Anouska ontdekt 033!

Amersfoort, maandag 14 maart 2022

📞 Harm Messink: ‘Anouska, wees welkom voor een lekkere kop koffie en maak kennis met ons inspirerende concept.’
📞 Anouska Band: ‘Dag Harm, hier kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, ik zie je snel.’

Een plek waar armoede en eenzaamheid plaatsmaken voor verbindingen en vreugde. Ik heb het natuurlijk over De Koffiebus. Een prachtig initiatief opgericht in 2018 door Harm Messink in samenwerking met lokale bewoners uit de stad Amersfoort. Harm wil het contact tussen de lokale burgers op een laagdrempelige manier stimuleren. ‘Door deze ontmoetingen zien we dat er de afgelopen jaren verbindingen en burenrelaties zijn ontstaan. We werken er naar toe dat buurtbewoners elkaar ook zonder De Koffiebus weten te vinden.’

Goodmorning
Ook deze week boffen we weer met de zon. En die zon kunnen we vandaag goed gebruiken. Ik ga namelijk langs bij De Koffiebus. Harm staat vandaag op het marktplein in Emiclaer en ik ben maar al te benieuwd hoe het gaat met De Koffiebus. 

Het team van De Koffiebus ontvangt mij met open armen. ‘Wat leuk dat je er bent, kunnen wij wat voor je inschenken?’  Met een heerlijke cappuccino in mijn handen voeg ik mijzelf tussen de menigte op het terras. Ik sluit aan bij een groepje dames. Zij komen hier elke week en zijn fan van het concept.
Na wat chitchatten met de groep, ga in gesprek met Wil, ook zij komt hier wekelijks. ‘De koffie is heerlijk en het is fijn om onder de mensen te zijn. Zo spreek ik elke week weer nieuwe mensen en kan ik er even lekker op uit.’

Even meer over de koffiebus
Harm vertelt mij vol passie meer over het concept. ‘De Koffiebus is eigenlijk niets meer of minder dan een plek waar verbinden centraal staat. Wij willen de omgeving inspireren in de breedste zin van het woord. Wij faciliteren een ontmoetingsplek en de rest gebeurt eigenlijk vanzelf.’
Maar naast 3 marktplekken per week is de bus ook ter verhuur beschikbaar. De bus faciliteert feestjes, borrels, barbeques, jubileums en ga zo maar door. Het is dus extra leuk om voor een bedrijfsuitje of jubileum gebruik te maken van deze grote bus. 

Jij bepaalt wat je geeft!
Bij De Koffiebus vind je geen standaard menukaart. Jij bepaald namelijk zelf wat je geeft. Ik vind dit een prachtig concept, zo is het voor elke buurtbewoner mogelijk om een kop koffie te drinken en sociale contacten op te doen. Het is helaas niet vanzelfsprekend om een kopje koffie te nuttigen op het terras, maar bij De Koffiebus willen ze dat taboe juist doorbreken. Harm vertelt mij dan ook dat het hier draait om het verbinden van de buurtbewoners en niet om het geld. 

135 Vrijwilligers
Met een team van 135 vrijwilligers (!!) staat De Koffiebus elke week voor iedereen klaar. Zo zijn er 4 verschillende rolverdelingen.
De schenkers schenken tijdens de openingstijden voor alle bezoekers koffie en thee. Serveren de taartjes en lunch uit en zijn het aanspreekpunt voor de klant.
De Bakkers bereiden dagelijks verse taarten en cakes voor de klanten. Heerlijk vers bereid en om van te smullen!
De Soepmakers zorgen er elke week voor de lekkerste combinaties. Verse soep, met verse groentes.
En tot slot heb je De Chauffeurs. Harm bestuurt de bus niet zelf, dus heeft hier een groepje vrijwilligers voor gevonden. Zij zorgen dat de bus elke week weer op de juiste locatie terecht komt.

Tot volgende week!
Ik heb enorm genoten van mijn ochtendje bij De Koffiebus. Ik heb fijne gesprekken gehad en kom zeker nog eens terug. Extra leuk om dan mijn opa of oma mee te nemen. De Koffiebus is nog altijd op zoek naar bedrijven die de bus willen sponsoren. Ben jij enthousiast geworden van dit concept en wil jij Harm en het team hierin steunen? Neem dan contact op met Harm. harm@dekoffiebus.org

Volgende week verschijnt de volgende editie van Anouska Ontdekt 033. Wil jij dat ik nou ook eens bij jouw bedrijf langskom? Mail dan naar info@contentamersfoort.nl en dan zie je mij misschien wel snel verschijnen!