Content XL-Potlood #57: Ineke Swart - den Boer – Structuur Adviseur

Amersfoort, woensdag 5 oktober 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Structuur Adviseur, Ineke Swart - den Boer.

Tja, wel een beetje cliché, maar ook ik vind het erg leuk dat ik de kans krijg om een bijdrage hieraan te leveren. Luc Hullegie, dank je wel! Ik hou wel van even kauwen op een onderwerp. In mijn geval zorgt het woord structuur bij een heel aantal mensen waarschijnlijk direct voor rode vlekken.

‘Structuur bah, wat een vies woord!’

‘Ik ben ondernemer geworden om vrijheid te hebben en daar past structuur niet bij..’

Zo maar twee opmerkingen die ik als Structuur Adviseur regelmatig hoor. Ik durf daar tegenover te zetten, zonder structuur geen vrijheid! Zelfs niet voor de grootste creatieveling onder ons!

En… eerlijk is eerlijk, ik vecht soms ook wel eens een robbertje met de structuur binnen mijn bedrijf. En dat neem ik graag als voorbeeld om aan te tonen dat structuur juist vrijheid geeft. Als alles lekker rustig kabbelt, kom je nog wel weg met ‘de waan van de dag’. Maar op het moment dat de drukte toeneemt, komen zaken ineens onder druk te staan. De neiging is dan om nog harder te werken, eerder te beginnen of later te stoppen. Niks menselijks is mij vreemd, dus ook ik zat om 06:00 uur al op kantoor, in plaats van mijn dag te starten met mijn heerlijk ochtendwandeling van 5 kilometer. Maar, hoe hard ik ook tegen de klippen op werk, meegaan in de waan van de dag helpt niet om overzicht te krijgen.

Als Structuur Adviseur heb ik het geluk dat ik inmiddels de nodige handvaten heb en ken om mijzelf bij de lurven te grijpen en even stil te gaan staan. Stil staan voelt heel onnatuurlijk als er zoveel werkt ligt, maar dit is wel de eerste stap naar meer vrijheid! Stilstaan, nadenken en vooral je hoofd én je bureau leegmaken. Wat ligt er allemaal en waar moet je eigenlijk mee aan de slag? Voor de liefhebbers onder ons, ook wel een Braindump genoemd. Kort en bonding, categoriseer dus je Braindump, kijk dan kritisch naar de wijze waarop je werkt en hoe je de dag indeelt. Juist door deze tijd te nemen creëer je rust en uiteindelijk dus tijd.

Door deze structuur aan te brengen weet ik wanneer ik waar tijd voor heb en mijn klanten weten dus ook precies waar ze aan toe zijn. Hierdoor heb ik vrijheid gecreëerd in mijn hoofd en mijn agenda. En mijn dag? Die start ik weer met een heerlijke wandeling. Rond 09:00 uur zit ik achter mijn bureau én heb ik echt meer overzicht!

Hoe kijk jij aan tegen structuur?

Het potlood geef ik graag door aan Marion op de Haar van NDA Incasso.

Nieuws

Content XL-Potlood #57: Ineke Swart - den Boer – Structuur Adviseur

Zakelijke Dienstverlening