Anouska ontdekt 033!

📞 Mireille Hoekstra: ‘Hi Anouska, als gecertificeerd ademcoach laat ik je graag kennis maken met mijn werk! Lijkt het je leuk om mijn werk eens te ontdekken?
📞 Anouska Band: 'Hi Mireille, ik ben erg benieuwd wat er allemaal te leren valt op dit gebied! Ik zie je snel.’

Vandaag ben ik te gast bij Mireille Hoekstra, een gespecialiseerde adem & conflictcoach. In haar praktijk ondersteund zij mensen met onder andere depressies, burn-out, trauma’s, angststoornissen, slaapproblemen en hyperventilaties. Daarnaast helpt zij ook bij conflicten tussen aandeelhouders of op de werkvloer. Ik sta er vandaag blanco in en laat me graag verrassen.

Ademcoach
Wel heb ik mij al even verdiept in de verschillende ademhalingsoefeningen die Mireille aanbiedt. Voor mij persoonlijk denk ik dat het stukje ‘slaap’ mij wel verder zou kunnen helpen. Wanneer ik de praktijk binnenkom neem ik plaats aan de tafel en spreken Mireille en ik wat algemene zaken door. Daarna gaan we gelijk van start met een ademanalyse waar Mireille doelgericht naar mijn ademhaling zal kijken. Hieruit maakt zij gelijk al het volgende op.

De analyse
‘Je ademt voornamelijk vanuit je borstkas en een klein stukje vanuit je buik. Daarmee zie ik dat gevoel erg belangrijk is voor jou, maar je zit wel iets meer op ratio. Je bent spiritueel en dat ontwikkel je steeds meer. Ik denk ook dat de zwangerschap daar invloed op heeft. Verder zit je met je ademhaling redelijk in balans, er is eigenlijk weinig aan te verbeteren, hoe raar dat ook klinkt.

We gaan nu oefenen met een ademhaling die meer vanuit je buik komt. Hiervan ga je de ontspanning ervaren en daarnaast zorgt deze ademhalingstechniek ook voor een optimaal functioneren van je lichaam. Al je cellen zullen tijdens deze techniek namelijk reageren op de toevoer van zuurstof. Het niet vanuit je buik ademen heeft heel veel te maken met het afgesloten zijn van je gevoel. Vaak is er dan iets in je leven gebeurd waar je eigenlijk niet naar terug wilt. Dit afsluiten is heel makkelijk en doe je volledig onbewust. Je kunt nog steeds goed functioneren, maar de emotie zit wel opgeslagen in je lichaam. Met deze ademhalingstechniek breng ik je terug naar dat gevoel. De emotie wordt hierdoor opnieuw doorleeft en kan daarna goed worden afgesloten. Je opent als het ware een lade, leegt deze en daarna kun je hem rustig weer sluiten.’

Door naar de ademhaling
De analyse zit erop en het is tijd om te beginnen aan de ademhalingstechniek. Voordat we hieraan beginnen stelt Mireille mij nog een aantal vragen, ze heeft namelijk steeds meer het gevoel dat er toch iets ‘zwaarders’ vast zit in mij. Al snel gaat het over de scheiding van mijn ouders. ‘Ik zie meteen dat je ademhaling enorm omhoog schiet, dit is dus een onderwerp dat je liever vermijdt. Je kunt er wel makkelijk over praten, maar zodra je terug moet naar jouw eigen gevoel van tijdens deze scheiding, sluit je je af. Graag help ik je om samen met jou dit zware gevoel te verlichten.’

Door dit onderwerp alleen al te benoemen voel ik direct een reactie. Deze reactie maakt mij bewust en ik wil er ook graag mee aan de slag. Samen met Mireille ga ik dit proces aan en eventjes sluiten wij ons volledig af voor de buitenwereld.

Verlichting
Na 1,5 uur zit het erop en is de ademhaling sessie voorbij. Ondanks dat ik mijn persoonlijke verhaal liever niet in het openbaar deel, kan ik wel laten weten dat ik lichter en vrolijker uit de sessie ben gekomen. Ik voel echt dat ik het ‘gewicht’, dat ik al die tijd met mij mee heb gedragen, kwijt ben. Ik ben erachter gekomen dat het niet erg is om terug te gaan naar je gevoel of om je hiervoor open te stellen. Je kunt dat gevoel immers beter bewust doorleven dan wegstoppen. En zoals Mireille mij vertelde, uiteindelijk kom je dit weggestopte gevoel altijd ergens tegen in je leven, bijvoorbeeld in een Burn-out.

Het is belangrijk dat ik na de sessie veel water blijf drinken, dit om de afvalstoffen goed af te kunnen voeren. We nemen samen nog even plaats aan de tafel. ‘Hoe heb je het ervaren Anouska, voel je je nog steeds goed? Ik vind het knap hoe je je hebt durven openstellen aan mij. Graag geef ik je een notitieboekje mee, samen met een ademhalingsoefening.’

Ik ontvang het boekje en een kaart met daarop de volgende tekst. ‘Ga rustig zitten met je voeten op de grond en je handen op je onderbuik. Adem met open mond diep in naar je buik, middenrif en borstkas. Adem dan uit. 1,2,3,4 tel in en weer uit. Geen pauzes!
Ga vooraf zitten en voel wat je nodig hebt. Adem het positieve in en het negatieve uit. Voel vooral welke kleur hierbij past. Schrijf daarna op wat je voelt en wat de herinnering hierbij is.’

Tot volgende week!
Met een opgelucht gevoel verlaat ik de praktijk van Mireille. Ondanks dat ik er natuurlijk blanco in ging, had ik deze uitkomst zeker niet zien aankomen. Het is mooi om te zien hoe sommige dingen in het leven je kunnen overvallen, puur en alleen omdat het dus echt ‘nodig’ was.

Volgende week verschijnt de volgende editie van Anouska Ontdekt 033. Ik ben benieuwd welk plekje in Amersfoort ik volgende week mag ontdekken! Wil jij dat ik graag bij jou langs kom? Mail dan naar info@contentamersfoort.nl en dan zie je mij misschien wel snel verschijnen.