CONTENT XL-POTLOOD #21: ARNE HOPSTAKEN - GOVAERT

Amersfoort, woensdag 8 december 2021

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Arne Hopstaken van Govaert! De Sint kwam Arne nog snel voor zijn vertrek het potlood brengen.

Het makelaarsvak is de afgelopen tijd nog weleens in opspraak. Makelaars zouden maar wat aanrommelen, niet transparant zijn en alleen op geld uit. Daarbij biedt de huidige huizenmarkt natuurlijk ook genoeg input voor negatief nieuws. Het zou je bijna de leuke kanten van het vak laten vergeten. En geloof me, die zijn er genoeg!

Wat veel mensen vergeten is dat je als makelaar meer bent dan iemand die een hoop stenen met een voordeur erin verkoopt. Zowel bij het kopen als bij het verkopen van een huis komt veel emotie kijken. De verkoper zet zijn deur voor je open en op die manier krijg je een inkijkje in iemands leven. Samen bouw je aan een vertrouwensband die heel belangrijk is, want zij geven jou het vertrouwen om hun leefomgeving te verkopen.

Ook met kopers bouw je zo’n vertrouwensband op. Ook al ben je verkoper, het is een belangrijke taak van een makelaar om voor te lichten, uit te leggen en kopers mee te nemen in wat het betekent een eigen huis te hebben. Wat is een VVE? Sommige starters hebben geen idee! Door iedere keer weer bij iemand binnen te stappen krijg je een mooie dwarsdoorsnede van de samenleving te zien. Van piepjong tot ver in de tachtig, ze komen allemaal voorbij.

Voor mijn collega Hugo Drost, die de verhuur bij Govaert Makelaardij verzorgt, ligt het werk weer net even anders. Huurders blijven gemiddeld zo’n twee jaar ergens wonen, en hun emotionele band met het huis is daardoor veel minder sterk dan bij kopers. Wel krijgt hij de leuke verhalen te horen: verliefde stelletjes die voor het eerst gaan samenwonen, jongeren die voor het eerst uit huis gaan. De vertrouwensband die hij opbouwt, is met de belegger achter het pand. Sommige beleggers zijn al jaren aangesloten bij Govaert, daardoor is de samenwerking veel intensiever en langer dan bij de verkoop van een huis.

Wanneer ik hem ernaar vraag, noemt mijn collega Jeldrik van Rhijn nog een leuk aspect aan het makelaarsvak: de uitdaging van de steeds veranderende markt. We zijn niet alleen makelaar, we zijn ook ondernemer en daardoor iedere keer op zoek naar wat onze toegevoegde waarde aan die uitdaging is. Iedere huizenmarkt biedt een andere uitdaging, zo ook die van nu. In de overspannen markt van nu is makelen niet altijd even makkelijk. Een huis verkopen wel, dat gaat hard. Maar als makelaar wil je het huis vinden dat het best past bij een koper, hun droomhuis. Soms kost dat tijd. Maar in deze snelle markt, waar mensen soms maar een half uurtje mogen komen en dan moeten beslissen, is de uitdaging een perfecte match te vinden groter.

Wat het vak voor mij persoonlijk nog mooier maakt: Amersfoort is een erg leuke stad om in te makelen. Vergeleken met veel andere steden is Amersfoort een enorm diverse stad. Iedere wijk heeft zijn eigen identiteit: het Soesterkwartier is heel anders dan het Bergkwartier. Liendert heel anders dan Vathorst. Van middeleeuws tot jaren dertig tot nieuwbouw, er is voor ieder wat wils. Die diversiteit en afwisseling, dat maakt het makelaarschap nou juist zo mooi. Ieder huis, iedere huurder, iedere verkoper en iedere koper is anders. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal, en als makelaar horen we die maar al te graag!

Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #21: ARNE HOPSTAKEN - GOVAERT

Govaert Makelaardij, verhuur en beheer

verhuur@govaert.nl033-463 0444http://www.govaert.nl

Makelaardij