Warmtenet Amersfoort breidt uit met complexe boring onder drukke weg

Amersfoort, donderdag 14 juli 2022

Bezoekers van bedrijventerreinen Isselt en De Hoef zullen het de afgelopen tijd gemerkt hebben: het warmtenet in Amersfoort breidt fors uit. Maar drukke wegen, zoals de Industrieweg in Isselt, worden niet zomaar afgesloten. Om het leidingennetwerk van het warmtenet op de Nijverheidsweg-Noord toch te kunnen verbinden is er een unieke infra-operatie opgestart: een complexe boormachine die de leidingen onder het kruispunt met de Industrieweg doortrekt. Terwijl het verkeer gewoon door kan rijden.

De boring is onderdeel van de uitbreiding van het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort. Directeur Valentijn Kleijnen: “We zijn al sinds 2015 werken we in Amersfoort aan een slim, groen warmtenet. Dat is een ondergronds leidingennetwerk met heet water bedoeld voor gebouwverwarming. Omdat wij 100% fossielvrije warmte leveren, kunnen gebouwen van het aardgas af en overstappen op een zeer duurzaam alternatief. Oorspronkelijk zijn we begonnen in De Nieuwe Stad, maar er kwam steeds meer vraag vanuit zakelijke klanten op de bedrijventerreinen. En daardoor kunnen we nu uitbreiden.”

Aanleg nieuwe infrastructuur biedt nieuwe uitdagingen
Valentijn Kleijnen: “Het is een compleet nieuwe ondergrondse infrastructuur met geïsoleerde leidingen. Maar dat moet wel eerst aangelegd worden. Onze aannemer Nijkamp heeft hier veel ervaring mee, en op de meeste plekken kunnen we de overlast van de graafwerkzaamheden tot het minimum beperken. Maar zo’n druk kruispunt kan je natuurlijk niet zomaar opengraven. Toen kwamen we op het idee om een grote boormachine te gebruiken die de leidingen in een paar uur onder het kruispunt heen trekt. En dat is uniek voor Amersfoort, nog nooit is er hier zo’n soort boring gedaan.”

Voorlopig blijft het warmtenet uitbreiden
Steeds meer bedrijven en particulieren worden door de overheidsplannen en de hoge energieprijzen voor de keuze gesteld om hun aardgasaansluiting te vervangen voor een duurzaam alternatief. Het warmtenet van Amersfoort blijkt hiervoor een aantrekkelijk alternatief: “De gemeente Amersfoort heeft na onderzoek geconcludeerd dat Warmtebedrijf Amersfoort de scherpste tarieven van de provincie heeft. Dat kan voor klanten enorm schelen, bij veel aansluitingen zijn ze per maand een derde goedkoper uit. Daarbij garanderen we onze warmtelevering, het is precies zoals mensen gewend waren met een cv-ketel op aardgas maar dan volledig fossielvrij. En dat maakt dat wij steeds vaker gevraagd worden om uit te breiden naar wijken waar we nu nog geen leidingnetwerk hebben. En als genoeg mensen dat vragen, kunnen wij de investering doen om verder uit te breiden.”

Nieuws

Warmtenet Amersfoort breidt uit met complexe boring onder drukke weg

Bouw & Maakindustrie
Duurzaamheid