Saturday Content Interview – Niels van der Schans | Wijnhuis van Druiven

Amersfoort, zaterdag 8 juli 2023

Bij de evenementen van Content is Niels van der Schans van Wijnhuis van Druiven al bijna niet meer weg te denken. Afgelopen donderdag schitterde hij nog achter de bar met zijn prachtige wijnen op ons Content Summer Event. Vandaag zet hij de wijn even opzij en gaat hij zitten voor ons Saturday Interview.

Niels neemt ons mee op een boeiende reis door zijn wereld van wijn en ondernemerschap, met anekdotes over Italiaanse wijnreizen en zijn mooie herinneringen aan Kaapstad. 'Ik heb twee jaar geleden kennis gemaakt met de Piemonte in Noord-Italië. In een week tijd heeft deze bestemming zoveel indruk op me gemaakt dat ik zeker terugga.' Verder praten we over de leuke en minder leuke kanten van het samenwerken met zijn vader, de keuzes die hij maakt in het runnen van Wijnhuis van Druiven en onthult Niels zijn wens om een dagje te ruilen met Rob Hakvoort van Facility Service en FAC. Maar waarom juist met Rob? Dat en meer lees je in dit interview!


Goedemorgen Niels, het antwoord kunnen we waarschijnlijk wel raden, maar vertel: waar kunnen we jou midden in de nacht voor wakker maken?
‘Dan doelen jullie waarschijnlijk op een goed glas wijn …? Vader Jan gaf in een van de eerste Saturday Interviews al aan dat ze hem wakker konden maken voor een prettig fysiek onderonsje, de appel valt niet heel ver van de boom.’

De zomervakantie staat voor de deur. Wat is jouw favoriete vakantieland? En ga je daar dit jaar ook heen?
'Ik heb twee jaar geleden kennis gemaakt met de Piemonte in Noord-Italië. In een week tijd heeft deze bestemming zoveel indruk op me gemaakt dat ik zeker terugga. Dit jaar nog? We gaan het zien.'

Wat is jouw fijnste wijnmoment ooit? '
'In 2014 werkte ik drie maanden als vrijwilliger in een township in Kaapstad. Mijn ouders kwamen een week op bezoek en we gingen graag naar Den Anker aan het Waterfront. Op deze prachtige plek maakte ik kennis met de wijnen van Jordan. Niet de mooiste wijnen die ik ooit heb gedronken, maar wel onvergetelijk door de ambiance en het gezelschap.'

Welke uitdaging ga je momenteel te lijf met Wijnhuis van Druiven?
'We zijn met Van Druiven door de pioniersfase heen en we groeien, iets wat we in een versneld tempo willen blijven doen. Dit jaar trekt mijn vader zich operationeel terug, dus moeten we bepalen hoe we verder gaan. Dit geldt zowel op strategisch niveau als op operationeel niveau: hoe gaan we de rol van mijn vader opvangen?'

Wat maakt het leuk om samen te ondernemen met je vader?
'We hebben altijd een goede band gehad. Samenwerken heeft de relatie veelomvattender en complexer gemaakt, en het was en is niet altijd even gemakkelijk. Maar inmiddels weten we ook zakelijk wat we aan elkaar hebben, wat meer rust geeft in onze persoonlijke relatie. Hij kent me door en door en voelt feilloos aan wanneer hij moet bijspringen. Ik vind het heerlijk om hem in mijn buurt te hebben, hij staat altijd voor mij klaar, zowel zakelijk als privé.'

In welke film had je de hoofdrol kunnen en willen spelen?
'Matthew McConaughey in de film "The Gentleman". De manier waarop deze man zijn filmkarakter niet alleen speelt, maar ook belichaamt, vind ik fascinerend. Het lijkt me ook heerlijk om tijdelijk een foute drugsbaas te spelen.'

Hebben jullie een ondernemerstip voor collega-ondernemers vanuit jullie vakgebied?
'Als ondernemer moet je rijpen en dat kost tijd, net als wijn. Het is een cliché, maar ga voor kwaliteit boven kwantiteit. In mijn laatste column voor Content à la Carte ga ik uitgebreid in op het hoe en waarom van kwaliteit in de wijnwereld.'

Wat kunnen we nog van Wijnhuis van Druiven verwachten komende jaren?
'We gaan vol gas door zoals jullie ons kennen. Ook binnen de Content. En wat onze nieuwe strategische keuzes straks zijn, gaan jullie vanzelf zien en beleven.'

Wat stop je als eerste in je koffer voor vakantie?
'Het lijstje waarop staat wat ik allemaal mee moet nemen... oeps. Hier spreekt de ADHD'er...'

Tot slot: met welke Amersfoortse ondernemer zou je wel eens een dagje willen ruilen?
'Met Rob Hakvoort van Facility Service en FAC, zodat ik onze legendarische dinertjes een keer vanaf zijn kant kan ervaren, haha!