Werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maak kennis met Paul Naus!

Amersfoort, woensdag 19 januari 2022.

Paul Naus is manager van Amfors Werksupport, een onderdeel van de Amfors Groep. Amfors is bedrijfslid bij Content Amersfoort en dat zijn zij niet zonder reden. Content wil zich samen met Amfors inzetten om de ondernemers van Amersfoort, Leusden en Hoevelaken meer kennis te geven over de mogelijkheden tot het aannemen van mensen met de afstand tot de arbeidsmarkt. Paul Naus is daarvoor dé contactpersoon! Hij vertelt je in deze bijdrage graag wat Sociale werkvoorziening inhoudt, over de Participatiewet en wat hem drijft in zijn werk. Een nadere kennismaking!

De Amfors Groep is een mensontwikkelbedrijf. Dat betekent dat wij werk bieden aan circa 1000 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij ontwikkelen elke medewerker in en naar het werk dat het beste bij hem of haar past. Dat betekent dat we bijvoorbeeld productiewerk en schoonmaak doen, maar ook metaal bewerken, groen onderhouden, chauffeurs leveren, administratie doen en bijvoorbeeld catering verzorgen. Deels doen we dat in onze eigen bedrijven. Voor wie dat mogelijk is zoeken we via detachering of begeleid werken een plek bij één van onze opdrachtgevers. Samen met hen maken wij werk bereikbaar.

Sociale werkvoorziening: waar komt het vandaan?
Ik zal een korte uitleg geven. Het begon al in 1950. In eerste instantie was dit bedoeld voor langdurig werklozen. Al snel werd de voorziening uitgebreid voor verstandelijk beperkten. In 1969 veranderde de opdrachtomschrijving in lichamelijke, verstandelijke en of psychische handicap. In de loop van de tijd kwamen er kleine wijzigingen in de opdracht, totdat in 2015 de regeling op slot ging. Dit betekent dat er vanaf die tijd geen nieuwe Sw-deelnemers meer bijkwamen. Wie hulp nodig heeft is vanaf nu afhankelijk van de Participatiewet.

Participatiewet
De Participatiewet houdt in dat mensen die kunnen werken, maar ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt, onder deze wet vallen. De wet heeft tot doel dat meer mensen werk vinden, ook als je een arbeidsbeperking hebt. Deelnemers die voor 2015 een indicatie Sociale werkvoorziening kregen, behouden de Sw-status en worden voor de regio Amersfoort geholpen door Amfors. Hiervoor heeft Amfors eigen bedrijven en detacheren wij ook deelnemers naar bedrijven in de regio. Daarnaast begeleidt en ontwikkelt Amfors ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Met het stilvallen van nieuwe Sw-deelnemers sinds 2015, vanwege de Participatiewet, is Amfors een andere toekomst ingegaan. Veel is afhankelijk van politieke besluitvorming.

Het verschil maken
Zelf werk ik ruim twintig jaar voor Amfors. Wat mij drijft is de ervaring dat mensen zich beter voelen als ze werken. Vanaf mijn dertigste heb ik gewerkt als leidinggevende, ooit begonnen als meewerkend voorman. Ik vond het altijd geweldig om mee te maken dat mijn eigen enthousiasme oversloeg op de groep. Als ik zelf een stap extra zette, kreeg ik de groep mee. Prachtig om te zien dat mensen trots op hun prestatie waren en de volgende ochtend blij aan hun nieuwe werkdag begonnen. Tegenwoordig werk ik als leidinggevende van één van de vijf Amfors bedrijven. Ik vind het belangrijk om altijd in verbinding te blijven met de werkvloer. Je merkt dat het hebben van werk veel verschil maakt.

We hebben het dan over het verschil van deelnemen of aan de kant staan. Erbij horen, dat is ook enorm belangrijk. Hoe leuk is het dat je onderdeel bent van een team. Een team, collega’s die er voor elkaar zijn en die samen trots zijn op wat ze neerzetten. Ik vind het prachtig om daar deel van te mogen uitmaken. Dat je een verschil kunt maken voor deze mensen, daar doe je het voor.

Kennis en ervaring
Wij hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan de kennis en ervaring die wij in huis hebben, over werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dan hebben we het bijvoorbeeld over individuele begeleiding die verder gaat dan de werkplek. Maar ook over het toepassen van innovaties die deelnemen aan werk blijvend mogelijk maken. Dus neem gerust contact op als u meer wilt weten over werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook in uw organisatie kan onze kennis en ervaring van maatschappelijk belang zijn.

Kennis maken?
Dat kan! Paul en zijn team maken graag kennis met ondernemers om te kijken waar de mogelijkheden voor jouw onderneming liggen. Je kan Paul mailen via naus@amfors.nl of via 06-53184999.

Amfors Groep
Uraniumweg 15
3812 RJ Amersfoort

Telefoon   033 - 422 49 00


Nieuws

Werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maak kennis met Paul Naus!

Personeel