CONTENT XL-POTLOOD #37: Jeroen Harmeijer - MBO Amersfoort Entree opleidingen

Amersfoort, woensdag 20 april 2022

Elke week komt het XL-Content-potlood in handen van een lokale ondernemer. Degene die de bijdrage schrijft geeft het potlood door aan de volgende collega-ondernemer van wie hij of zij denkt dat diegene een bijzondere bijdrage kan leveren, inspiratie geeft of juist wel eens de spotlight verdiend. Deze week is ons potlood terecht gekomen bij Jeroen Harmeijer van MBO Amersfoort Entree opleidingen.

Wij doen wel Mentos bij de cola!

Je hebt als kind vast wel eens een Mentos snoepje in een cola fles gestopt. Zo niet? Probeer het eens. Soms is er iets anders nodig, buiten de reguliere paden, om een ontwikkeling op gang te brengen. Dat doen wij bij Entree-opleidingen van MBO Amersfoort ook!

Team Entree van MBO Amersfoort wil iedere jongere of volwassene de kans bieden zich (alsnog) te ontwikkelen met onderwijs. In een jaar halen zij bij ons hun diploma. Ook met de – soms ingewikkelde – uitdagingen die het leven hen biedt. We zoeken met elkaar de grenzen op. Naar wat wel (weer) mogelijk is. Dit leidt tot groei en perspectief!

Entree-opleidingen voor:
· Leerlingen uit het voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs (van basis tot havo) die dreigen uit te vallen en hun diploma niet halen.
· Leerlingen die na het praktijkonderwijs de stap naar het mbo willen maken.
· Mensen met een migratie achtergrond.
· Mensen die thuiszitten, met een vrijstelling van leerplicht of om een andere reden.

Persoonlijke ontwikkeling in alle mogelijke beroepsprofielen
Jongeren en volwassen die bij Entree-opleidingen komen, kiezen uit één van de acht beroepsprofielen: horeca, handel & economie, zorg & welzijn, plant & dier en techniek & logistiek (www.entreeopleidingen.nl/richtingen). Daarnaast gaan ze aan de slag gaan met zichzelf, hun kwaliteiten en mogelijkheden. Een fijne leerwerkplek is daar onlosmakelijk aan verbonden, omdat leren in de praktijk zo belangrijk is. Samen met V(S)O- & praktijkscholen, het bedrijfsleven en gemeenten lukt het ons steeds weer perspectief te bieden.

Zorgen dat het bruist
Wat doen wij als team Entree, zodat het gaat bruisen? Wat is ons geheime ingrediënt? Heel simpel: echte aandacht, betrokkenheid, professionaliteit én de lat hoog leggen. We doen het samen met de student, met ouders/verzorgers, werkgevers, gemeenten en eventuele hulpverlening.

Nieuws perspectief in cijfers
Elk jaar volgen ongeveer 400 studenten bij MBO Amersfoort hun Entree-opleiding. Het grootste deel (90%) stroomt binnen een jaar door naar een niveau 2 en soms ook niveau 3 opleiding; anderen stromen uit naar de arbeidsmarkt.

Samen de strijd aan tegen voortijdig school verlaten
Daarnaast willen wij in Amersfoort en omstreken met elkaar een sluitende aanpak tegen voortijdig school verlaten (VSV). Mensen die thuiszitten, perspectief bieden door samen te kijken naar wat er wel kan. En dat is vaak heel veel! Het betekent creatief zijn en manieren vinden, zodat scholing en werk wel past. En dit lukt ons in Amersfoort heel goed. Ons VSV zit ruim onder het landelijk gemiddelde. Toch blijft elke student die voortijdig uitvalt er één te veel. Er blijft dus werk aan de winkel.

Gezocht: meer leerwerkplekken
Wil jij met ons een bijdrage leveren? Heb je een leerwerkplek, waarin iemand zichzelf kan ontwikkelen? Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of heb je informatie nodig over bijvoorbeeld SBB-erkenningen of subsidies? Of ken je iemand die denkt dat onderwijs niet passend kan zijn? Neem dan contact met ons op.

Groeten,
Jeroen Harmeijer
Teamleider bij Entree-opleidingen van MBO Amersfoort

Nieuws

CONTENT XL-POTLOOD #37: Jeroen Harmeijer - MBO Amersfoort Entree opleidingen

Onderwijs