Christmas à la Carte I Miranda Bensing - De Taaltrainer

Amersfoort, woensdag 13 december 2023 

We zeggen het vaker: in Amersfoort zitten nog zoveel ondernemers met bijzondere verhalen, ondernemende drijfveren en mooie idealen verscholen. Ondernemers die op gevoel en volgens hun eigen idealen ondernemen. In dit rijtje plaatsen wij ook Miranda Bensing (49). Sinds 2010 is ze actief met De Taaltrainer: een plek waar taaltrainingen Engels, Duits, Frans en Nederlands op maat worden gemaakt voor de functie en branche van de deelnemers. Wat ze gaat doen met de feestdagen? “Kerst is voor mij terugtrekken in een familiebubbel en even heel weinig prikkels. Kaarsjes aan, lekker koken, samen eten, filmpjes kijken, boswandelingen maken, tijd voor elkaar. Dat soort dingen. De ondernemende voelsprieten laat ik op kantoor. Chill modus aan. En ja, dat is best bijzonder voor mij!”

“𝑳𝒂𝒕𝒆𝒏 𝒘𝒆 𝒊𝒏 2024 𝒘𝒂𝒕 𝒎𝒆𝒆𝒓 𝒍𝒊𝒆𝒇 𝒛𝒂𝒌𝒆𝒏 𝒅𝒐𝒆𝒏”

We deden Miranda vooraf het voorstel om het interview op haar favoriete locatie te doen. B.A.S. Bites and Store was het antwoord: “Dit is echt nog zo’n verborgen pareltje op Isselt. Ik ben enorm fan en zelfs van mening dat dit de lekkerste keuken is van Amersfoort. Ze kunnen echt onwijs lekker koken en combineren dat met warmte en charmante gastvrijheid. Dat laatste sluit wat mij betreft wel aan op de kerstgedachte. Maar ja, eigenlijk mag niemand B.A.S. ontdekken, want dan raakt het in mum van tijd vol…”

“𝑫𝒂𝒏 𝒈𝒂 𝒊𝒌 𝒋𝒖𝒊𝒔𝒕 𝒆𝒙𝒕𝒓𝒆𝒆𝒎 𝒂𝒂𝒓𝒅𝒊𝒈 𝒕𝒆𝒓𝒖𝒈 𝒅𝒐𝒆𝒏.”

Ondernemen in de kerstgedachte
In deze editie schuiven we ondernemers naar voren die passen bij de ‘Christmas à la Carte’. Miranda is zo iemand die ondernemen in de kerstgedachte een jaar lang toepast: “Ik zeg vaak: kijk naar jezelf en naar anderen met milde ogen. Veel mensen hebben voortdurend last van hun interne criticus die ze vertelt dat ze het niet goed genoeg doen. Terwijl ze naar anderen toe vaak milder of begripvoller zijn. Lief zijn voor jezelf, voor de ander, voor de wereld. Zo simpel en juist daarom ook weer zo moeilijk. Als ik het dan naar het zakelijke doortrek dan denk ik wel eens: We mogen ook in het zaken doen wel wat meer oog hebben voor elkaar. Elkaar vaker wat gunnen en meer oog hebben voor de relatie. We leven in een harde wereld. Doelen bereiken mag, maar de manier waarop bepaalt voor mij heel veel. Te vaak zie ik om mij heen gestrekte benen, commanderen op de werkvloer of naar toeleveranciers. Wat ik hieraan doe als het mij overkomt? Haha, ja dat is wel leuk. Dan ga ik juist extreem aardig terug doen. Mensen gaan dan vanzelf mee onder het mom: ‘Hey, zo kan het ook.’”

“𝑫𝒆 𝒎𝒂𝒏𝒊𝒆𝒓 𝒘𝒂𝒂𝒓𝒐𝒑 𝒘𝒆 𝒈𝒓𝒐𝒆𝒊𝒆𝒏 𝒊𝒔 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒎𝒊𝒋 𝒗𝒆𝒆𝒍 𝒃𝒆𝒍𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒋𝒌𝒆𝒓.”

