zo leuk! Nee, we zagen jullie bord langs de A28, via-via of vrienden van ons hebben een tafel of een kast staan van jullie. Dat vinden we zo mooi! En daarom zijn we hier. Iedere maand denken we weer: moeten we de Google Ads niet eens uit zetten? Alleen dat durven we dus niet. Want zo makkelijk als je ze uitzet, des te moeilijker het is om online weer terug te komen op je plekkie. Dat frustreert best moet ik zeggen.

Al bijna 15 jaar zijn we bezig met deze prachtige toko en zijn we megatrots op wat we hebben neer gezet. In het verleden kon ik me nog weleens enorm druk maken als er een nieuw bedrijf opstond en vervolgens onze gehele lay-out, teksten en modellen kopieerden. En dan hadden we zelfs nog een modelrecht op een bepaald onderstel. Ohhhh, hoe durven ze, dacht ik dan. Iedere dag deed ik dan een – ochtend check -, zo noemde ik dat. Ik had dan een mapje in het systeem staan met foto’s en sleepte de foto in Google image search. En ja hoor, dan kwamen er bedrijven naar boven die onze foto’s of modellen gebruikten. Mijn dag was dan echt helemaal naar de donder, zo kwaad dat ik dan was. Ik ging ze dan mailen met de documenten erbij en zat me ondertussen helemaal op te vreten. Laura zat dan een bureau achter me alleen maar te lachen, ‘joh maak je niet zo druk’, zei ze dan. Stop daar nou gewoon mee, dit kost alleen maar negatieve energie en eigenlijk had ze gelijk. We moeten gewoon trots zijn, we maken prachtige dingen. Je moet geloven in je eigen kracht en zorgen dat je de beste bent en blijft. Kortom, uiteindelijk ben ik ermee gestopt. Mijn hartslag is weer normaal en we focussen ons alleen op de kwaliteit en op het verzinnen van nieuwe modellen. De rest komt dan vanzelf. En dat blijkt! We doen het hartstikke leuk en we maken inderdaad prachtige dingen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het printen op zonnepanelen, hoe leuk is dat! 

Dit alles vind ik het leukst aan ondernemen. Geen dag is hetzelfde. Het ene moment sta ik stof te zuigen en als ik klaar ben staan de schoonmakers voor de deur dat dan weer wel. Het andere moment staan we in te meten voor een mega-order. Zwaartafelen is een droom die uitgekomen is en daar ben ik ontzettend trots op. Ik hoop dat we dit nog heel lang mogen volhouden dat onze zoon ooit zegt, net zoals als ik: ‘Hé, werken is best leuk, ik ga die hut overnemen!’ Dan gaan wij met volle trots toekijken … ergens in een warm land of zo.



Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #66: Frank van Reij - Zwaartafelen

Retail