Christmas Γ  la Carte I Edward & Jennifer Stots - Mooie Kijkers

Amersfoort, woensdag 13 december 2023

Edward en Jennifer Stots kijken terug op een grandioos en turbulent 2023

β€œπ‘°π’Œ 𝒗𝒐𝒆𝒍 π’Žπ’† 𝒂𝒍𝒔 𝒉𝒆𝒓𝒃𝒐𝒓𝒆𝒏”

Wat voor jaar was 2023?’ De vraag die we in Christmas Γ  la Carte aan iedere ondernemende deelnemer stellen. Voor Edward en Jennifer Stots van Mooie Kijkers, de prachtige optiekzaak aan de Leusderweg in Amersfoort, is deze vraag onmogelijk in een korte zin te beantwoorden. Een achtbaan aan emoties en hoogtepunten, met de dag van 20 april als angstig dieptepunt. β€œIk voel me net iets meer dan 7 maanden oud. Het leven is een stuk simpeler geworden. Ik heb geen zin meer in te lange discussies. Daarvoor is het leven te kort en te mooi.”

Beste Edward en Jennifer, hoe kijken jullie terug op 2023? Zou je deze in enkele woorden kunnen samenvatten? 
Edward: β€œUiteindelijk voel ik me heel erg dankbaar, gelukkig en tevreden. Als ik het in enkele woorden moet samenvatten: vernieuwend, succesvol, blij, en bovenal gezond… Gezondheid telt alles.” Jennifer: β€œHet was op alle fronten een bijzonder jaar. Een jaar waarin ik moeder ben geworden van onze prachtige dochter Jada, het jaar waarin ik bijna mijn vader verloor en het jaar waarin wij nieuwe plannen maken voor de toekomst. Want ik zal in 2024 mede-eigenaar van de zaak zijn. Mijn samenvattende woorden van 2023 zijn β€˜dankbaar, gezegend en tevreden.”

Een 20-jarig jubileum van jullie prachtige zaak, gezondheid technisch een flinke tegenslag en de komst van niet één maar twee (klein)kinderen. 2023 was een jaar waarin het heel dicht bij elkaar lag. Vatten we het dan goed samen? 
Edward: β€œZo zou je het wel kunnen zeggen. Aan de positieve kant was er vreugde door de komst van twee kleinkinderen en de trots dat Mooie Kijkers alweer twintig jaar met veel succes bestaat. De verrassing dat 20 april 2023 als dag compleet uit m’n leven gewist werd door een acute hartstilstand is natuurlijk de donkere bladzijde.”

β€œπ‘΄π’Šπ’‹π’ 𝒉𝒂𝒓𝒕 𝒔𝒕𝒐𝒑𝒕𝒆 π’†π’“π’Žπ’†π’† 𝒅𝒐𝒐𝒓 𝒆𝒆𝒏 𝒔𝒑𝒐𝒏𝒕𝒂𝒂𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒔𝒕𝒐𝒑𝒕𝒆 π’Œπ’“π’‚π’π’”π’”π’π’‚π’ˆπ’‚π’…π’†π’“.”

Laten we eerst eens teruggaan naar de dag van 20 april. Edward, kun je in je eigen woorden beschrijven wat er die dag is gebeurd? 
β€œVreemd genoeg heb ik geen enkele herinnering van de dag zelf. Het licht ging uit en deze ging pas 24 uur later weer aan. Toen kwam ik bij uit mijn coma. Wat ik begrepen heb van omstanders, familie en hulpdiensten heeft het navolgende zich afgespeeld: tijdens mijn vaste donderdagochtend rondje op de mountainbike ging opeens voor mij het licht uit. Mijn hart stopte ermee door een spontaan verstopte kransslagader. Dankzij adequaat ingrijpen van een voorbijganger, die uit de auto is gesprongen om me te reanimeren, Γ©n doordat de hulpdienst er binnen 3 minuten bij was met een AED heb ik hoegenaamd geen schade hieraan ondervonden. Ik ben met spoed geopereerd in het Meander en vervolgens 24 uur in coma gehouden.”