Aankomend commissaris & toezichthouder
Dat Miranda een ondernemend ‘bezig bijtje’ is merk je aan alles. Zo is ze bezig met een opleiding om commissaris en toezichthouder te worden. “Niets leuker dan kijken in de keuken van andere bedrijven en vragen stellen waarmee zij een stapje verder komen. Persoonlijke ontwikkeling van anderen en van mijzelf is al heel lang mijn drijfveer. Uitdagen, leren, groeien… Voor mij essentieel voor een bevredigende carrière waarin je je ei kwijt kan.” En met De Taaltrainer kan Miranda – tevens moeder van twee zoons van 18 en 20 – haar ei inmiddels alweer sinds 2010 kwijt. “Zeker. We hebben een mooi team met mooie klanten. De deelnemers zijn blij met de stap in hun ontwikkeling die ze hebben gezet nadat ze een training bij ons hebben gevolgd. We groeien de laatste vier jaar ook nog eens met gemiddeld 20% per jaar, dus daaruit blijkt wel dat de vraag naar zakelijke taaltrainingen groot is. Dat kan ook bijna niet anders: Nederlandse bedrijven halen steeds meer medewerkers uit het buitenland en ze willen goede mensen vasthouden, dus investeren ze in hun ontwikkeling.” Ondernemersgroei. Het onderwerp is aangesneden. Terwijl we Miranda inschatten als iemand die bovenop de kwaliteit zit: “Dat is fijn om te horen, want zo sta ik er ook in. Voor mij hoeft deze groei ook niet zo snel door te blijven zetten. Ik vind groei alleen interessant als het ons in staat stelt om meer te investeren in innovatie, kwaliteit en een steeds diverser en goed opgeleid kantoor- en trainersteam. Dus ja, de manier waarop we groeien is voor mij veel belangrijker.”

Taalondernemen in het bloed
De ondernemende carrière van Miranda gaat zoals gezegd veel verder terug. Ooit startte ze Aristo Taaltrainingen en nadat ze dit had verkocht startte ze in 2010 weer met De Taaltrainer. “Tussendoor heb ik wel wat startups gecoacht en andere dingen gedaan, maar met taal en cultuur heb ik altijd veel affiniteit gehad, omdat communicatie wat mij betreft, is wat ons mensen verbindt. Als een andere taal en/of cultuur de communicatie of verbinding in de weg staan, is er heel veel te winnen door de gaten in kennis- en vaardigheid en begrip op te vullen. Een andere reden om met De Taaltrainer te starten is om de taaltrainers, de mensen die er het meest toe doen in onze dienstverlening, centraal te stellen. Ik heb het bedrijf opgezet rondom de vraag: wat heeft een ervaren taaltrainer van ons nodig om zijn of haar werk zo goed mogelijk en met zoveel mogelijk plezier uit te kunnen voeren? De antwoorden die ik op die vraag kreeg, vormen nog steeds de basis van onze werkwijze. We zijn op kantoor met z’n tienen en gemiddeld trainen er zo’n 100 trainers voor ons per maand. Dat zijn allemaal zzp’ers, met wie we een lange termijn werkrelatie hebben: met sommigen werken we al vanaf de start samen. Onze klanten zijn internationals of mkb-bedrijven met anderstalige medewerkers, klanten of leveranciers. We zitten bij de meest uiteenlopende bedrijven, van Coolblue tot de Efteling tot Hornbach. Echt heel leuk!” We kunnen dus gerust stellen dat het ‘taalondernemen’ haar in het bloed zit: “Het is gewoon leuk! Ik hou van nieuwe dingen en hoop zelf ook iets te leren. Creatieve processen opstarten en van niets iets maken: heerlijk! En samen. Zorgen voor een familiegevoel op de werkvloer. Zo openen we in 2024 een nieuwe locatie in Vathorst. Het is dan echt niet zo dat ik als eigenaresse alles bepaal. Nee. Ik vraag het aan mijn collega’s en trainers: hoe willen jullie het hebben. Samen kom je zoveel verder.”

