Anouska ontdekt 033!

Amersfoort, maandag 20 december 2021

📞Toon Sterrenburg: ‘Ha Anouska, ben jij al bekend met de geschiedenis van bier? Ik leg het je graag uit, hier bij De Drie Ringen, tijdens mijn rondleiding.’
📞Anouska Band: ‘Dag Toon, ik leer graag meer over de geschiedenis. Tot snel! ’


Wist jij dat Amersfoort een officiële bierstad is? Ik niet namelijk.
Sinds 4000 voor christus is bier een begrip in onze samenleving. Stadsbrouwerij De Drie Ringen, gevestigd in de mooie Keistad, brouwt op wekelijkse basis hun eigen bier. Van Blond bier, tot De Vuurvogel, je proeft het hier allemaal. Tijd om eens een kijkje te nemen!

We pakken de fiets
Vandaag ben ik uitgenodigd door Toon Sterrenburg van Stadsbrouwerij De Drie Ringen voor een rondleiding en proeverij. De scooter laat ik dus even staan en ik fiets samen met mijn collega Manon richting de Koppelpoort. Het is medio december wonderbaarlijk genoeg een zonnige dag, heerlijk moment voor het proeven van een biertje!

Bij binnenkomst worden de QR codes keurig gescand. ‘Ha Anouska, de journalist. Neem lekker plaats naast de rest aan de lange tafel. Hier verzamelen we voor de rondleiding. En ik zeg altijd maar, de gesprekken verlopen hier vanzelf.’ Toon maakt zijn weg richting de bar en tapt voor ieder van ons een vers biertje. 

Pils is bier, maar bier is geen pils
We beginnen deze tour met een ouderwets stads biertje. Dit is een frisse bier met 5% alcohol. ‘Anouska, sinds wanneer bestaat bier?’ Al snel bedenk ik me, shit ik weet hier geen antwoord op de geven, maar ik doe een gokje, sinds 1800 na christus? ‘Ha welnee, wisten jullie dat bier al sinds 4000 voor christus bestaat?’

Voor het tweede biertje arriveert komt er voor ieder één bitterbal tevoorschijn. 'Biermosterd is wat zich naast jullie bitterbal bevindt, gemaakt van mosterdzaad, bier, specerijen, zout, suiker en azijn. 

Het tweede biertje is weer leeg gedronken en het wordt dan toch echt tijd om dit mooie pand eens beter te bekijken. Gezamenlijk staan we op en volgen Toon. ‘We staan nu bij de 3 ketels. Hier brouwen wij het bier, dit duurt bij ons gemiddeld 6 tot 8 weken. Het brouwen doen wij op de traditionele methode, afkomstig uit Duitsland.’

Genieten
‘Mijn favorieten biertje? Dat verschilt bij mij echt per dag.’ Er verschijnt een grote glimlach op Toon zijn gezicht. ‘Maar toch is ook mijn stemming bepalend voor de keuze. Belangrijker vind ik het genieten van een biertje, elk biertje heeft zijn eigen moment. Je moet het wel écht lekker vinden’ 

Het laatste biertje staat inmiddels voor onze neus, een Vuurvogel. Dit biertje is afkomstig uit de middeleeuwen en is met haar lange bestaan erg geliefd onder de bierdrinkers. Ook bij dit glas bier wordt voor lekkers gezorgd. Op tafel worden kaas en worstjes geserveerd, met wederom de Biermosterd. Écht een aanrader en trouwens gewoon te koop op de Kleine Spui 18.

Dat smaakt naar meer
De rondleiding is afgelopen en de glazen zijn leeg gedronken. Het leukste aan deze rondleiding vond ik toch echt Toon zijn passie voor het vak. Aan enthousiasme geen gebrek bij deze lieve man. ‘Nog 3 jaar tot mijn pensioen, dus ik loop hier voorlopig nog wel even rond’

Graag bedank ik Toon voor zijn gastvrijheid en zijn mooie verhaal. Het is dan ook zeker een aanrader om eens langs te gaan bij De Drie Ringen en dit mooie pracht en praal met eigen ogen te bekijken. Voordat het tijd is om weer op de fiets te stappen, moet ik toch écht nog even een eigen biertje tappen. Nog snel loop ik met Toon naar de bar, cheers!


Tot volgend jaar!
Het team van Content neemt na deze week een korte kerstbreak. Maandag 10 januari ben ik er weer met een nieuw item! Wil jij dat ik volgend jaar bij jou langs kom? Mail dan naar info@contentamersfoort.nl en dan zie je mij misschien wel snel verschijnen!