Jennifer, je bent moeder geworden op 6 april. En amper twee weken later, op 20 april, gebeurde dit. Kun je ons meenemen wat dat met je deed en nog steeds doet? 
Jennifer: β€œHet is iets wat ik nog steeds moeilijk vind om op terug te kijken. Op 6 april was Jada daar, ons prachtige meisje. Op 18 april kwam ons lieve nichtje ter wereld. En dan 2 dagen later stond er politie voor mijn deur met de mededeling dat wij zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp moesten, omdat mijn vader daar lag. Niet wetende wat wij daar zouden aantreffen, zijn wij die kant op gegaan. Om vervolgens te horen krijgen dat je vader een hartstilstand heeft gekregen, in coma ligt en dat je moet hopen dat hij wakker wordt, is zwaar. Wonder boven wonder is alles goed gekomen en dit maakt mij intens dankbaar voor het leven.”

β€œπ’π’† π’Šπ’” 𝒉𝒆𝒕 π’Žπ’π’π’Šπ’”π’•π’† π’Žπ’†π’Šπ’”π’‹π’† 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 π’˜π’†π’“π’†π’π’….”

Voordat we een andere – ietwat zakelijke – vraag stellen: hoe is het met de kleine? 
β€œFantastisch. Ze is het mooiste meisje van de wereld.”

Dan de zakelijke vraag: de winkel. Die hebben jullie open gehouden toch? 
β€œTwee dagen niet. We hebben als de wiedeweerga een briefje opgehangen met β€˜wegens omstandigheden gesloten’. Maar de week daarna stond ik hier met Jada in de draagzak. Toevallig zou in de week na 20 april onze lieve Susanne bij ons starten in de winkel. Met z’n drietjes – Jada, Susanne en ik – hebben we die week enkele dagen gewerkt om de zaak draaiende te houden. Nu kijk ik daar wel met een lach op terug. Sta je daar met je kleine meid van amper drie weekjes oud in de draagzak in de winkel. ”

En Edward, hoe is het nu met jou? 
β€œHa, wat zal ik zeggen: hier ben ik! Gezond en gelukkig. Ik heb gezonde kinderen, gezonde kleinkinderen en een gezonde winkel die de afgelopen jaren blijft groeien. Wat kan een mens zich meer wensen? Ik zeg bewust heel nadrukkelijk gezond, want sinds 20 april is het leven voor mij een stuk simpeler geworden. Ik heb geen zin in te lange discussies, daarvoor is het leven te kort en te mooi.”

Fijn dat alles nu toch zo mooi samen valt. Voordat we naar 2024 kijken. Dit jaar vierden jullie ook het 20-jarig jubileum van Mooie Kijkers. Edward: hoe kijk je terug op die 20 jaar? 
β€œHet eeuwenoude clichΓ© komt dan bovendrijven: het is voorbij gevlogen. De winkel is gegroeid en er is veel veranderd, maar onze kernwaarden zijn altijd gebleven: doen wat je belooft, kwaliteit voor alles, vernieuwend blijven en onze klanten het beste zicht garanderen. En last but not least, de drive is er dagelijks om ervoor te zorgen dat onze klanten zich oprecht blij voelen met de bij ons aangeschafte bril en of de zonnebril.”

Op welke wijze hebben jullie het gevierd? 
Edward: β€œWe hadden een fijn en bescheiden feestje. De catering was goed en de aandacht aan ons was overweldigend mooi.” 

Maakt het je trots dat Jennifer ook in de zaak actief is? En is zij van plan de zaak over te nemen?
β€œAls vader ben ik sowieso trots op mijn beide kinderen. Dat Jennifer besloot om de Stots traditie voort te zetten door ook opticien te worden is natuurlijk prachtig. Zeker voor mij als vader. Alhoewel ik nog lang niet van plan ben te stoppen gaat Jennifer vanaf komend jaar wel participeren in de zaak waardoor de continuΓ―teit van Mooie Kijkers gegarandeerd is.”

