CONTENT XL-POTLOOD #26: Lucas van Ouwerkerk - Acceller

Amersfoort, woensdag 2 februari 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Lucas van Ouwerkerk van Acceller!

Hoe lokale bedrijven tenders kunnen winnen 

Is uw organisatie klaar om te groeien? Publieke organisaties zoals waterschap Vallei en Veluwe, provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort, Soest en Leusden kopen in via aanbestedingen. Deze opdrachten zijn snel, eenvoudig en gratis te vinden. Aanbestedingen kunnen een katalysator van uw groei zijn. Tender Adviseurs van Acceller delen wat tips hoe dat moet.

Begrip | (Semi)overheidsopdrachten bieden stabiliteit in omzet en goede referenties. Daarom is er in een aanbesteding sprake van felle concurrentie. Hierdoor hebben kleine verschillen soms grote gevolgen. Een beoordelaar wil eerst weten of men zijn zorg begrijpt. Het is van belang dat de door u geboden oplossing deze zorg wegneemt en bij de doelstelling van de aanbestedende dienst aansluit.

Procedure | Een (Europese) aanbesteding kent een vaste procedure. Deze procedures moet de aanbestedende dienst en inschrijvers nauwgezet volgen. Dit is complex en als u een foutje maakt doet uw inschrijving direct niet meer mee.

Lokaal | Wij zijn ervan overtuigd dat lokale bedrijven vaak betere diensten met een hoger serviceniveau leveren dan de landelijke of internationale corporates. Men luistert beter naar de klant en is tot op het directieniveau betrokken bij het werk. Maar de eigen meerwaarde scherp verwoorden, de juiste snaar raken en het bedrijf mooi presenteren: dat lukt niet altijd even goed.

Voorkomen | Elke aanbesteding is een verkoopkans waar veel tijd in gaat zitten. Om verspilling van energie te voorkomen moet de te verwerven opdracht dus goed binnen uw verkoopstrategie passen. Zijn de eisen en wensen in beeld? Biedt uw bedrijf de juiste meerwaarde? Is dat ook te kwantificeren met kritieke prestatie-indicatoren (kpi)? Bovendien is verliezen helemaal niet leuk. Winnen wel! Goed uw scoringskans analyseren voordat u gaat inschrijven is dus kritiek voor het succes.

SMART | Staat het besluit om mee te doen vast? Meestal bevat de inschrijving een plan van aanpak. Het plan met de meest passende en gekwantificeerde meerwaarde heeft de grootste kans om te winnen. Regelmatig worstelen inschrijvers met het terugbrengen van hun brede kennis en expertise naar de essentie van de eisen en wensen van de beoordelingscommissie in een specifieke aanbesteding. Daarnaast is het specifiek, meetbaar, acceptabel realistisch en tijdgebonden (SMART) verwoorden een vak op zich.

Passend | Het is van groot belang dat de door u gekozen tone of voice en beeldtaal past bij de leden van de beoordelingscommissie. Een operationeel medewerker van een gemeente leest en ziet uw documenten anders dan een inkoper, jurist, stafdirecteur of kwaliteitsmanager. Zorg dus dat de gekozen tone of voice en vormgeving optimaal uw boodschap overbrengt.

Versterken | Realiseert u zich dat elk lid van de beoordelingscommissie ook Google gebruikt om meer informatie over uw bedrijf te vinden? Wat men vindt moet de boodschap in uw offerte versterken, niet afbreken! Bij Acceller noemen wij dit strategische marketing. Herkenbaarheid van de meerwaarde is hierbij de sleutel. Komt uw meerwaarde op uw website of sociale media net zo over als in de inschrijving? Soms wel, vaker niet weten wij uit ervaring.

Groeien | Wij zien bedrijfsgroei als een constante verbetering van de organisatie. Aangedreven door commerciële kansen en versterkt met een doordachte marketing blijft het bedrijf zich verder ontwikkelen. Dat leidt als vanzelf tot meer aanbestedingen. U wilt niet één aanbesteding winnen, u wilt stabiel marktaandeel realiseren. Daar hebt u een sterke partner voor nodig met focus op uw bedrijfsgroei.

Ervaren partner | Het team van Acceller bestaat uit ervaren tendermanagers, tekstschrijvers, marketing specialisten en consultants. Door maximale focus realiseert het Acceller team structureel meer omzet uit aanbestedingen tegen lagere verwervingskosten voor u. Bovendien voorkomen we veel stress, wel zo prettig!

Met Acceller groeit u sneller!

Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #26: Lucas van Ouwerkerk - Acceller

Zakelijke Dienstverlening