CONTENT XL-POTLOOD #44: Job Kramer - De Wereld van Morgen

Amersfoort, woensdag 8 juni 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Job Kramer van De Wereld van Morgen.

Wat super leuk dat ik dit XL potlood in ontvangst mag nemen. Bedankt Paul Naus!

‘Heb jij eigenlijk enig idee waar de spullen die je online of in de winkel koopt, vandaan komen?’ Ik meestal niet, eerlijk gezegd. Maar, ik ben er wel achter dat heel veel producten uit - Verweggistan - komen. En nee, dit land ga je niet vinden op Google Maps, maar de landen waar veel van onze producten vandaan komen, kunnen behoorlijk ver weg zijn. Maar dat niet alleen, er is nog veel meer aan de hand.

De lonen zijn in deze landen vaak schrikbarend laag en de arbeidsomstandigheden zijn bij lange na niet op hetzelfde niveau als bij ons. Zelfs in Oost-Europa, wat natuurlijk nog relatief dichtbij is, heb ik mensen onder barre omstandigheden zien werken in de meubelindustrie. Ook de situatie waarbij een werknemer ziek of gewond is kun je niet vergelijken met die in ons land, want zo’n prachtig sociaal vangnet als in Nederland is er vaak niet. Naast de beroerde arbeidsomstandigheden is er in deze landen ook zeer weinig oog voor het milieu, laat staan dat de mensen bezig zijn met een stukje duurzaamheid of recycling.

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat onze goedkope prijs vaak duur betaald wordt door mens en milieu. Dat slechts een eindje bij ons eigen bed vandaan. Daar wilde en moest ik wat aan doen! Met mijn bedrijf, De Wereld van Morgen, probeer ik mijn steentje bij te dragen.

Een tijdje terug kreeg ik het idee om een webshop op te richten. Alleen producten met een goed verhaal op het gebied van milieu en duurzaamheid, en die zoveel mogelijk in Nederland of in de buurt van Nederland geproduceerd mochten hierop worden verkocht. Het idee voor De Wereld van Morgen was geboren en onlangs heb ik de webshop gelanceerd.

Wat kun je op deze webshop allemaal kopen? Ik verkoop er verschillende tassen en handige opbergers die gemaakt zijn van gerecycled vilt. Dit vilt wordt gemaakt van oude kleding en elke variant heeft weer zijn compleet eigen verhaal. Hierbij kun je denken aan blauw vilt dat gemaakt is van oude KLM pakken, groen vilt van oude legerkleding en zelfs wit vilt dat ooit als ziekenhuiskleding heeft gediend. Al deze vilten producten worden in Nederland geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook kun je er producten vinden van gerecycled hout en ik verkoop zelfs uitwisbare notitieboekjes gemaakt van steenpapier. Echt high-end en exclusief zijn de stoelen en bijzettafels waar de zittingen en bladen compleet gemaakt zijn van gerecycled textiel. Kortom, allemaal producten met bijzondere verhalen.

Om eerlijk te zijn kost dit bedrijf voorlopig alleen nog maar geld. Ik heb echt een aantal prachtige producten, maar het online verkopen leek makkelijker dan het in werkelijkheid is. Mijn eerste doel is om break-even te kunnen draaien. Zodra ik winst begin te maken ga ik opschalen. Hopelijk heb ik ooit zoveel bezoekers en omzet dat ik mijn site kan omtoveren tot een platform waar ook andere bedrijven hun duurzame producten op kunnen aanbieden.

Gelukkig zit ik niet op de schopstoel. Alles is betaald en ik bekostig alle investeringen, bijvoorbeeld in online marketing, met eigen middelen. Het grootste gedeelte van mijn week vul ik met Interim Sales opdrachten. Deze voer ik uit vanuit mijn eenmanszaak Bedrijfsbloei.  

Mijn doel is om van De Wereld van Morgen een rendabel bedrijf te maken waarmee ik flinke impact maak om de wereld van morgen vandaag al een beetje mooier te maken. Hopelijk heeft dit verhaal jou als lezer ook aan het denken gezet. Ook zonder geitenwollensokken kun je jezelf namelijk afvragen waar iets vandaan komt en of er duurzame alternatieven zijn. Want, uiteindelijk heeft alles zijn prijs.

Neem zeker eens een kijkje op www.dewereldvanmorgen.nl!

Het XL-Potlood draag ik over aan Stefan Roorda van Beeldvoerders! Ik kijk er naar uit om het potlood bij hem langs te brengen.

Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #44: Job Kramer - De Wereld van Morgen

Duurzaamheid