Amersfoort, woensdag 26 november 2025
Nijtmans Patisserie & Chocolaterie viert 10-jarig bestaan
2025 voor Marco Nijtmans het jaar van wederopstanding
“Geef nooit op. Als je écht iets wilt, dan lukt het je.”
Op 12 februari 2015, inmiddels ruim 10 jaar geleden, zwaaiden de deuren van Nijtmans Patisserie & Chocolaterie voor het eerst open. Eigenaar Marco Nijtmans (45) liet Nijtmans in één decennium uitgroeien tot één van Amersfoorts meest geliefde ondernemingen. 2025 zou normaliter hét jaar van klinkende champagne glazen zijn. Een jaar van feest én vele jubileum promoties. Echter, het jaar 2024 hakte erin – zowel privé als zakelijk: “Ik had gevoelsmatig wel duizend redenen om te stoppen,” aldus Marco. “Maar ik brak niet. En dat maakt dit jubileum misschien wel mooier dan ooit.”
Het jaar van de wederopstanding, zo mogen we het jaar 2025 van Marco gerust betitelen. De passievolle ondernemer blaakt weer van de energie - ‘ook al ontbrak het hier eerst letterlijk aan energie…’ – en ambities. Richting de drukke feestdagen bezochten we Marco in zijn winkel aan de Arnhemseweg, waar hij momenteel zijn droom beleefd die is bereikt dankzij doorzettingsvermogen. Een persoonlijk verhaal van vallen, opstaan en weer doorgaan.
Marco, als je terugkijkt op de afgelopen tien jaar,
welk moment voelde als een echte ‘zoete overwinning’?
“Eigenlijk de eerste weekenden in 2015. Mensen zeiden bij
de start: ‘Oehhh, dat jullie dit durven…’ – met zo’n toon van ‘dat wordt
niks’. Maar iedere zaterdag die goed liep, voelde als een overwinning. Elke
klant die binnenstapte, elk taartje dat verkocht werd – dat gaf me vertrouwen. Een
trots gevoel. En dat gevoel is nooit meer weggegaan.”
Wat voelde je als je terugkijkt op die eerste jaren?
“Spanning, uitdaging, maar ook veel voldoening. We stapte er destijds blind in.
Geen plan, geen ervaring, gewoon een droom. Ik heb ontzettend veel moeten
leren, uiteraard met vallen en opstaan. Vandaag de dag weet ik wat ik ongeveer
kan verwachten, in 2015 was het puur gevoel. Dat ik het tien jaar later nog
steeds doe, bewijst dat je ver kunt komen zolang je er vol voor gaat, erin
blijft geloven en je alles met passie doet.”
Wie waren destijds je eerste zakelijke klanten?
“Eén van onze leukste klanten van het eerste uur, is Gertjan van Hemels. En die
is er nog steeds! Hij wilde gebakjes afnemen en was één van de eerste zakelijke
klanten. Ik was daar trots op, niet normaal. Dat een gerenommeerde naam als
Hemels bij ons uit kwam… Ze zijn vandaag de dag niet onze grootste klant, maar
wel voor mij één van de meest waardevolle. Tweemaal per jaar praten we ook
uitgebreid bij. Over ondernemen, en alles wat erbij komt kijken. Dat soort
verstandhoudingen, dat maakt ondernemen mooi.”
Ben jij in die tien jaar veranderd als ondernemer?
“Ik was vroeger heel onrustig, wilde alles tegelijk. Nu
kan ik beter relativeren. Soms zit ik op de fiets naar huis en denk ik: ‘het
is wat het is.’ Dat kon ik tien jaar geleden niet. Ik ben ook veel meer
gaan vertrouwen op mijn team. Er werken nu zestien mensen, waaronder vijf
top-patissiers. Ieder met zijn eigen specialiteit. Het onderlinge DNA klopt,
dat voel ik elke dag. Zo’n team om je heen, elke dag opnieuw, dat is enorm fijn.”
Het is niet altijd over rozen gegaan. 2024 was voor
jou een zwaar jaar, zowel zakelijk als privé. Hoe kijk je daarop terug?
“Lastig. Ik ben gescheiden. Privé en zakelijk waren bij
ons volledig verweven. Dat doet iets met je energie, en dat draag je mee. Het
was een jaar van vele frustraties. Veel papierwerk, negatieve energie… Maar ook
het jaar waarin ik besefte: ik geef niet op. 2025 voelt als mijn jaar
van wederopstanding. De energie is terug, ik voel weer ambitie, en ik geniet
weer van wat ik doe. Of zo’n jubileumjaar dan dubbel voelt? Ja, dat klopt. Ik
ben dankbaar, voor wat we hebben bereikt, maar ook gewoon mens. Het was een
klotejaar, dat kan ik niet mooier maken dan het was.”
