Anouska ontdekt 033!

📞 Amfors: ‘Hi Anouska, Madelon hier. Ik nodig je graag uit voor een sneak peak van het  Inclusive Fieldlab!
📞 Anouska Band: Hi Madelon, dat lijkt mij erg interessant. Ik zie je snel.

Amfors is een sociale werkvoorziening voor de regio Amersfoort. Zij bieden werk aan ruim 900 Sw- medewerkers. Dat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Amfors stimuleert en ondersteunt de ontwikkeling van medewerkers zodat zij op de reguliere arbeidsmarkt of bij één van de eigen bedrijven kunnen werken naar het beste van hun vermogen. De komende jaren zet Amfors samen met haar medewerkers in op vitaliteit, innovatie en duurzaamheid.

Het Inclusive Fieldlab
Ik ben vandaag te gast op de Uraniumweg in Amersfoort bij Amfors. Met het spiksplinternieuwe Inclusive Fieldlab heeft Amfors een plek waar de nieuwste innovaties ingezet worden. Het is een productiehal waar medewerkers bezig zijn met verschillende werkzaamheden. Madelon zal mij vandaag - samen met Judith en Joran - een rondleiding geven en deze begint met een korte presentatie waarin wordt verteld wat ik kan verwachten vandaag en welke innovaties er allemaal zijn in het Inclusive Fieldlab.

Verschillende innovatieve projecten
Het is gaaf om zoveel verschillende innovaties te zien, van exoskelet tot cobot. Dit zegt je waarschijnlijk nog niks en daar zal ik verandering in brengen.
Exoskelet: Het exoskelet is een uitwendig mechanisch skelet dat fysieke ondersteuning biedt. Het is een tilhulp die de belasting van de onderrug tot 40% kan verlichten. Dit verhoogt de inzetbaarheid van de medewerkers met én zonder rugklachten.
Smart beamer: Deze beamer hangt aan een frame boven een werktafel. Deze projecteert instructies op het werkblad om een medewerker te helpen bij een assemblage-reeks. Per stap geeft de beamer aan welk onderdeel uit welk bakje nodig is en hoe het wordt geassembleerd. Door het opdelen van de instructies in kleinere stappen worden werkzaamheden toegankelijk voor meer werknemers.
De Cobot: Ook wel een robot die samenwerkt met de mens. De Cobot ondersteunt medewerkers van Metafors bij het lijmen van LED’s in armaturen voor straatverlichting. Er zijn maar enkele medewerkers die het lijmen beheersen. Het risico op stilstand van de complete productielijn is hierdoor groot. De Cobot valt niet uit en daardoor kan de productielijn blijven draaien. Zo zijn zij in staat meer mensen duurzaam een passende werkplek te bieden.

Tijd om te testen
Ik ben hier natuurlijk om het een en ander uit te testen. Ik mag beginnen met de Smart beamer. Voor mij worden afbeeldingen en video’s afgespeeld met instructies. Na elke stap klik ik zelf op de groene knop en zo kan ik rustig en stapsgewijs alles uitvoeren. Na de beamer ga ik aan de slag met de Slimme bril dit is een ideale uitvinding voor in een magazijn. Het is een soort buddy die stapsgewijs instructies geeft aan de medewerker. De bril helpt bij het verwerken van orders, bestellingen en wijzigingen binnen het magazijn.

De bril helpt medewerkers om hun werk nauwkeuriger en sneller uit te voeren, zonder dat hier begeleiding bij aanwezig hoeft te zijn. Met behulp van QR codes en een koppeling met het magazijn systeem wordt alles ook direct in het systeem verwerkt.

Tot slot test ik het Exoskelet. Het is even een werkje om aan te trekken maar zodra je het ‘pak’ aan hebt doet het wonderen. Het Exoskelet zorgt ervoor dat je een goede houding hebt tijdens het tillen. Met het omhoog tillen van een doos, zorgt het pak ervoor dat ik de juiste houding aanneem. Het is bizar om te merken hoeveel verlichting dit geeft. Dit Exoskelet word voornamelijk ingezet door medewerkers in de pakketsortering.

Aanmelden voor een rondleiding
Mijn bezoek aan het Inclusive Fieldlab was eigenlijk een kleine sneak peek. Het lab wordt namelijk na de zomer pas officieel geopend. Het lab is dan geopend voor iedereen van buiten de organisatie die interesse hebben in werken met inclusieve innovaties. Wil jij je graag aanmelden voor een exclusieve rondleiding? Dat kan, reserveer je plekje door te mailen naar: info@inclusivefieldlab.nl. Wil je in de tussentijd vast meer lezen over inclusieve innovaties bij Amfors? Neem een kijkje op www.inclusivefieldlab.nl

Tot volgende week!
Volgende week verschijnt de volgende editie van Anouska Ontdekt 033. Ik ga op visite bij de Retourboulevard. Wil jij dat ik graag een keer bij jou langs kom? Mail dan naar info@contentamersfoort.nl en dan zie je mij misschien wel snel verschijnen.