SATURDAY CONTENT INTERVIEW - CAROLA SMITS | WINDKRACHT-11

Zaterdag 18 december, 8.00 uur
Zaterdagochtend: Saturday Interview! Bijzondere vragen, frisse antwoorden. Het leukste interview van de week na alle doordeweekse drukte. Even ontspannen tussen de jus d’orange en croissantjes. Enjoy & Happy Weekend!

Het laatste Saturday Interview van 2021 is met Carola Smits (51). De vriendelijke eigenaresse van organisatieadviesbureau Windkracht-11 en trots baasje van honden Kees en Coco. Naast ondernemer is Carola een echte levensgenieter. Een culinaire trip naar San Sebastian? Dat hoef je haar geen tweede keer te vragen! Ze kijkt graag vooruit en hoopt over vijf jaar met man Hans in Spanje te wonen. 'Kom in actie en ga doen' is haar motto. 

Goedemorgen Carola, we zijn benieuwd: waar kan men jou 's nachts voor wakker maken? 
‘Hier hoef ik niet lang over na te denken: voor oesters en champagne of een culinaire trip naar San Sebastian spring ik echt mijn bed uit.’

Wat is je favoriete quote en waarom?
‘Piekeren is net als schommelen, je komt niet van je plek. Ik zie in mijn werk, maar ook bij vrienden en familie vaak de neiging om naar het verleden te blijven kijken. Maar wanneer je vooruit kijkt heb je invloed op alles wat nog komen gaat. Kom in actie en ga doen is mijn motto.’

Wat was jouw allereerste bijbaan en hoe vond je dit?
‘Ik werkte in de kampwinkel van een camping in Brabant, waar ik iedere zomer samen met mijn ouders kwam. Hier heb ik enorm van genoten. Ik hield de schappen netjes en mocht achter de kassa staan. Met iedere dag andere mensen in de winkel was geen dag hetzelfde. Het was een piepklein winkeltje, maar ik voelde me de koning te rijk.'

Bij welke datum heb je speciale herinneringen, want? 
‘Dat is mijn trouwdag, zaterdag 9 juni 2012. Die dag was bijzonder in alle opzichten. Met de Roode Kaat, veel Amersfoorters nog wel bekend, zijn we vanuit de Eemhaven een mooie boottocht gaan maken. Om de dag af te sluiten zijn we vervolgens met een heel gezelschap een hapje gaan eten in hotel Promenade, gelegen in Baarn. Al onze gasten bleven daar ook overnachten, dus hebben we tot in de vroege uurtjes gegeten, gedronken, gelachen en gehuild. Ik krijg nog een lach op mijn gezicht als ik eraan terugdenk.’ 

Wat maakt ondernemen voor jou zo leuk?
‘Ik beweeg snel mee met veranderingen. Weer- en wendbaarheid vind ik erg belangrijk. Creatieve oplossingen bedenken, schakelen naar een hogere versnelling of af en toe juist gas terugnemen. Nieuwe mensen ontmoeten of de klant verrassen. Ik hou van die afwisseling en dynamiek. Ik heb direct invloed op de uitkomst, een fijn uitgangspunt voor mij.’

Waar kun jij niet zonder?
'Zonder enige twijfel: mijn naasten, vrienden en familie. Hoewel ik me heel goed alleen kan vermaken en me soms bewust terugtrek, zou ik niet zonder hen kunnen. Daar vallen onze honden Kees en Coco uiteraard ook onder.’

Welke vier woorden vind je bij jezelf passen? 
'Ik heb deze vraag gesteld aan relaties en collega’s toen ik Windkracht-11 begon, grappig genoeg is daar ook de naam uit ontstaan. Fris, krachtig en actief stonden bovenaan het lijstje. Er zal dus wel een kern van waarheid in zitten. Ik zou er zelf nog creatief aan toe willen voegen. Ik hou echt van iets tastbaars creëren en kom graag met nieuwe manieren om iets op te lossen.’ 

Welk advies zou je aan startende ondernemers geven? 
‘Stap naar buiten en kijk om je heen. Daar gebeurt het. Neem de inspiratie mee naar binnen en bespreek het met je het team. Wat gaan we hiermee doen, wat komt er op ons af en wat vinden we daarvan? Veel organisaties hebben de neiging meer en meer intern gericht te worden, maar dan mis je naar mijn mening heel veel kansen.’

Waar zie je jezelf over vijf jaar? 
‘Die kan ik heel concreet invullen: met Hans en waarschijnlijk nog meer honden in Spanje. Ik werk absoluut nog, maar wel in een ander tempo en met meer tijd voor elkaar, familie en vrienden.’

Tot slot: met welke ondernemer uit Amersfoort, Leusden of Hoevelaken zou je wel eens een dagje willen ruilen?
‘Met één van de vele goede horecaondernemers die onze omgeving rijk is. Koken is mijn passie en daar ga ik zeker nog eens wat mee doen. Meekijken in de keuken van mijn favoriete restaurant zou ik een cadeau vinden.’