In 2024 betrok je ook deze prachtige nieuwe locatie in
Amersfoort. Hoe voelt dat?
“Als een droom. Echt. Ik ben hier zo enorm trots op. Alles
klopt hier: de ruimte, de indeling, de apparatuur, de sfeer. Iedere collega
heeft bijvoorbeeld z’n eigen werkbank, het proces loopt soepel. En het
allermooiste: het is een beleving voor de bezoekers van de winkel. Je stapt
ergens binnen en ziet de gehele bakkerij. Dan zie ik in het weekend vaak mensen
door de ramen gluren… dat is goud waard. We maken niet alleen producten, maar geven
de mensen ook een beleving.”
En de Keistad. Nijtmans is een begrip inmiddels. En wat
betekent Amersfoort voor jou?
“Heel veel. Het is allereerst simpelweg een prachtige stad, met mooie inwoners
en ondernemers. Ik woon in Leusden, maar sinds ik de zaak hier heb en de
kinderen hier op school zitten, voel ik me Amersfoorts. Nijtmans hoort bij
Amersfoort. Wat ik heel mooi vind: klanten lopen trots met onze gebakjes en
bonbons rond. Zoals Deniece Caffee van DC Facilitair. Dat ondernemers ons gebak
en lekkernijen als uithangbord gebruiken… Dat geeft energie en bevestigt dat we
een plek hebben in de stad. En tussen de ondernemers.”
Wat is je mooiste creatie in tien jaar tijd?
“Zonder alle anderen tekort te doen, was dat een dessert dat ik mocht maken
voor alle sterchefs tijdens de Michelin-uitreiking in 2021 in Amsterdam. Wat
een beleving! Een bijzondere ervaring, en ik ben nog steeds trots dat ik dat
mocht doen.”
Wat is het mooiste aan ondernemerschap voor jou?
“Als ik de bakkerij verlaat en weet dat alles goed loopt, mijn team zijn werk
goed kan doen en de klanten tevreden zijn. Het werk zelf vind ik het leukst. Ik
ben een vakman en blijf graag dicht bij het ambacht.”
Wat bepaalt – in de wereld van patisserie - voor jou
het verschil tussen goed en écht goed?
“Smaak en kwaliteit. En die gaan bij ons nooit omlaag,
ook niet als het moeilijk is. Als je moet bezuinigen, doe dat nooit op
kwaliteit. Wij werken alleen met de beste grondstoffen, van Italiaanse
hazelnoten tot échte Hollandse frambozen. Dat proef je. En klanten voelen dat.
Ik zeg altijd: liever iets duurder en echt goed, dan middelmaat met marge. En
goede mensen om je heen. We zijn hier met een mooi team van 16. En, echt waar:
zonder dit team had ik dit jubileum nooit gehaald.”
Wat is je persoonlijke drijfveer vandaag de dag?
“Mijn volgende grote doel is het behalen van de
Meestertitel. Dat zou echt de kers op de taart zijn. Twee jaar geleden was dat
al het plan, maar door alle randzaken in 2024 heb ik even uitgesteld, maar het
komt. En ondertussen wil ik vooral blijven doen wat ik het liefst doe:
creëren.”
En als je vooruitkijkt – waar staat Nijtmans over tien
jaar?
“Ik wil de wereld veroveren. Ja, echt waar! Het
verbeteren van onze kwaliteit staat dagelijks centraal, dus daarin zijn we over
tien jaar als het goed is nóg veel verder gegroeid. Nijtmans moet ook veel
bekender worden. Het klinkt misschien groots en gek, de wereld veroveren, maar
als ik zie wat we nu al maken, dan denk ik: dit verdient een groter podium. Een
tweede winkel? Nee, geen optie. Ik wil de controle houden. Hier overzie ik
alles. Op sommige vlakken ben ik een autist, maar dat is simpelweg mijn heilige
geloof in hoe het moet. En mijn passie.”
Tot slot: wat zou je andere ondernemers willen
meegeven?
“Dat als je iets écht wilt, het lukt. Echt waar. Ik heb
duizend redenen gehad om te stoppen, maar besloot om door te gaan. Geef nooit
op. Blijf geloven in wat je maakt, in wie je bent, en in de mensen om je heen.
De rest volgt vanzelf.”
Nijtmans Patisserie & Chocolaterie
Arnhemseweg 40
3817 CH Amersfoort
Tel. Nr. 033-4654825
E-mail info@patisserienijtmans.nl
Website www.patisserienijtmans.nl

LID WORDEN