100-jarig jubileum Lok Installaties!

Amersfoort, woensdag 5 juli 2023

Sinds november 2022 is Lok Installaties in Amersfoort gevestigd. Betekent dat dat we te maken hebben met een jong bedrijf? Aan de ene kant wel, gezien de vooruitstrevende houding intern en de moderne uitstraling naar buiten toe. Maar aan de andere kant niet, aangezien dit prachtige familiebedrijf in februari alweer zijn 100-jarig bestaan vierde. Roelof Lok is de vierde generatie die leiding geeft aan de Amersfoortse vestiging, en aan zijn zijde vinden we Björn Groen in 't Wout. Het is hoog tijd om deze nieuwe gezichten in de Keistad eens aan de tand te voelen, ter ere van deze bijzondere mijlpaal van 100 jaar!

We treffen beide heren aan de koffietafel op de Maanlander 31 in Amersfoort. De bekende Amersfoorters zullen zich nu meteen afvragen: ‘Maanlander 31… Ken ik dat niet ergens van?’ Dat klopt, want Lok Installaties zit in het pand waar voorheen Drukkerij de Gans gevestigd was. ‘We horen het heel vaak. En dat is mooi want Drukkerij de Gans was ook een familiebedrijf. Zodoende is dat DNA toch een beetje behouden gebleven.’

Beste Roelof en Björn, gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal! Roelof; hoe is het 100 jaar geleden begonnen?
Het begon allemaal met mijn overgrootvader, “opa Lok”. Hij was een harde werker en begon in 1923 een loodgietersbedrijf, waar alles nog met de hand gemaakt werd. Het waren lastige tijden, maar hij kon de onderneming doorgeven aan de volgende generatie. En hier zitten we dan, een eeuw later.

En wat is Lok Installaties vandaag de dag?
Lok Installaties is tegenwoordig een moderne en veelzijdige onderneming in de technische installatiebranche. We zijn gespecialiseerd in een breed scala aan diensten, van elektra, werktuigbouwkundige installaties en loodgieterswerk tot onder andere het installeren van airconditioning, warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast helpen we klanten bij hun verduurzamingstrajecten en energie-efficiënte oplossingen. Als totaalinstallateur bieden we een compleet pakket aan, van ontwerp en installatie tot onderhoud en exploitatie.

Roelof, jullie zijn een echt familiebedrijf. Kun je daar iets meer over vertellen?
Absoluut, Lok Installaties is een familiebedrijf in hart en nieren. We zijn al vier generaties lang bezig met techniek en installaties. Het is mooi om te zien dat de passie voor dit vak van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wat ik ook mooi vind, is dat we een soort familiegevoel hebben weten te creëren onder onze medewerkers. We zorgen voor elkaar, voelen de verbondenheid en werken samen naar het beste resultaat voor onze klanten.

Jij bent de 4e generatie. Maakt dat je trots? Of voel je daardoor ook een flinke verantwoordelijkheid?
Het is een mix van beide, zou ik zeggen. Het maakt me ontzettend trots om te zien waar we nu staan en om deel uit te maken van deze geschiedenis. Maar het brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Je wilt de tradities en het vakmanschap doorgeven aan de volgende generatie, maar tegelijkertijd ook blijven innoveren en vooruitkijken. Gelukkig hebben we een fantastisch team dat ons daarbij helpt.

Jullie zijn sinds een klein jaartje ook gevestigd in Amersfoort. Bevalt het?
Ja, het bevalt ons uitstekend in Amersfoort. We hebben een prachtige locatie gevonden in het pand waar voorheen Drukkerij de Gans zat. Bovendien is Amersfoort een stad met veel dynamiek en potentie, wat goed past bij onze ambities. We kijken ernaar uit om hier verder te groeien en onze klanten ook in deze regio van dienst te zijn.

Björn, wat is jouw rol in Amersfoort? En welke doelstellingen heb je voor komend jaar?
Ik ben actief in de rol van Service coördinator en mijn taak is om Lok te ondersteunen bij de groei van de tweede vestiging. Dit betekent dat we onze naam op de lokale markt willen vestigen. We willen graag groeien naar een vestiging met 80-100 medewerkers en een mooie orderportefeuille. Lok wil haar relaties ontzorgen en bijstaan in hun verduurzamingstraject van bijvoorbeeld hun woning of complex. Denk hierbij aan een serviceovereenkomst voor bijvoorbeeld de warmtepomp of de PV-installatie. Maar ook voor advisering en begeleiding bij de eerste ingrepen zoals het aanbrengen van ledverlichting tot het energieneutraal, ook wel bekend als “gasloos”, maken van hun complex staan we klaar met advies.

Dit laatste is al gerealiseerd in ons eigen complex op de Maanlander in Amersfoort. Aangezien Amersfoort de tweede vestiging is van Lok en we dit kunstje jaren geleden al hadden uitgevoerd bij de vestiging in Bodegraven, draaiden we onze hand hier niet voor om.

Op welke manier kijken jullie naar de toekomst?
Onze wens is om een landelijk dekkend netwerk met meerdere vestigingen op te bouwen. We zien dat er steeds minder technisch personeel beschikbaar is en proberen slim in te spelen op deze ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het op afstand monitoren van installaties, processen en gebouwen.

Bij Lok Installaties hechten we veel waarde aan verbondenheid, een van onze kernwaarden, wat zich uit in het feit dat wij en onze relaties voor lange tijd aan elkaar verbonden zijn. We streven ernaar om een vertrouwensband op te bouwen, wat de kernwaarde ondernemerschap onderstreept. Deze twee kernwaarden vormen samen met onze derde, samenwerking, ons 'LOK DNA'.


Nieuws

100-jarig jubileum Lok Installaties!

Bouw & Maakindustrie