Technologische vernieuwingen
Technologische vernieuwingen volgen elkaar in rap tempo op. Denk alleen al aan AI (Artificial Intelligence, red.) dat voor de business van Miranda waarschijnlijk veel kansen en uitdagingen gaat bieden. “Ik zou zeggen: omarm als ondernemer technologische vernieuwingen en laat ze in je voordeel werken. Het is leuk en uitdagend tegelijk. Waarom zou je het tegenwerken? Dat kost meer energie... We krijgen in onze trainingen al veel vragen van deelnemers over het inzetten van AI ten behoeve van hun communicatie. Dat vraagt van ons dat we razendsnel uitvogelen hoe je de techniek voor je kan laten werken, wat de risico’s en nadelen zijn, en hoe we onze manier van trainen daarop aan moeten passen. Niet iedereen kan in dezelfde vaart mee met dit soort vernieuwingen. En dat vraagt weer om extra communicatie. Het omarmen van vernieuwing gaat echt niet altijd zonder slag of stoot. Maar ga er wel mee aan de slag. Kijk naar de online trainingen sinds de Corona pandemie. Dat heeft toch enorm veel kansen gegeven?”

“𝑰𝒌 𝒘𝒊𝒍 𝒎𝒊𝒏𝒔𝒕𝒆𝒏𝒔 95 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 100 𝒅𝒂𝒈𝒆𝒏 𝒛𝒊𝒏 𝒉𝒆𝒃𝒃𝒆𝒏 𝒊𝒏 𝒅𝒆 𝒘𝒆𝒓𝒌𝒅𝒂𝒈. 𝑨𝒏𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒈𝒂 𝒊𝒌 𝒘𝒂𝒕 𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒅𝒐𝒆𝒏.”

Op naar 2024
Het nieuwe jaar staat voor de deur. Wat gaat die brengen? “Privé? Dan wil ik vaker met mijn man Hans op pad met de camper. We zijn niet zo goed in plannen, maar we hebben een supermooie camper gekocht afgelopen jaar. Die moet ons daarbij helpen, haha. En zakelijk? Poeh, ik sla altijd dicht als iemand me vraagt: ‘en, waar staat De Taaltrainer over 5 jaar?’. Geen idee! Dan is kijken naar 2024 een stuk overzichtelijker. We openen zoals gezegd een nieuwe locatie in Vathorst. Aan de Oude Lageweg. Daar kijk ik heel erg naar uit. Verder wil ik de huidige trainers aan ons blijven binden. Er is een tekort aan goede trainers en zodoende hebben we twee jaar geleden ook een academie voor taaltrainers opgezet: De Taaltrainer van de Toekomst. Naast workshops, kennis en inspiratie koppelen we ervaren taaltrainers aan nieuwe taaltrainers. Ook hier haal ik veel voldoening uit: we dragen zo weer bij aan de ontwikkeling van trainers, onze partners én op lange termijn aan een betere match met de vraag uit het bedrijfsleven. Wat betreft de verdere toekomst. Mijn koers ligt niet vast. Ik ga door met De Taaltrainer zolang ik het gevoel heb dat wat we doen, ertoe doet. Ik wil blijven investeren in mensen, kwaliteit en vernieuwing. Tot slot: ik wil minstens 95 van de 100 dagen zin hebben in de werkdag. Anders ga ik wat anders doen.”

De Taaltrainer
Havenweg 21J
3812 PR Amersfoort
033-465 0420
info@detaaltrainer.nl 
 www.detaaltrainer.nl 
 Social media: LinkedIn



Nieuws

Christmas à la Carte I Miranda Bensing - De Taaltrainer

Zakelijke Dienstverlening