Saturday Content Interview – Sander van der Horn | Studio DDO

Amersfoort, zaterdag 26 november 2022

Goedemorgen! De laatste zaterdag van november starten we met de creatieve Amersfoortse ondernemer Sander van der Horn van Studio DDO. Sander is gek op Frankrijk en is ook erg blij met zijn portfolio. 'Maar nog eens een albumhoes ontwerpen voor een groot artiest, dat lijkt me echt fantastisch!'  Sander zou ook graag eens met een echte stylist op pad willen, want zijn kledingsmaak is – naar eigen zeggen – echt belabberd. Veel plezier maakt hij met zijn DDO-compagnon Ray achter de draaitafel als dj-duo De Nachtparels en met zijn goede vriend, fotograaf Clemens Rikken: ‘Laatst waren we voor een fotoreportage, over bijzondere Elvis fans, samen een paar dagen op pad in België. We kwamen in de meest hilarische situaties terecht.'

Goedemorgen Sander, de eerste vraag op zaterdagochtend: waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
'Goedemorgen allemaal! De kans is groot dat ik al wakker ben, ik slaap meestal erg weinig, maar als ik dan toch slaap, dan mag je me wakker maken voor een moeilijke Franse arthouse film of een concert van Wilco of Andrew Bird.'

Als je hier niet zou wonen, in welk land zou je dan het liefst stranden?
'Zonder twijfel: Frankrijk. Daar kom ik zo graag en ik vertrek altijd weer met tegenzin terug naar Nederland. Ooit zou ik daar graag een tweede huis hebben, in een kleine stad in de Auvergne of de Languedoc.'

Welke uitdaging ga je als ondernemer bij Studio DDO momenteel te lijf?
'We hebben verschillende uitdagingen op dit moment. Zo is onze energierekening momenteel hoger dan de huur die we voor ons prachtige – maar niet zo goed geïsoleerde – kantoor betalen. Dat is best even schakelen. Maar, het kan altijd erger en we zijn natuurlijk blij dat we geen bakkerij zijn gestart, want die beroepsgroepen hebben het pas echt zwaar. Een andere hele mooie uitdaging waar we momenteel onze handen aan vol hebben, is een prachtig identiteitsvraagstuk waar we in de regio veel van gaan merken. Helaas kan ik er nog niet al te veel over zeggen, maar ik verwacht dat het met een paar weken openbaar wordt en dat we elkaar dan zeker wel weer even spreken!'

Voor welk bekend persoon of bedrijf zou je weleens een klus/project willen doen?
'Ik ben erg blij met ons portfolio en met al onze opdrachtgevers, maar als mijn werk en mijn grote passie voor muziek samenvallen, dan is dat toch wel een cadeautje. We werken voor muziekpodia als Kosmik en FLUOR en ook voor gave evenementen als Musica Mundo en het Amersfoort Jazz festival. Hier ben ik erg trots op en ik zou graag meer van dat soort opdrachten willen doen. We werken nu aan de poster voor een theatertour van misschien wel één van de beste zangeressen die we in Nederland hebben, ook dat smaakt naar meer! Verder lijkt het me fantastisch om eens een albumhoes te mogen ontwerpen voor een artiest als Wende Snijders, Eefje de Visser, Typhoon, Diggy Dex of Jett Rebel.'

Wat vind je het mooiste aan ondernemen?
'Het mooiste aan ondernemen is dat ik bij verschrikkelijk veel bedrijven en organisaties over de vloer kom en bijna elke dag iets nieuws mag leren. Dat kan echt van alles zijn: communicatievraagstukken, organisatiestructuren, productieprocessen of iets totaal anders. Die kennis komt vervolgens altijd wel een keer van pas bij een volgende ontmoeting en dat levert dan weer een nieuw gesprek op. Dat kan bij een prospect of een opdrachtgever zijn, maar ook in de tandartsstoel.'

Wat is je favoriete plek in Amersfoort, Leusden of Hoevelaken?
'Mijn favoriete plek is al ruim twintig jaar Kafé Van Zanten, dé plek waar iedereen welkom is en zichzelf mag zijn. Met stip op nummer twee staat Velvet, de platenzaak aan het Havik. Ik kom er graag voor mooie nieuwe releases of tweedehands pareltjes. Wanneer ik bij Velvet ben geweest wandel ik ’t liefst ook meteen even binnen bij The Rock ’n Roll Store, schuin aan de overkant, aan het begin van de Krommestraat. Soms heb ik een setje snaren nodig of een nieuwe plectrum, maar meestal ga ik er zomaar even langs voor een kop koffie met eigenaar Camiel. Ondertussen vergaap ik me dan aan de vintage gitaren in de zaak.'

Waar kunnen we je het hardst mee aan het lachen maken?
'Dit vind ik een moeilijke vraag, ik ben namelijk niet echt een lachebekje geloof ik. Wel heb ik echt veel plezier als ik samen met mijn DDO-compagnon Ray achter de draaitafel sta als dj-duo De Nachtparels. Ook met mijn vriend Clemens Rikken – fotograaf – kan ik ontzettend plezier hebben. Laatst waren we voor een fotoreportage over bijzondere Elvis-fans samen een paar dagen op pad in België. We kwamen in de meest hilarische situaties terecht.'

Wat heb je al jaren willen doen, maar is nog steeds niet gebeurd?
'Ik zou nu uitslapen willen zeggen, maar dat is niet zo professioneel. Nu even serieus, ik heb een hele belabberde kledingsmaak. Dat vind ik echt. Ik kan met jaloezie kijken naar goed geklede mannen, ik noem geen namen, maar jullie kennen ze wel. Ik zou wel eens met een echte stylist op pad willen. Iemand die laat zien welke kleding nu echt goed bij me past, bij mijn figuur, leeftijd en karakter. En dan wil ik ook leren hoe ik die kleding vervolgens weer goed kan combineren.'

Wat is je leukste bedrijfsfeest of teamuitje ooit geweest?
'Nog niet zo lang geleden bezochten we met onze vrienden van Drukkerij Klomp, de Design Week in Eindhoven. Dat was echt fantastisch. Ook koester ik mooie herinneringen aan het feest dat we vierden na de verhuizing van DDO naar de Stadsring. Maar nu ik er zo over nadenk, is het eigenlijk wel weer eens tijd voor een feestje … ik kom hier op terug!'   

Met welke ondernemer zou je wel eens een dagje willen ruilen?
Ik zou wel eens een dagje willen ruilen met Sijmen Stronks, één van de eigenaren van Kultlab. Dit is het bedrijf achter Into The Woods, Lepeltje-lepeltje en Wildenburg. Het lijkt me fantastisch om de hele dag met festivals en feesten bezig te mogen zijn. Er is ook nog iemand anders die ik enorm respecteer maar met wie ik beter niet zou kunnen ruilen, ik help zijn bedrijven dan simpelweg direct om zeep haha. Ik heb het dan over Bülent Yokus, eigenaar van onder andere Hoog Vuur, Weltevree en Dara. Ik heb veel respect voor hem en voor zijn werk. Het is echt knap dat hij tegelijkertijd op zoveel uiteenlopende terreinen zó succesvol kan zijn. Dat vind ik een indrukwekkend voorbeeld van multitasking. Hij krijgt van mij een diepe buiging!'