Saturday Interview - Shaquille Maarschalkerweerd - Shaquille M Fotografie

Amersfoort, zaterdag 9 december 2023

Goedemorgen! In het Saturday Interview van vandaag stellen we jullie voor aan Shaquille, een getalenteerde fotografe wiens passie voor fotografie duidelijk tot uiting komt in haar werk. Shaquille is geen onbekende bij onze Content-evenementen, en we kijken uit naar haar bijdrage als fotografe tijdens het Content Kerstgala aanstaande maandag. "Er zijn maar weinig dingen waarvoor je me echt wakker mag maken, haha," vertelt Shaquille. "Vroeger ging ik nog uit in het centrum van Amersfoort, maar nu kies ik voor een goede nachtrust. Als ik toch iets moet kiezen, dan is het voor een noodgeval of voor chocola, roze koeken en winterglow thee."


Ontdek haar visie op de woningmarkt, haar ideeën voor de stad als ze een dag burgemeester zou zijn, en dé tip voor een gezonde werkprivébalans: "Maak je niet te veel zorgen, uiteindelijk komt alles goed..."

Geniet van het interview en een prachtig weekend!

Goedemorgen Shaquille, waar mogen we jou ’s nachts voor wakker maken?
'Er zijn maar weinig dingen waarvoor je me echt wakker mag maken, denk ik haha. Omdat ik zoveel werk, zijn mijn nachten heilig. Waar ik vroeger nog in het centrum van Amersfoort uitging, kies ik nu voor een heerlijke nachtrust. Als ik iets zou moeten kiezen, dan is het waarschijnlijk voor een noodgeval of voor chocola, roze koeken en winterglow thee. Laten we het maar op chocola, roze koeken en de thee houden.'  

Als fotograaf zie je de wereld vaak door een andere lens. Wat is de meest recente uitdaging waarmee je te maken hebt gehad in je fotografie?
'Ik denk dat een uitdaging het inplannen van nabewerkingstijd is. De laatste tijd stromen de opdrachten lekker binnen, en dan denk ik soms: niet te vol plannen! Want ik heb natuurlijk ook tijd nodig voor de nabewerking, die vaak zelfs twee keer zo lang duurt als de shoot zelf. Ik lever alles meestal binnen een week aan, maar vanaf het nieuwe jaar ga ik toch maar 1,5 week aanhouden. Vooral als ik, zoals komende week, 7 opdrachten heb lopen, is die extra tijd erg belangrijk!'  

Wat is jouw guilty pleasure?
'Een aantal van mijn guilty pleasures zijn heel hard meezingen met "Wannabe" van de Spice Girls, kerstfilms kijken in de zomer, de kerstboom opzetten op 1 november en roze koeken eten. Toen ik een keer terugkwam van een reis, had mijn vriend roze koeken meegenomen naar het vliegveld. Voordat we het vliegveld verlieten, was het hele pak natuurlijk al op.'  

Wat is het vreemdste dat je ooit moest doen om die perfecte foto te krijgen?
'Nou, ik moet tijdens het fotograferen regelmatig op wankele dingen staan en op richeltjes balanceren, maar ik lig vooral veel op de grond. Op dat moment maakt het me allemaal niet uit. Dit jaar heb ik echter een grote blunder begaan. Ik was zo druk bezig met het fotograferen van een bruiloft dat ik tijdens de geloften, in mijn poging het perfecte shot te krijgen, achteruit liep en zo over een stoepje struikelde, waar ik bijna een meter naar beneden viel. Ik kon er niet meer uitkomen zonder de hulp van het bruidspaar.'  

Waar haal jij je creatieve inspiratie vandaan?
'Ik moet zeggen dat het bedenken van ideeën voor mij best een natuurlijk proces is. Ik merk bepaalde dingen op en kom snel tot ideeën. Toen ik regelmatig met een editor van de Volkskrant samenkwam om mijn werk te bespreken, merkte hij al op dat mijn concepten heel sterk waren en dat ik daar meer mee zou moeten doen. Natuurlijk licht inspireert mij ook enorm, dat is waar ik voornamelijk mee werk. Buiten kan ik helemaal opgaan in de lichtval en schaduwen. Over een week heb ik twee mini-shootochtenden gepland waarbij ik in Den Treek koppels en gezinnen portretteer. De manier waarop het licht zich tussen zonsopkomst en de middag ontwikkelt, is werkelijk fantastisch!'  

Wat is jouw favoriete plekje in Amersfoort?
'Welke plek niet! Ik ben opgegroeid in Kattenbroek en Hoogland en heb daar prachtige en fijne herinneringen aan. Maar ons stadscentrum staat toch echt op nummer één. Ik maak graag een wandeling door het stadspark, langs Monnickendam, dan het bruggetje over en langs de Muurhuizen. Mijn wandeling sluit ik vaak af met een kopje thee en een chocoladetaartje bij Alberts.'  

Er is veel problematiek in de wereld. Wat houdt jou het meeste bezig?
'Er gebeurt zoveel in de wereld dat het soms lijkt alsof alles uit elkaar valt. Als ik kijk naar Nederland en mijn persoonlijke situatie, springt de woningmarkt er echt uit. Of je nu wilt huren of kopen, het lijkt bijna onmogelijk. Na een lange zoektocht, waarbij ik vaak werd overboden, wonen mijn partner, onze katten en ik sinds april in een appartement dat we via vrienden konden kopen. We hebben veel geluk gehad, maar dat geldt niet voor iedereen. Veel mensen om me heen worstelen met het vinden van een woning en keren noodgedwongen terug naar hun ouderlijk huis.' 

Stel je bent burgemeester van Amersfoort, en je zou iets mogen aanpassen. Wat zou je dan doen?
'Belastingen afschaffen voor ondernemers, dat zou wat zijn haha. Ik heb zelf een uniek idee in gedachten waarin ik horeca, cultuur, kunst en ondernemerschap samen wil brengen. Zo’n plek mis ik in Amersfoort. Als ik burgemeester was, zou ik actief op zoek gaan naar initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan de stad. Ook zou ik de verjaardag van Amersfoort, die toevallig ook mijn verjaardag is, tot een officiële feestdag maken waarop iedereen vrij is.'  

Heb je een tip vanuit jouw vakgebied voor collega-ondernemers?
'Maak je niet te veel zorgen, uiteindelijk komt alles goed! Als ondernemer merk ik dat ik me vaak druk maak, omdat je alles natuurlijk zo perfect mogelijk wilt doen, maar dat lukt niet altijd. Wat dan belangrijk is, is voldoende rust en een fijne thuisbasis. Of dat nu met een partner is, alleen, met een huisdier of zonder. De balans tussen werk en privé is heel belangrijk en daar schiet ik zelf ook wel eens in tekort, gedreven door enthousiasme en motivatie. Ik denk dat veel mensen dit wel zullen herkennen.'  

Tot slot: met welke lokale ondernemer zou je wel eens een dagje willen ruilen?
'Het liefst zou ik met iedereen wel een dagje willen meelopen! Soms wou ik dat ik als een vlieg op iemands schouder kon zitten om mee te kijken. Gelukkig biedt Content Amersfoort mij de kans om mee te gaan op bedrijfsbezoeken. Als ik toch iemand specifiek moet kiezen, dan zou het iemand uit de horecasector zijn, om over mijn idee te praten dat ik bij vraag 8 noemde. Daarnaast zou ik ook wel met de burgemeester willen overleggen, hoewel die waarschijnlijk niet als ondernemer telt.'