CONTENT XL-POTLOOD #60: Juriaan Dijkman - Amersfoort Art Galerie

Amersfoort, woensdag 26 oktober 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Juriaan Dijkman van Amersfoort Art Galerie.

Dankjewel Marion voor het doorgeven van het potlood!

In 1990 ben ik begonnen met een winkel in kunstenaarsbenodigdheden en lijsten en ja, je kan wel stellen dat er sindsdien behoorlijk wat veranderd is.

In de eerste jaren begon mijn passie voor kunst zich steeds verder te ontwikkelen. Naast mijn liefde voor films en muziek raakte ik steeds verder geïnteresseerd in hedendaagse kunst, mede ook door de vele kunstenaars die ik in de winkel ontmoette. Na een tijdje ben ik begonnen met het organiseren van exposities. Kunstwerken van vele nationale en internationale kunstenaars vonden hun weg naar de winkel en de exposities werden goed bezocht door mensen vanuit het hele land.

Rond 2005 heb ik het roer omgegooid en zijn we ons meer gaan richten op de verkoop en verhuur van hedendaagse kunst. Door de opkomst van het internet en de mogelijkheid tot online shoppen, kochten steeds meer consumenten hun producten online. De omzet van materialen kwam hierdoor enorm onder druk te staan en daardoor heb ik besloten de verkoop hiervan achter ons te laten. Het internet bracht ook iets goeds, want door dit medium wisten steeds meer kunstliefhebbers uit het hele land, en vaak ook van buiten onze landgrenzen, de weg naar de galerie te vinden. Ook kwamen er steeds meer bedrijven met interesse voor een kunstwerk. Er is gebleken dat kunst op kantoor de creativiteit bevordert en het vermindert stress. Kunstuitleen bleek écht een grote hit! De aanschaf van een kunstwerk werd hierdoor een stuk laagdrempeliger en dit is voor ons zeer succesvol gebleken. Meer dan 60 kunstenaars worden momenteel in de galerie vertegenwoordigd en de meeste werken zijn ook beschikbaar voor kunstuitleen.

Doordat ik werk met een klein en hecht team is iedereen betrokken bij alle facetten van de organisatie. Hierdoor kunnen wij snel schakelen. Nog steeds iedere dag vind ik het geweldig om mensen met hun zoektocht naar een mooi kunstwerk te begeleiden en adviseren. We hebben nauw contact met de kunstenaars en kunnen eindelijk weer eens een evenement organiseren. Zo zie ik enorm uit naar onze expositie met Karin Vermeer en Yulia Muravyeva komend weekend. Twee bijzondere kunstenaars die het verdienen om even extra in de aandacht te worden gezet!

Het potlood geef ik graag door aan Timo Braeken van Zinin! Events.

Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #60: Juriaan Dijkman - Amersfoort Art Galerie

Retail