Saturday Content Interview - Jeroen de Greeff | Alberts Eten & Drinken

Amersfoort, zaterdag 20 mei 2023

'Amore per l'Italia e passione per l'ospitalità'. Zo zou je het gesprek met Jeroen de Greeff - eigenaar van restaurant Alberts Eten en Drinken - kunnen omschrijven. Jeroen zet zich samen met zijn compagnon Wouter te Loo dagelijks in om gasten een onvergetelijke culinaire ervaring te bieden in hartje Amersfoort. 'Het avontuur met Wouter begon in 2014 en we vullen elkaar nog steeds perfect aan.' De avontuurlijke geest van Jeroen blijkt niet alleen uit zijn ondernemerschap. Hij ziet zichzelf namelijk al schitteren in de films van Quentin Tarantino en houdt van Italiaanse streken en tradities. Met een goed glas wijn in de hand kijkt hij na een lange werkdag graag uit over het bruisende Hof, en ondanks de uitdagingen van de coronapandemie blijft zijn optimisme en passie voor de horeca in stand: 'We zijn gelukkig nog steeds onmisbaar'. Inspiratie zoekt hij bij andere succesvolle ondernemers, zoals Salt Bae. En hoewel hij droomt van nieuwe ondernemingen, gaat zijn bewondering vooral uit naar zijn creatieve vrouw Inge. 'Haar creativiteit en didactisch vermogen zijn ongeëvenaard.'

Goedemorgen Jeroen! Vertel: waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
'Als je zegt dat we naar Italië gaan! Ik hou van dit land, de streken, het eten, het drinken, de tradities ... We gaan er minimaal één keer per jaar naar toe, ik raak er nooit uitgekeken!'

Hoe zijn Wouter en jij als compagnons bij elkaar gekomen en wat maakt jullie samenwerking uniek en succesvol?
'Het was in de tijd dat ik samen met Robin Rijnders – Black Coffee and Supplies – Café 't Binnenhof had en door Drankenhandel Scheerder werd benaderd om het oude woonhuis van de familie Alberts in te huren en te exploiteren als restaurant. Ik zocht een echte – restaurant man – als compagnon en gelukkig kwam ik Wouter tegen. We deelden dezelfde visie en het avontuur kon beginnen. In 2014 hebben we de deuren geopend. Het klinkt cliché, maar als het om ondernemen gaat vullen we elkaar aan waar het moet en laten we elkaar vrij waar het kan.'

In welke film had jij de hoofdrol kunnen of moeten spelen? 
‘Ik denk dat ik wel in iedere film van Quentin Tarantino zou willen spelen! Bombastische verhalen met hilarische details, absurdistisch soms, maar altijd goed in elkaar gezet; daar zou ik wel bij willen horen haha.’

Wat is het memorabelste moment dat je bij Alberts hebt meegemaakt? 
'Na bijna 9 jaar Alberts zijn er veel mooie, trotse, gekke en soms ook ontroerende verhalen te vertellen... Maar het meest memorabel zijn de drie keer dat we weer open mochten na de verplichte Coronasluitingen! De blijdschap van de gasten deden ons beseffen dat we er als horeca nog steeds toe doen en, ondanks dat de tijden aan het veranderen zijn, we nog steeds onmisbaar zijn.'

Hoe ontspan je na een lange werkdag? 
'Na een lange werkdag in de zomer is er niets fijner om voor de deur zelf nog een goed glas wijn te drinken, terwijl de uitgaansnacht in volle gang is en de honderden ‘stappers’ op de Hof gade te slaan. De Hof blijft fascinerend wat dat betreft: zoveel groepen Amersfoorters die het plein los van elkaar bezoeken en waarschijnlijk niet eens weet van elkaar hebben. Ik het over deze ‘stappers’, maar ook over de kerkbezoekers, marktbezoekers, terras bezoekers, de toeristen en het winkelend publiek; en we zien ze dan, – zoals de familie Alberts dat 50 jaar lang deed -, komen en gaan.'

Wat is jouw favoriete plek in Amersfoort? 
'Het verbaast me altijd weer als ik in De Flint of in de Fluor ben, hoe goed alles verzorgd is, als het gaat om programmering en professionaliteit. Dan waan ik me altijd in een grotere stad terwijl je ‘gewoon’ in Amersfoort bent. Als de tijd het zou toelaten zou ik ook graag wat vaker Theater De Lieve Vrouw willen bezoeken. Dit zijn allemaal prachtige venues die onze stad rijk is. Verder ben ik gek op de Eem, van de oude haven tot aan de Grote Melm ...'

Als je niet in de horeca zou werken, wat zou je dan doen? 
'Oei, dat is een lastige... Uiteindelijk ben ik naar de Hotelschool gegaan, maar de IVA was mijn plan B. Dus waarschijnlijk zou ik dan in de automotive business terecht zijn gekomen.'

Als je de kans zou krijgen om een beroemde chef-kok of horecaondernemer uit te nodigen voor een etentje bij Alberts, wie zou dat dan zijn?
'Ik zou dan Nusr-Et, alias Salt Bae willen uitnodigen. Hij is echt een exponent van deze tijd. Een restaurateur die door Instagram zijn business weet te ontwikkelen tot een internationaal imperium, heel inspirerend.'

Wat zijn jullie doelen voor de toekomst en hoe willen jullie je blijven ontwikkelen? 
'Na de coronacrisis en de crisis op de arbeidsmarkt hebben we ons andere restaurant, Jackie Brown, in 2022 verkocht om meer focus te kunnen hebben op Alberts. Consolidatie is het doel voor dit jaar en van daaruit gaan we nieuwe plannen ontwikkelen. Want ideeën voor nieuwe concepten razen altijd door mijn hoofd! Eigenlijk is er niets leukers dan het realiseren van een nieuwe zaak!'

Tot slot: met welke ondernemer (uit Amersfoort) zou je wel eens een dagje willen ruilen? 
'Ik zou wel een dag willen ruilen met Inge de Greeff, inderdaad: mijn vrouw. Ze is eigenaresse van Lykke Moodstore en creëert interieurontwerpen, doet allround stylingprojecten en geeft les aan de Interieur Academie en op het Cibap. Ik zou wel wat over haar creativiteit en didactisch vermogen willen beschikken.'