Content XL Potlood #54 Robert van Laar – Christelijke Muziek- en Showband Juliana Amersfoort

Amersfoort, woensdag 14 september 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Robert van Laar van Christelijke Muziek- en Showband Juliana Amersfoort. 

Ten eerste, wat leuk dat ik het XL-Content potlood mocht ontvangen van Mireille Hoekstra. Als trots bestuurslid Commerciële Zaken van de Muziek- en Showband Juliana, welke nu 96 jaar jong is, zijn wij nog steeds springlevend en vernieuwend.

Graag wil ik twee meningen of stellingen delen, welke het woord muziek bij mij oproept en welke natuurlijk gelinieerd zijn aan de Muziek- en Showband Juliana. Muziek is goed voor de gezondheid en muziek verbindt. Laten we beginnen met de laatste mening of stelling, want deze sluit mooi aan bij ons lidmaatschap van Content Amersfoort. Verbinden proberen wij als vereniging, midden in de Amersfoortse gemeenschap en omgeving, door onder andere jeugd en mensen met een verstandelijk beperking kennis te laten maken met muziek en/of het bespelen van een muziekinstrument.

Wat daarnaast ook mooi is, is dat deze verbinding kan leiden tot vriendschappen voor het leven. Dat heb ik zelf mogen ervaren. Als 9 jarige jongen liep ik bij deze vereniging binnen om een muziekinstrument te gaan spelen. Muziek was waarvoor ik binnen kwam lopen maar, kort daarna ontstonden al de eerste vriendschappen die tot de dag van vandaag nog steeds bestaan. Persoonlijk vind ik dat een zegen en zijn deze vriendschappen voor mij heel erg waardevol. Doordat ik al op jonge leeftijd bij de vereniging kwam, groei je met elkaar op en doorloop je samen de verschillende levensfases, met alles wat daarbij komt kijken. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld én je bent er voor elkaar wanneer dat nodig is.

De afgelopen twee corona jaren waren, voor ons als vereniging, natuurlijk niet makkelijk. Voor het eerst geen repetities, optredens of uitvoeringen… ineens stond alles stil. Dit was heel vreemd. Als bestuur probeer je natuurlijk om zoveel mogelijk contact te houden met je leden. Digitale (muziek)bijeenkomsten en heldere duidelijke communicatie, dat is alles wat we konden doen. Ik ben ervan overtuigd dat de bijzondere vriendschappen en het samen maken van muziek ervoor hebben gezorgd dat wij gelukkig goed en gezond door deze tijd zijn heen gekomen. De leden waren er nog steeds toen we dit jaar eindelijk weer onze activiteiten konden en mochten opstarten en elkaar weer fysiek konden treffen.

De tweede mening of stelling, muziek is positief voor de gezondheid.
Alleen het luisteren naar muziek heeft al een positieve invloed op onze hersenen. Het maakt op alle leeftijden herinneringen los. Ook zorgt muziek voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress. Door zelf muziek te maken wordt ook de emotionele ontwikkeling gestimuleerd. Zo leer je over gevoelens, samenwerken en ontwikkel je creativiteit. Ook bij diverse ziektes kan muziek een helend effect hebben. Bij een beroerte aan de linkerkant van de hersenen bijvoorbeeld krijgen mensen afasie, ze weten wel wat ze willen zeggen, maar kunnen het niet. Zingen kan deze mensen helpen om de spraak weer op gang te helpen. Ook bij mensen met Alzheimer kan muziek helend werken.

Wanneer je dit zo leest zou toch eigenlijk iedereen de mogelijkheid moeten hebben, of krijgen, om muziek te kunnen maken. Helaas blijkt dat in de praktijk toch niet altijd het geval te zijn. Desinteresse of het ontbreken van de financiële middelen zijn daar onder andere debet aan. Ondanks dat, kunnen jong en oud of mensen met een (licht) verstandelijke beperking bij onze vereniging terecht.

Het potlood geef ik graag door aan Shaquille Maarschalkerweerd van Shaquille M Fotografie.


Nieuws

Content XL Potlood #54 Robert van Laar – Christelijke Muziek- en Showband Juliana Amersfoort

Fun & Entertainment