Amersfoort, woensdag 13 december 2023
βπ½ππ ππ
ππ ππ π
π π―ππ πππ πππππππ πππ π
π πππππ π
πππππππ π΅ππ
ππππππ
ππ ππππππππππππππβ
Ondernemende βselfmadeβ stellen zijn heerlijk om te interviewen. Vaak hebben zij een eigen vertrouwde βbedrijfskeukentafelβ. Zo eentje waar uit zichzelf het familiaire en ontspannen gevoel over je heen valt. Zo ook ditmaal toen we het ondernemende avontuur van Wouter van der Hammen (35) en Frauke Niezen (36) van Cascara Events mochten aanhoren. In hun eigen proeflokaal aan de Mijnbouwweg in Amersfoort komt hun verhaal ter tafel. Wat ooit in 2012 begon als idee op een terras op de Hof (βMogen we de Mini ombouwen tot espressobarβ¦β) resulteert eind 2023 in een mooie ambitie: βIn 2024 willen we verder bouwen om de meest duurzame Nederlandse koffiecateraar te worden.β
En dat is een ambitie die intrinsiek gedreven is door Wouter en Frauke. βOp onze manier proberen we ons steentje bij te dragenβ, aldus Wouter. βHet verder verduurzamen van ons bedrijf is eigenlijk een ongoing proces. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld de koffie rechtstreeks ingekocht bij een gezin uit EthiopiΓ«. Dan brengen wij de bonen zelf bij de branderij aan de overkant: Special Roast. Zo weten we zeker dat onze besteding bij de juiste mensen is gekomen.β
Frauke: βEen ander leuk en fijn voorbeeld. We serveren standaard havermelk op events in de cappuccinoβs. Dit bespaart zoveel water en COβ. Havermelk is enorm in opkomst en wij hebben die keus zelf al gemaakt. Bij ons krijg je een duurzaam kopje koffie. Of cappuccinoβ
βπ©ππ πππ πππππ ππ πππ π πππππππ πππππ ππππππ. πΆπ ππππππππππβ
Terug naar de Hof
Het ondernemersverhaal van Frauke en Wouter is even romantisch als natuurlijk. Een idee op de Hof in 2012, samen met Koen de Bruyn, heeft geleid tot het mooie bedrijf dat het ondernemende stel, met hun twee kids Ole (6) en Sofie (8), anno 2023 stapsgewijs verder uitbouwt vanaf de Mijnbouwweg in Amersfoort: βEn hier willen we nooit meer weg. Het pand past ons en voelt als ons thuis. Daarbij is Isselt ontzettend fijn geworden met leuke buren: van Rock City tot Hospitality Group en aan de overzijde Weber Amersfoort en onze branderij: Special Roast.β Frauke: βDat we hier zouden zitten, had Wouter in beginsel zeker nooit gedacht!β Wouter: βDat klopt. Het begon als idee en we dachten: βNou, als we af en toe ergens een βbbqβtjeβ kunnen draaien bij iemand thuis, dan is dat leuk meegenomenβ. Dat liep dus al snel uit de hand. Mede door de koffiehype die rond die tijd startte. We kregen de ene aanvraag na de andere. Ook van bedrijven. Frauke ging er eerlijk gezegd als eerste vol voor. Ik hield mijn werk er nog eventjes naast als geluidstechnicus. Overigens mag de naam van Koen de Bruyn echt niet onbenoemd blijven. Hij was bij de opstart onze kompaan, maar koos toen het serieuzer werd een ander pad. Helemaal prima natuurlijk. We zijn hem nog steeds dankbaar.β
Frauke: βToen we met zβn tweeΓ«n verder gingen hebben we de naam Cascara bedacht. Allereerst omdat het lekker klinkt, maar Cascara betekent ook de gedroogde schil of vruchtvlees dat rond de koffiebes zat.β
Koffieplannen maken als technicus
En anno 2023 maken Frauke en Wouter β samen met collegaβs Madeleine en Melanie β koffieconcepten op maat. Cascara Events levert full service koffiebarren op zakelijke evenementen. Plus smoothies, cocktails en mocktails. Wouter: βCatering vinden we niet zoβn leuk woord, maar het is wel catering, gefocust op koffie en wat lekkers. En gezonde sappen.β
