Saturday Interview - Burgemeester Lucas Bolsius

Amersfoort, zaterdag 16 december 2023

HIEPERDEPIEP….. Hoera! Onze Burgemeester – Lucas Bolsius – viert vandaag zijn 65e verjaardag! En jawel: speciaal voor deze gelegenheid maakte hij tijd voor ons befaamde Saturday Interview. Hoe leuk is het om de burgemeester eens van een heel andere kant te leren kennen!?

Wist je bijvoorbeeld dat je hem ’s nachts wakker kan maken voor slagroomsoesjes? En dat zijn favoriete plekje in Amersfoort onderaan de Utrechtseweg is. Zijn droom? “Dat is toch wel een klein rolletje spelen in de fantastische serie Oogappels.”

Goedemorgen burgemeester, gefeliciteerd met uw 65e verjaardag. Wat een prachtige mijlpaal! Toch is onze eerste vraag op zaterdagochtend altijd: waar kunnen we u voor wakker maken midden in de nacht?  
"Een zelfgemaakt slagroomsoesje."

Op welke wijze viert u vandaag uw verjaardag?
"Alhoewel het een kroonjaar is gaat het leven van de familie Bolsius door; er zal zeker een gebakje worden gegeten, maar er is een grote kans dat ik op deze dag langs de kant sta in Thialf om een van mijn kinderen te zien schaatsen."

Wat is uw hoogtepunt tot dusverre als burgemeester van Amersfoort?
"Er zijn momenten waar ik als burgemeester individuele inwoners heb kunnen helpen op een belangrijk punt in hun leven. Met goede reden blijft dat dan onbekend en op de achtergrond, maar voor mijzelf voelt dat dan als minstens zo’n hoogtepunt als een fantastische Koningsdag."

In welke film had u de hoofdrol kunnen spelen?
"Kunnen of willen? De film 'Samen uit Samen thuis' van Louis de Funes ken ik woord voor woord en zou ik kunnen naspelen. En Bennie Stout is een sinterklaasfilm waar een burgemeester in zit waar ik met de familie erg om kan lachen. Maar mijn droom is toch wel om een klein rolletje te spelen in de fantastische serie Oogappels."

Wat is uw favoriete plekje in Amersfoort?
"Op de fiets, onderaan de Utrechtseweg, net voordat je omhoog moet. Het gevoel dat je weet dat je het kan en dat ik bovengekomen bijna thuis ben."

Het jaar 2024 nadert met rasse schreden. Waar kijkt u naar uit?
"De Olympische Zomerspelen! Puck Pieterse en Femke Bol, ik kan niet wachten om te zien of ze daar het verschil gaan maken."

Hoe viert u meestal de feestdagen?
"Op kerstavond naar de Ansfriduskerk. En met het gezin de tafel dekken met alles erop en eraan en uitgebreid tafelen en met elkaar thuis zijn. Het is niet uit te sluiten dat er een potje Zwiepen (kaartspel, red.) wordt gespeeld."

Hoe kijkt u aan tegen het ondernemersklimaat in Amersfoort?
"Afgelopen tijd heb ik heel wat familiebedrijven ontmoet: ik zie daar de drive om verantwoordelijkheid te nemen voor naasten en mensen in dienst, ook al komen alle uitdagingen die een bedrijf heeft op ze af; zoals inflatie, corona en een veranderende wereld."

Als u geen burgemeester was geweest, dan was u……  
"Banketbakker. Vandaar de zelfgemaakte slagroomsoesjes. En anders sportverslaggever, quizmaster of diplomaat."

Tot slot, en ook steevast de laatste vraag die we elke zaterdag stellen: met welke ondernemer in Amersfoort zou u een dagje willen ruilen?  
"Ik twijfel tussen Jeroen Stomphorst, als sportverslaggever, en Marco Nijtmans, de patissier, om weer nieuwe technieken te leren. Kan ik ook met beide eens ruilen?"