Christmas Γ  la Carte - Column Hendrik Blom (Black Coffee and Supplies)

Amersfoort, woensdag 13 december 2023

β€œπ‘¬π’†π’ π’Œπ’π’‡π’‡π’Šπ’†π’Œπ’†π’•π’†π’ π’Žπ’†π’• 𝒆𝒆𝒏 π’•π’π’†π’Œπ’π’Žπ’”π’• 𝒗𝒐𝒐𝒓 π’Šπ’†π’…π’†π’“π’†π’†π’; 𝒉𝒆𝒕 𝒛𝒐𝒖 π’Žπ’Šπ’‹π’ 𝒄𝒂𝒅𝒆𝒂𝒖 π’›π’Šπ’‹π’ 𝒗𝒐𝒐𝒓 2024”

Een bijdrage schrijven voor de Christmas Γ  la Carte. Vanuit mijn passie voor koffie, met een vleugje ondernemersinspiratie en graag in de sfeer van de feestdagen. Ik zie het als cadeautje zo aan het einde van 2023.

Voor de meeste mensen is het geen verrassing: Zoals veel ketens staat ook de koffieketen bol van de misstanden. Prijzen die onder de kostprijs vallen voor producenten (lees: koffieboeren), slechte werkomstandigheden, medische zorg en een behoorlijk inkomen voor de koffieboer, en ga zo maar door. Al jaren zit ik midden in de koffiebusiness, en uiteraard baal ik van dergelijke praktijken. Echter, deze misstanden zijn geen uitzonderingen, ze laten zien hoe nadelig de conventionele keten is voor de mensen die de belangrijkste bijdrage leveren aan koffie.

Naar mijn mening zou je zaken moeten doen vanuit je hart. Allereerst ben ik een koffieliefhebber, en pas op de 2e plaats komt de ondernemende koffieman in mij naar boven. Samen met mijn team probeer ik op mijn manier de opbrengst van de koffiebonen eerlijk te verdelen. Iedereen kent wel het verhaal van Fairtrade, Rainforest Alliance en meer van dit soort initiatieven. Deze certificeringen hebben zeker impact maar in veel gevallen blijven de koffieboeren op een armoede grens steken. Als reactie op de slechte positie van koffieboeren en producenten, ontstond Direct Trade… Vanuit een gedeelde missie zijn we bij Black Coffee and Supplies en Special Roast, samen met traders zoals This Side Up en The Coffee Quest, gaan samenwerken, om een groter publiek te voorzien van koffie die de wereld bΓ©ter maakt. Hoe we dat doen zal ik kort uitleggen.

Het basisprincipe van Direct Trade is dat we direct inkopen bij de boer of coΓΆperatie, die eigendom is van de boeren. De traders worden dus uitgesloten waardoor er meer overblijft voor de boer.

Een belangrijk aspect is transparantie en samenwerking met gelijkwaardige partners die elkaar kennen, samen problemen en misstanden aanpakken en elke schakel in de keten ondersteunen. Transparantie vormt hierin de basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid. Een goede prijs draagt hier ook aan bij en stelt de producent in staat om verder te investeren in kwaliteit en duurzaamheid… Zo zorg je dat hij niet slechts overleeft maar kan groeien. Ook mooi: we maken alle koopcontracten van boer tot brander inzichtelijk. Transparanter kan niet! De prijs wordt transparanter door het verkleinen van de keten. We beperken onnodige schakels in de keten en we werken uitsluitend met Direct Trade contracten. De contactgegevens van de boer en alle schakels in de keten worden duidelijk op onze website weergegeven voor controle… We hebben zelfs QR-codes op de verpakkingen die gekoppeld zijn aan een webbased koffiepaspoort.

Een belangrijke beweging die je ook steeds meer ziet, is biologisch verbouwen. Door biologisch te verbouwen zet je de eerste stap richting verantwoord koffie produceren. Je beweegt weg van monocultuur, ontbossing en kunstmatige toevoegingen. Dit dwingt je om naar het systeem te kijken, met je organische afvalstoffen om te gaan, en vragen te stellen over wat je bodem nodig heeft en hoe je dit zelf kunt produceren. Het is de eerste stap naar een voedselbossysteem, dat een sterke klimatologische impact heeft. In Colombia wordt momenteel een trainingscentrum voor biologische mest- en bestrijdingsmiddelen gebouwd… Dit gebeurt in samenwerking met zowel Nederlandse als Duitse NGO’s, waar This Side Up, onze partner in de inkoop van koffie, de bemiddelde partij is.

Tot slot werken we steeds meer met circulaire verpakkingen. In plaats van verpakkingen in zakken en dozen, slaan we de koffie op in tonnetjes van 5 kg die worden hergebruikt en een lange levensduur hebben.

Deze column is helaas te kort om alles tot in detail toe te lichten of er verder in te duiken. Maar ach… de koffie staat klaar.

Ik wens jullie fijne feestdagen en mijn tip: zie ieder eerlijk bakje koffie in 2024 als cadeautje. Je betaalt misschien iets meer, maar je maakt direct impact voor de boeren en het klimaat. En dat is pas echt een mooi cadeau.

Hendrik Blom - Black Coffee and Supplies & Special Roast (koffiebranderij op Isselt in Amersfoort)
Reageren kan via hendrik@blackcoffeeandsupplies.nl

Nieuws

Christmas Γ  la Carte - Column Hendrik Blom (Black Coffee and Supplies)

Zakelijke Dienstverlening