Frauke: βWouter zegt heel vaak dat hij koffieplannen maakt. Ik vind dat wel goed omschreven. Gezien zijn achtergrond kan je hem omschrijven als technicus in de koffie. In de plannen nemen we ook het logistieke aspect mee, en de hoeveelheden.β Aan Wouters houding kun je zien dat het woord 'technicus' is gevallen. Iets rechtop zittend en nog alerter reageert hij: βKijk, daar staat een watertank. Die heb ik ingebouwd in een rijdende box waar je bij licht en geluidsbedrijven hun materialen in ziet. Dat biedt logistiek en technisch gezien enorme voordelen.β Frauke krijgt een lach op haar gezicht: βZie je wel, onze technicus.β Wouter: βIk snap het, maar jij vult mij weer aan. Jij bent organisatorisch onmisbaar. En je moet mij soms op de grond houden.β Frauke knikt instemmend: βWouter ziet vaak meteen het grotere plaatje. Ik denk er dan nog even over na. Zijn bureau is ook altijd één chaos, haha. Daar zie je ook het verschil.β EΓ©n ding weten de twee wel: ze kunnen en willen niet zonder elkaar. En ook niet zonder de twee collegaβs: βWe hebben ook simpelweg heel veel plezier met elkaar. Dat is toch ook enorm belangrijk! Ik kan me niet voorstellen dat je naar je werk gaat met tegenzin. OkΓ©, een dagje. Maar overall moet je toch plezier hebben? En dat bereik je in de eerste plaats met je collegaβs en leuke klanten. En die hebben we ook. We staan echt op hele toffe events! Als je me vraagt waar ik trots op kan zijn, nou dat! Dat we Γ©n plezier hebben en op mooie events staan.β
βπ²πππππ πππ π ππ π΄πππ ππππ ππππππππ πππ πππππππππππ?β
Sweet Deliver
Sweet Deliver is nog niet echt ter sprake gekomen terwijl dat sinds de Corona pandemie een belangrijk bedrijfsonderdeel is geworden. βZeker weten. Ja, dat is ook gewoon een mooi verhaal. Ik vond het altijd al leuk om zelf brownies te bakken. Toen die verdomde pandemie uitbrak moesten we toch wat. Dus wij brownies bakken, inpakken en zelf versturen. En dat werd alsmaar groterβ¦ Stonden we hier om 3.00 uur βs nachts te bakken. Op een gegeven moment kwam een aanvraag van 10.000 stuks. Gelukkig ging die niet doorβ¦ Haha. Het is daarna wel gebleven want we leveren altijd iets lekkers bij de koffie tijdens events. Het zelf bakken bleek goedkoper dan sweets inkopen.β Wouter: βDe kracht zit ook hier weer in de duurzame hoek. We zijn meteen vegan gaan produceren en ook in vele smaken. We bieden net zoveel smaken als niet vegan.β
Frauke: βEn eerlijk gezegd: we hebben het wel meteen leuk en mooi aangekleed. Het is wel echt een feestelijk pakketje om te krijgen. Het blijft een leuk verhaal. Sta je daar opeens saampjes tot 3 uur βs nachts te bakken. En de persoonlijke berichtjes van de klant erop schrijven we zelf met de hand. Zoβn personal touch maakt net het verschil.β
Wouter: βIk zie je nog staan kloten met zoβn βhuis-tuin-en-keukenmixerβ. Haha. Al snel bestelden we betere materialen om te professionaliseren. Ook zagen we meteen meer kansen. Je kunt alles zelf samenstellen: de smaken, de hoeveelheden, het aantal mensen, et ceteraβ¦ Zelfs de tekst en je eigen branding met je logo en ontwerp erop Het is echt een heel tof product.β Frauke: βEn we gaan naar een volgende fase vol groeipotentie. Zo bakken we nu ook voor drie horecazaken: Witlof, Bij Hein en Roer. Alle drie uit Amersfoort. Veel horeca zaken willen vegan producten serveren. Je proeft niet dat het vegan isβ¦β Wouter: βEn ze zijn hartstikke duurzaam.β
βπΆπππ ππππππππ ππππππ ππ πππ ππ π¨πππππππππ πππ πΎπππππ, π©ππ π―πππ ππ πππ πΉπππ. β
2024: fundament verbreden
Langzaamaan laten we 2023 achter ons (βwij naderen omzettechnisch ons beste jaar ooitβ) en gaat het vizier op een nieuwe achtbaan van 365 dagen. Naast verdere verduurzaming zal 2024 ook het jaar zijn waarin Frauke en Wouter Cascara Events een breder fundament willen geven. βEen andere term is simpelweg teamuitbreiding, haha. We zijn bijvoorbeeld op zoek naar een operationeel manager voor de logistiek. Al het werk in ons magazijn neemt nu te veel tijd in beslag. Daar kan beter een dedicated iemand op zitten. En we hebben Γ©chte baristaβs nodig die op events willen staan.β
Wouter: βNaast het team uitbreiden blijft businesswise de ambitie staan dat we de meest duurzame koffie cateraar van Nederland willen zijn. Met innovatieve en duurzame concepten.β
Frauke: βEn weet je wat we ook Γ©cht erg belangrijk vinden? Gewoon een beetje lol hebben met elkaar... Dus daar gaan we ook voor in 2024. Nog een bakkie?β
Cascara Events
Mijnbouwweg 17
3812 RT Amersfoort
Tel. Nr. 033-2022174
E-mail: info@cascara-events.com
Website: www.cascara-events.com