Christmas à la Carte I Huub & Jordy Havik - Henri Bloem Amersfoort

Amersfoort, woensdag 13 december 2023

Vader Huub stoomt zoon Jordy klaar voor het ‘grote werk’ 

“𝑯𝒆𝒕 𝒂𝒍𝒍𝒆𝒓𝒃𝒆𝒍𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒋𝒌𝒔𝒕𝒆? 𝑮𝒆𝒏𝒊𝒆𝒕𝒆𝒏!”

Een wijnhandelaar in de Christmas à la Carte mag natuurlijk niet ontbreken. Bij Henri Bloem Amersfoort brengt vader Huub (65) samen met zijn zoon Jordy (33) de winkel in gereedheid voor dé maand van het jaar: december. Een feestmaand waarin het een komen en gaan is van bezoekers die allen het beste advies zoeken bij de meest gestelde vraag: welke wijn is het meest passend tijdens het Kerstdiner? Ook een jaarlijks terugkerend tafereel: last minute klanten uit de brand helpen. “Soms krijgen we op 24 december, de dag voor Kerst, nog aanvragen waarbij we denken ‘hoe gaan we dit nog voor elkaar boksen?’ Maar in the end lukt het altijd.” De belangrijkste tip die ze hebben: “Genieten!” 

“Zal ik je meteen een leuke anekdote vertellen? Eentje die me altijd bij zal blijven. We hebben eens meegemaakt op een 24 december dat we na 17.00 uur, we waren eigenlijk al gesloten, nog een klant hielpen die nog haastig naar binnen kwam voor wijn bij het kerstdiner. Na de betaling vloog ze weg. Maar in de haast liet ze het vlees van de slager op de toonbank liggen. We hebben nog een half uurtje gewacht en zijn toen ook naar huis gegaan. Het vlees heeft ze na de kerst opgehaald en ze moest er ondanks het mislukte kerstdiner toch wel om lachen. Ach, zo vormt zich ieder jaar wel weer een mooi verhaal.” 

Herkenbaar en vertrouwd aan de Leusderweg 
We nemen plaats aan de tafel achterin de winkel onder de spreuk ‘Prijs water, drink wijn’. “Die blijven we mooi vinden. En de klanten ook. Het is herkenbaar en vertrouwd. Net als de winkel aan de Leusderweg zelf. Onze vaste klantenkring weet de weg ondertussen wel naar nummer 161 te vinden.” Henri Bloem Amersfoort heeft een trouwe klantenkring opgebouwd in die tientallen jaren. Ten tijde van het interview is het eind november. Om ons heen stapelen de wijnkisten zich op, de verpakkingsmaterialen komen binnen en Huub en Jordy zijn druk doende de bestellingen van de najaarsproeverij op te volgen. De feestmaand staat voor de deur. Een maand die Huub Havik allang geen stress meer geeft, aangezien hij al sinds 1984 in de wijnhandel zit: “Na 40 jaar maak ik me er niet meer zo druk over. Overigens heb ik dat nooit gedaan. Deze tijden geven juist energie. We krijgen ook altijd hulp van oud-cursisten en dat maakt het juist een hele gezellige maand. Volop drukte in de winkel en mensen hebben het vizier, maar op één ding: genieten! En dat is ook het belangrijkste advies dat we geven. Gewoon genieten.”

“30 𝒅𝒆𝒄𝒆𝒎𝒃𝒆𝒓, 17.00 𝒖𝒖𝒓: 𝒅𝒂𝒏 𝒈𝒂𝒂𝒏 𝒘𝒆 𝒛𝒊𝒕𝒕𝒆𝒏 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒆𝒆𝒏 𝒍𝒆𝒌𝒌𝒆𝒓 𝒈𝒍𝒂𝒔 𝒄𝒉𝒂𝒎𝒑𝒂𝒈𝒏𝒆.”

Mooi glas champagne 
Tussendoor stellen we een ietwat gekke vraag: hebben Huub en Jordy ná 24 december zelf nog de energie om de feestdagen te vieren? “Ha, zeker wel. Uiteindelijk mogen we na Kerst ook nog volop knallen tot zaterdag 30 december. En als we dan om 17.00 uur de winkel dichtdoen, dan is het jaar echt teneinde en gaan we zitten voor een mooi glas champagne.” Jordy kwam eind 2022 in dienst bij zijn vader maar, ook hij is deze drukke periode al gewend: “Het is voor mij de 14e feestmaand. Sinds ik mijn rijbewijs heb, schiet ik al te hulp. Iedere ‘vrije’ dag die ik had in november en december benutte ik om pa te helpen. Grote verschil is dat je nu meer op de voorgrond staat in vergelijking met de jaren hiervoor. Toen stond je vooral in het magazijn of was je bezorgen en nu sta je toch fysiek meer in de winkel zelf.”

