Anouska ontdekt 033!

📞 Retourboulevard: ‘Hi Anouska, onlangs zijn onze deuren geopend. Lijkt het je leuk om eens een kijkje te nemen?’
📞 Anouska Band: 'Hi, ik ben erg benieuwd naar het concept. Ik zie jullie snel!’

De Retourboulevard is dé duurzame hotspot van Amersfoort, ofwel een warenhuis met duurzame spullen. Eerlijke, ecologische en second hand items staan hier centraal. De Retourboulevard is een plek waar gekeken wordt naar onze toekomst. De grote opening vond plaats op zaterdag 21 mei, dus de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen.

Wanneer ik aan kom op de Brabantsestraat 14 loop ik vol bewondering het grote pand binnen. Storemanager Sophie begroet mij vriendelijk en enkele momenten later ontmoet ik Robert, initiatiefnemer van Mancave. Hij stelt voor om mij een rondleiding geven. Samen lopen we langs de verschillende ondernemingen waar hij veel over weet te vertellen.
‘Hier rechts zie je Ownn, dit is echt een tof merk’, vertelt Robert. ‘De eigenaresse maakt poefjes voor in huis van oude autobanden. Zij bekleedt de banden met de hand en geeft deze zo een compleet nieuwe functie.’

Mancave
Robert is zelf één van de groene ondernemers uit dit pand. Met zijn initiatief Mancave restaureert hij oude spullen om tot vintage parels. Hij neemt mij mee door zijn collectie. ‘Deze lamp heeft een leuk verhaal. Dit is een oud infuus uit het ziekenhuis. We hebben deze vanuit het buitenland meegenomen en omgebouwd. Zo hebben we er een koplamp bovenop gezet en de bedrading hebben we geheel in de stijl van een infuus nagemaakt. Deze lamp heeft dus al heel wat kilometers gemaakt en is daarmee echt een tof accessoire voor in huis.’

Groene ondernemers
Al snel valt mijn oog op het bordje Stoelendans, dit is de onderneming van Jop Bijholt. In zijn atelier is hij druk bezig met een aantal stoelen. Wat hij hier doet? Dat klinkt misschien vrij simpel, hij restaureert namelijk oude stoelen. Toch komt daar nog behoorlijk wat bij kijken. Eerst knapt Job het hout van een stoel op, dan verzorgd hij het metaal, worden de veren vervangen en als laatste wordt de stoel opnieuw gestoffeerd. De naam Stoelendans is dus erg symbolisch gekozen.

Dit pand is zo groot dat ik zelfs een trap naar boven kan nemen voor nóg meer ondernemingen. Boven kom ik de Platenzaak tegen. Hier staat een gigantische collectie aan LP’s. Het leuke aan de Platenzaak is dat je betaald per kilo, er zijn dus geen vaste prijzen, maar je betaalt naar het gewicht. Ik neus lekker door de verzameling heen en neem nog 2 mooie platen mee voor thuis.

RE5 Cafe and Juice bar
Mijn bezoek aan de Retourboulevard sluit ik af in restaurant RE5. Ik kom er vrij snel achter dat dit, naast een fijne horecaplek, ook een perfecte locatie is voor flexwerken. Het is een fijne en rustige plek waar je prima je laptop even kunt openklappen. Na het bekijken van de menukaart kies ik voor de green smoothie. Ik word vriendelijk geholpen en binnen enkele minuten staat mijn smoothie, en als verrassing een heerlijk bordje baklava, voor mijn neus. Een genot om te proeven dat alles hier vers wordt bereidt. Met een volle buik neem ik afscheid van Sophie, Robert én van deze inspirerende plek. Ik kom zeker nog eens terug!

Tot volgende week!
Volgende week verschijnt de volgende editie van Anouska Ontdekt 033. Ik ben benieuwd welk plekje in Amersfoort ik volgende week mag ontdekken! Wil jij dat ik graag bij jou langs kom? Mail dan naar info@contentamersfoort.nl en dan zie je mij misschien wel snel verschijnen.