#estafettecolumn 7: Theo Hagethorn - Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Amersfoort, dinsdag 31 augustus 2021

De wekelijkse bijdrage, symbolisch weergeven met een heus XXL-Content potlood, is ditmaal van Theo Hagethorn van Stadsbrouwerij De Drie Ringen. Hij ontving deze van Pim en Kees van Doorn. 'De geschiedenis van onze brouwerij gaat terug tot 1626 toen er ruim 300 brouwerijen en brouwerijtjes in Amersfoort waren!'

Beste Content leden en andere lezers,

Dank dat ik deze bijdrage mag leveren. Laat mij beginnen met een persoonlijke introductie: Ik ben Theo Hagethorn, mijn hele leven al ondernemer en sinds 1 april jongstleden de trotse eigenaar van Stadsbrouwerij de Drie Ringen, gevestigd aan het Kleine Spui 18 in Amersfoort. Ik mag met vol vertrouwen zeggen dat we met het uitzicht op onze prachtige Koppelpoort één van de meest prachtige locaties in onze stad hebben.

Een introductie van de brouwerij. De Drie Ringen is de oudste brouwerij van de stad Amersfoort, en zelfs van de provincie Utrecht! Hier vinden de laatste industriële activiteiten plaats binnen de vestingmuren van de stad. De geschiedenis van onze brouwerij gaat helemaal terug tot 1626 toen er ruim 300 brouwerijen en brouwerijtjes in Amersfoort waren. De Drie Ringen was destijds één van de zeven grootste brouwerijen.

Weinig mensen weten dat Amersfoort een hele rijke historie van bierbrouwen heeft met prachtige verhalen. Het is daarom echt een aanrader om een keer een rondleiding met onze gidsen in te plannen en zodoende een stuk van deze Amersfoortse geschiedenis op een luchtige manier mee te krijgen. Uiteraard zit hier ook een rondleiding bij in de brouwerij die laat zien hoe wij ons bier nog altijd op een traditionele, en inmiddels zeldzaam wordende, manier brouwen. Ons brouwproces duurt per brouwsel circa 8 weken. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van een koude gisting en liggende in plaats van staande lagervaten. Het resultaat proef je dan ook!


Zwaar weer

Door met name de tweede lockdown was de brouwerij in zwaar weer geraakt. Ons proeflokaal ging dicht en we leverden ook geen fusten of flessen van ons heerlijke bier meer aan de horeca. Desastreus dus, zoals u zult begrijpen. Als vaste klant maar ook als ondernemer vond ik dat dit instituut niet verloren mocht gaan voor de stad Amersfoort. Ik heb in combinatie met een herstel- en investeringsplan de oude aandeelhouders bereid gevonden om de brouwerij aan mij over te doen. Inmiddels is de renovatie van de brouwinstallatie bijna gereed zodat onze brouwers Cor en Piet gelukkig weer aan de slag kunnen. Verder zullen jullie bij een bezoek, zodra we weer open zijn, kunnen zien dat er een nog leukere beleving van het gevoel in een brouwerij te zijn is gecreëerd. Ook is er een nieuwe toiletgroep gerealiseerd alsmede een nieuwe keuken en een fijne binnenplaats waar we onze rondleidingen gewoonlijk afsluiten! 


Vuurvogel

Onze focus is om het bier van de Drie Ringen in Amersfoort en omliggende gemeentes op zoveel mogelijk plekken in de horeca maar ook in de bierwinkels en supermarkten verkrijgbaar te maken. We beschikken over liefst 14 traditionele recepten en uiteraard komen daar nog de seizoensbieren bij. In ons proeflokaal hebben we 11 eigen bieren op de tap en altijd 1 gastpils. Onze oudste recept dat tot 1626 te herleiden is, is de Vuurvogel; een triple en één van de meest verkochte bieren van de brouwerij!

Tot slot: het initiatief van Content vinden wij erg goed. Wij zijn als typisch Amersfoorts bedrijf gefocust om zo veel mogelijk van de diensten en producten die we nodig hebben van Amersfoortse ondernemers te betrekken. Dit sluit dus naadloos aan met de bedoelingen van Content. We hopen dan ook dat dit mooie initiatief een brede navolging gaat krijgen en ons allemaal een extra duwtje in de rug geeft!

Ik geef graag het Content potlood door aan Yamna Bounnaana van Restaurant Habibi. Ik ben erg benieuwd hoe zij de afgelopen 1,5 jaar heeft beleefd!

Mvg, Theo