Gefeliciteerd Jennifer. Een mooie stap. En hoe is het om met je vader samen te ondernemen? 

β€œDankjewel. Zeker een mooie stap. Eentje waar ik 100% achter sta. Om met mijn vader te ondernemen? Dat is heel leuk en leerzaam. Ik denk dat je met niemand zo goed samen kan werken als met je eigen familie. Je staat zo dicht bij elkaar, letterlijk en figuurlijk. Je kent elkaar door en door. Dit maakt het werken eerlijk en oprecht, wat wij ook overdragen aan onze klanten.”

β€œπ‘°π’Œ π’…π’†π’π’Œ 𝒅𝒂𝒕 𝒋𝒆 π’Žπ’†π’• π’π’Šπ’†π’Žπ’‚π’π’… 𝒛𝒐 π’ˆπ’π’†π’… π’”π’‚π’Žπ’†π’ π’Œπ’‚π’ π’˜π’†π’“π’Œπ’†π’ 𝒂𝒍𝒔 π’Žπ’†π’• 𝒋𝒆 π’†π’Šπ’ˆπ’†π’ π’‡π’‚π’Žπ’Šπ’π’Šπ’†.”

En wat maakt Mooie Kijkers juist voor jou zo’n mooie winkel?
Jennifer: β€œDe winkel is uniek, anders dan anders. Net als wij. Dat is lastig uit te leggen. Daarvoor moet je gewoon eens binnen wandelen.” Edward: β€œOverigens zijn deze laatste weken van 2023 een mooie periode daarvoor. Vanwege het geweldige succes hebben we besloten onze jubileumactie, 20% korting op alle bril en zonnebrilaankopen, te verlengen tot de aankomende kerstdagen. Kortom: wees welkom komende twee weken!”

Dan zetten we de 2023-bril af en richten we ons vizier op 2024. Wat gaat komend jaar jullie zakelijk brengen? 
Edward: β€œHet lijkt erop dat we opnieuw een mooi jaar hebben gehad waarin de groei is doorgezet… We hebben sinds april een geweldige nieuwe collega erbij: Susanne. Als opticien met ruim 20 jaar optiekervaring is zij een fijne versterking voor ons. We zoeken voor de contactlensafdeling een enthousiaste collega. Hopelijk verwelkomen we in het nieuwe jaar nog zo’n topper als Susanne. Als ik kijk naar de brilmode dan blijft deze zich prachtig ontwikkelen. Zoals gebruikelijk loopt Mooie Kijkers hierin voorop en daarvoor hebben we alweer veel voor het nieuwe jaar in de winkel. Ook op glasgebied, van onze hofleverancier Zeiss, zien we interessante ontwikkelingen. Nog meer maatwerk en perfecte multifocale glazen waardoor comfortabeler en scherper zicht mogelijk zijn.”

Wat zijn jullie goede voornemens voor 2024? 
Edward: β€œUiteraard gezondheid. Ik wil beter blijven. Daarnaast gewoon lekker werken met plezier en zoveel mogelijk mensen blij maken met de mooiste kijkoplossingen.” Jennifer: β€œDie heb ik niet echt eerlijk gezegd. Ik hoop mijn leven te mogen blijven leven met alle mensen om mij heen die ik liefheb.” Tot slot, hebben jullie een kerstwens voor jullie collega-ondernemers? Edward: β€œBlijf je elke dag verwonderen over de mogelijkheden die je als ondernemer hebt en doe er iets mee. Ik wens iedereen een energievol 2024 toe.” Jennifer: β€œHaal alles uit vandaag en wees blij met wat je wel hebt.”

Mooie Kijkers 
Leusderweg 222 A 
3817 KG Amersfoort 
033-4481668 
es@mooiekijkers.nl 
www.mooiekijkers.nl 
Actief op: Instagram, Facebook, LinkedIn


Nieuws

Christmas Γ  la Carte I Edward & Jennifer Stots - Mooie Kijkers

Retail