Content XL-Potlood #101: Suzanne van Kerkhof - Staatvandienst

Amersfoort, donderdag 30 november 2023

Elke week komt het Content XL-Potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat die een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie kan geven of juist iemand die wel eens de spotlight verdient. Deze week is ons potlood terechtgekomen bij Suzanne van Kerkhof van Staatvandienst.

Allereerst wil ik graag terugblikken op een geslaagde Content-workshop! In september ontvingen mijn collega's Nicole, Lidwien en mijzelf een aantal leden bij Restaurant Zuiver, waar we tijdens een interactieve workshop dieper zijn ingegaan op het thema 'positieve gezondheid'.

Dit thema houdt mensen niet alleen privé bezig, maar speelt ook een belangrijke rol in het zakelijke aspect van ons leven. Hoe kunnen ondernemers actief bijdragen aan positieve gezondheid binnen hun organisatie? Tijdens deze middag zijn we in gesprek gegaan en dat heeft interessante discussies en inzichten opgeleverd.

Zo hebben we bijvoorbeeld vastgesteld dat positieve gezondheid in eerste instantie vaak wordt geassocieerd met beweging en voeding, maar het gaat veel verder dan dat. Als werkgever heb je meer invloed op positieve gezondheid dan je wellicht denkt. Blijf in gesprek met je medewerkers en ontdek wat hen drijft, waar ze voor staan en waar ze naartoe willen. Positieve gezondheid betekent bijvoorbeeld ook deelname aan de samenleving, het bieden van een sociaal vangnet, streven naar zingeving en voortdurend in gesprek blijven met je personeel.

Tijdens de re-integratietrajecten die ik begeleid, is het onderwerp 'positieve gezondheid' van groot belang. Ik begeleid kandidaten bij hun terugkeer op de arbeidsmarkt, en dat gaat niet alleen over competenties, werkverleden of opleidingsachtergrond, maar ook over sociale uitdagingen in hun leven, het ontwikkelen van (mentale) veerkracht, de kwaliteit van leven en participatie.

Mijn benadering is om altijd vertrouwen op te bouwen met de kandidaat, want vanuit vertrouwen ontstaat er een basis om samen de juiste stappen te zetten. In alle trajecten die ik begeleid, draait het om inzicht in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, met de nadruk op 'wat iemand kan' in plaats van 'wat iemand niet kan'.

Het allerbelangrijkste is dat iemand zelf de leiding neemt over zijn of haar loopbaanontwikkeling. Waarom is loopbaanontwikkeling zo belangrijk? Onderzoek heeft aangetoond dat passend werk in een passende functie leidt tot meer werkplezier en minder stress bij medewerkers. Dit vertaalt zich op organisatieniveau naar betere prestaties, meer betrokkenheid van medewerkers, minder uitval, betere resultaten en een betere omgang met veranderingen.

Hoe kun je je medewerkers helpen bij loopbaanontwikkeling? Hier zijn enkele suggesties:

  • Leer ze nieuwe vaardigheden binnen hun huidige functie.
  • Maak afspraken over resultaten voor bepaalde taken.
  • Creëer een omgeving waarin groei, ontwikkeling en ruimte voor eigen keuzes centraal staan.
  • Communiceer over de toekomstplannen van de organisatie en laat medewerkers meegroeien.
  • Geef medewerkers het hele jaar door feedback.

Staatvandienst biedt diverse tools en begeleidingsmogelijkheden om medewerkers te ondersteunen bij loopbaanvraagstukken. We staan ook open voor gesprekken met werkgevers over talentontwikkeling, loopbaanontwikkeling, uitdagingen met verzuim en samenwerking om de juiste mensen op de juiste plek te vinden.

Ik wens iedereen alvast geweldige feestdagen en nodig jullie uit om te genieten van deze periode met jullie dierbaren! Genieten is een essentieel onderdeel van positieve gezondheid. Mijn collega Lidwien en ik kijken ernaar uit om jullie in het nieuwe jaar te ontmoeten voor nieuwe kansen, ontwikkelingen en vooral goede gesprekken.

Nieuws

Content XL-Potlood #101: Suzanne van Kerkhof - Staatvandienst

Zakelijke Dienstverlening