“𝑰𝒌 𝒔𝒕𝒂 𝒂𝒍 40 𝒋𝒂𝒂𝒓 𝒕𝒖𝒔𝒔𝒆𝒏 𝒅𝒆 𝒘𝒊𝒋𝒏𝒇𝒍𝒆𝒔𝒔𝒆𝒏…”

Langzaam afbouwen 
Vader en zoon samen in de wijnhandel. Maakt het Huub trots? Zeker! “Het is natuurlijk toch heel spannend hoe het zich gaat ontwikkelen. We hebben eerst een soort snuffelstage afgesproken, maar ik denk dat we dat stadium inmiddels gepasseerd zijn. Hij is enorm leergierig en vreselijk fanatiek. Je merkt dat de klanten zijn inzet ook enorm waarderen. Als hij een dagje vrij is, vragen ze al waar hij is. Dat is dus heel positief. En de samenwerking gaat ook voorbeeldig. Als je maar naar elkaar luistert.” We kijken Jordy vragend aan: “Ik denk dat het ergens toch best bijzonder is om met je vader te ondernemen. Ik ken ook zat mensen waarbij het een stuk moeizamer gaat dan bij ons, dus het is absoluut niet vanzelfsprekend. Ik moet het alleen wel nog 2 jaar volhouden, voordat ik ‘m de winkel uit mag zetten. Haha!” Het antwoord van Jordy vormt een mooie brug naar de toekomstplannen van vaderlief: “Het plan is om volgend jaar een dagje minder te gaan werken. Dat mag ook wel na 40 jaar werkzaam te zijn in de wijnhandel.” Knikkend naar de schappen: “Sinds 1984 sta ik al tussen de wijnflessen. Maar nog steeds met alle plezier dus ik ga langzaam afbouwen. Ook mijn echtgenote is daarmee begonnen. We hebben straks voor het eerst samen een weekend van 2 dagen en willen dus wat vaker met de caravan weg. Wij zijn liefhebbers van de natuur. Fietsen, wandelen en dus ook reizen. Lekker erop uit. Gewoon genieten.” Jordy is klaar voor zijn ondernemersavontuur: “Zeker weten. Kijk, het belangrijkste is dat ik er plezier in heb. En dat kan ik je verzekeren. Het stuk ondernemen en dat geen enkele dag hetzelfde is. Het reizen en het ontmoeten en onderhouden van contacten. Het trekt me allemaal. Maar vooral het blij maken van mensen met een mooie fles wijn. Dat staat voorop.”

“𝑾𝒆𝒆𝒕 𝒋𝒆: 𝒉𝒆𝒕 𝒈𝒂𝒂𝒕 𝒉𝒊𝒆𝒓 𝒂𝒍 𝒛𝒐𝒗𝒆𝒆𝒍 𝒋𝒂𝒓𝒆𝒏 𝒈𝒐𝒆𝒅. 𝑰𝒌 𝒃𝒆𝒏 𝒐𝒐𝒌 𝒏𝒊𝒆𝒕 𝒛𝒐 𝒗𝒂𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒔𝒑𝒓𝒆𝒆𝒌𝒘𝒐𝒐𝒓𝒅 ‘𝒐𝒖𝒅𝒆 𝒘𝒊𝒋𝒏 𝒊𝒏 𝒏𝒊𝒆𝒖𝒘𝒆 𝒛𝒂𝒌𝒌𝒆𝒏.”

‘Oude wijn in nieuwe zakken’ 
Nu Jordy langzaamaan het wijnflesje (stokje, red.) over zal nemen, kunnen we dan in 2024 ook nieuwe activiteiten verwachten? “Mwah, op zich zijn we niet iets geks van plan. We organiseren met regelmaat proeverijen in ons proeflokaal en daar hebben we wel leuke nieuwe ideeën voor. Daarnaast hebben we tweemaal per jaar onze ‘grote’ proeverijen en natuurlijk ook elke zaterdag heerlijke wijn op de proeftafel in de winkel. Weet je: het gaat hier al zoveel jaren goed. Ik ben ook niet zo van het spreekwoord ‘oude wijn in nieuwe zakken’. We gaan gewoon door met waar we goed in zijn. Ook de zakelijke markt. Want we hebben het nu wel over de drukke decembermaand, maar de zakelijke markt gaat het hele jaar door. Natuurlijk kennen we nu wel een piek, maar relatiegeschenken zijn een heel jaar van toepassing bij speciale gelegenheden. En zo ook onze leveringen in binnen- en buitenland. Ook die gaan gewoon door.” 

Op naar Kerst 
Jordy: “Haha. Op dit moment is kerst nog ver weg. We mogen gelukkig nog heel wat dagen werken voordat Kerst valt, maar laten we hopen dat pa wat mooie flessen thuis heeft om te nuttigen bij het kerstmaal…” Huub: “Met kerst beginnen we sowieso met champagne. En daarna, nog geen idee. Het ligt eraan wat er op tafel komt. Maar dat het mooie wijnen worden, dat is wel zeker. Of we een tip hebben voor onze klanten? Lastig zo algemeen te zeggen. Wij zullen iedereen zo goed als mogelijk adviseren bij het maken van een keuze. Iedereen heeft andere wensen. Maar het belangrijkste is toch: genieten! Daarom zeggen wij altijd: ‘prijs water, drink wijn!’.” 

Henri Bloem Amersfoort 
Leusderweg 161 
3818 AC Amersfoort 
Tel. Nr. 033-4750621 
amersfoort@henribloem.nl 
www.henribloem.nl 
Actief op: LinkedIn, Instagram, Facebook. 

Openingstijden: 
di - vr 10.00 - 18.00 uur 
za 9.00 - 17.00 uur 
zo & ma gesloten

Nieuws

Christmas à la Carte I Huub & Jordy Havik - Henri Bloem Amersfoort

Retail